Ar katru gadu velosipēds klūst arvien populārāks - sākoties velo sezonai, pilsētas ielās, uz ceļiem un dabas takām parādās arvien vairāk velobraucēju. Ja jums ir velosipēds, bet tikai plānojat uzsākt sezonu, tad vispirms tas jāsagatavo drošai braukšanas sezonai.

Lai gan varētu šķist, ka velosipēds neprasa daudz uzmanības, tam tāpat kā jebkurai mehānikai ir vajadzīga regulāra tehniska apkope. Ja divritenis visu ziemu stāvējis garāžā nelietots, tad, pirms atklājat savu riteņbraukšanas sezonu, vispirms vecat rūpīgu velo tehnisko apkopi.

Velosipēda riepu pārbaude

Pēc ziemas spiediens velosipēda riepās noteikti būs krities, tāpēc jāsāk ar to piepumpēšanu. Ja ir piemirsies, kāds ir pieļaujamais riepu spiediena līmenis, tad uz riepas jāatrod ražotāja norāde, šo skaitli drošības apsvērumu dēļ nevajadzētu pārsniegt. Pēc riepu piepumpēšanas ieteicams velosipēdu vēl nelietot, bet pārliecināties, vai nenotiek gaisa noplūde. Neaizmirstiet uzskrūvēt ventiļa vāciņu – tas pasargā ventili no netīrumiem, dubļiem un mitruma. Tāpat pievērsiet uzmanību pašam ratam. Tas jāmaina, ja trūkst kāds spieķis, redzama acīmredzama deformācija vai ieplaisājums.

Ja izlemat mainīt velo riepas vai kameras, tad pievērsiet uzmanību zināmiem ražotājiem Continental, CHAOYANG, Dresco, Good Bike, Michelin, Ortem, Profex, Tols. Kvalitatīvas riepas kalpos ilgu laiku, jo izgatavotas no izturīga un inovatīva sastāva gumijas, kas palielina saķeri, veiktspēju un arī izturību pret pārduršanu.

Bremzes

Bremzes rūpējas par velobraucēja drošību. Tās pārbauda ne tikai pirms katras velobraukšanas sezonas, bet arī tās laikā. Vizuāli novērtējiet, vai bremžu kluči nav nodiluši, vai tie vienmērīgi pieguļ pie bremzēšanas virsmas. Rūpīgi tos notīriet, ja tas jau nav izdarīts rudenī. Netīri bremžu kluči mēdz ātrāk nolietot bremzēšanas virsmu, kā arī nolietojas paši, tādējādi pašas bremzes zaudē efektivitāti. Izbrauciet nelielu apli, lai pārliecinātos, ka bremzes nesprūst un darbojas vienmērīgi.

Velosipēda ķēde

Velosipēda ķēde braukšanas procesā dilst, tāpēc tā laikus jāmaina. Savukārt izstaipījusies ķēde ne tikai apdraud vienmērīgu un drošu braukšanu, nokrītot visnepiemērotākajā brīdī, bet arī pastiprināti deldē zobratus. Savlaicīgi nenomainot ķēdi, iespējams, ar laiku jāmaina zobrati. Kopta velo ķēde ir tīra un ieeļļota, tās kopšanai ieteicams iegādāties ķēdes tīrītāju un speciālu ķēžu eļļu. Kvalitatīva ķēžu eļļa ir augstas viskozitātes smērviela, kam ir mazs berzes koeficients un lieliska saķere, tā arī atgrūž netīrumus.

Gultņi un gultnīši

Velosipēda gultņus lieto visās kustīgajās un rotējošās daļās – centra asīs, rumbās, pedāļos un stūres bļodiņās. Ar laiku gultņi nodilst un tie ir jāmaina. Ar to nomaiņu ierindas velobraucējs parasti nenodarbojas, taču viņa aprūpē ir gultņu apkope. Ieteicams izmantot lodīšu gultņu smērvielu mazu un vidēju gultņu ieeļļošanai. Regulāra eļļas lietošana uzlabo saķeri ar metālu, izvada mitrumu, uzlabo vadāmību un tai piemīt anti – korozijas īpašības.

Velosipēda lukturi un atstarotāji

Parūpējies, lai atstarotāji un velosipēda priekšējais apgaismojums ir darba kārtībā, drošībai un labam ceļa apgaismojumam agrās rīta stundās, vakara krēslā, naktī, miglā un citos apgrūtinošos ceļa apstākļos. Tāpat pārbaudiet, vai tie stingri piestiprināti un brauciena laikā nenokritīs, vai atstarotāji nav saplaisājuši un pilda savu atstarošanas funkciju. Ja rodas šaubas, pievienojiet papildus atstarotāju riteņa spieķos. Būtiski jūsu drošību uzlabo priekšas un aizmugures velo lukturi.

Kvalitatīvas velo rezerves daļas, piederumi velosipēda remontam, apkopei plašā izvēlē 220.lv. Parūpējaties par saviem velosipēdiem un izbaudiet patīkamu un drošu velo sezonu!

Lasi vēl