Rīkojums par ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (NA) demisijas pieprasījumu tiks parakstīts, tur nav jautājumu, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš atzīmēja, ka, ja nebūtu izteikts publisks ultimāts no Nacionālās apvienības (NA) puses, šāda situācija nemaz neizveidoties, tomēr tāds bija, un šāds lēmums ir loģiskas sekas.

Tāpat premjers pauda pārliecību, ka NA spēs izvirzīt jaunu un kompetentu ministra amata kandidātu, ko Saeima arī apstiprinās un valdība pilnā sastāvā turpinās savu darbu.

Jautāts, cik ātri "Attīstībai/Par!" un NA varētu izvirzīt savus ministru amata kandidātus, Kariņš atzīmēja, ka viņš kopš pirmdienas gan publiski, gan tieši ir aicinājis partnerus nekavēties ar ministru nominēšanas procesu. Ministru prezidenta ieskatā, vislabāk būtu, ja jau rītdien Saeima varētu apstiprināt divus jaunus ministrus.

"Ja arī paies vēl nedēļa, mēs tiksim ar to galā, jo neviens postenis nepaliks tukšs. Patlaban iekšlietu ministra pienākumus pilda aizsardzības ministrs Artis Parbriks (AP). Arī ekonomikas ministra atbildības sfēra nepaliks bez vadības, tomēr tas nav ilgtspējīgs modelis," sacīja Kariņš.

Viņš uzsvēra, ka šādos apstākļos nav pareizi valdību atstāt bez pilna sastāva. Kariņš atkārtoti norādīja, ka aicinājis kolēģus no citām partijām "iziet iekšējo procesu" un izvēlēties jaunus ministrus. Tāpat viņš pauda cerību, ka partneri to varēs arī nekavējoties izdarīt.

Valsts prezidents norādīja, ka valdība ir stabila. Viņa ieskatā, valdība nostrādās līdz vēlēšanām, un tas ir galvenais.

"Situācija pie okupantu pieminekļa 9. un 10. maijā nebija pieņemama un tam ir zināmas konsekvences, tomēr valdība turpina strādāt tajā pašā sastāvā. Es tiešām apsveicu, ka visas koalīcijas partijas šajā situācijā rīkojās atbildīgi," sacīja valsts pirmā persona.

NA uzskata, ka Kariņa plāns atlaist Vitenbergu ir ne tikai "savāds un komisks", bet arī netaisnīgs un kaitīgs, preses konferencē NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Dzintars akcentēja, ka NA pilnībā atbalsta Vitenbergu, kurš kā ministrs "darbu darījis godam" īpaši sarežģītos, vairāku krīžu apstākļos. Politiķis preses konferencē arī detalizēti un plaši atspēkoja trīs argumentus, uz kuriem pamatojas valdības vadītāja pozīcija par labu ekonomikas ministra atbrīvošanai no amata.

NA aicina Kariņu "atzīt kļūdu" un atteikties no ieceres prasīt Vitenberga demisiju, akcentēja NA vadītājs, norādot, ka, lai gan nav viegli atzīt, ka "esmu kļūdījies", taču ilgtermiņā tas rada cieņu pret cilvēku.

Reizē, lai nerastos pārpratumi, Dzintars arī atzīmēja, ka NA ir vienbalsīgs atbalsts turpināt strādāt valdībā arī pie negatīva Kariņa lēmuma attiecībā uz Vitenbergu. Viņš piebilda, ka tā ir Kariņa saruna ar savu sirdsapaziņu.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā valdošajā koalīcijā ietilpstošā NA pieprasīja iekšlietu ministres Marijas Golubevas (AP) demisiju saistībā ar policijas darbu Uzvaras parkā nedēļas sākumā. NA draudēja, ka gadījumā, ja Golubeva paliks amatā, NA ministri pametīs valdību.

Golubeva šonedēļ paziņoja, ka ir zaudējusi premjera uzticību, tāpēc pati atkāpjas no amata. Savukārt Ministru prezidents Kariņš NA veiktā "šantāžas mēģinājuma" dēļ pieprasīja amatu atstāt arī ekonomikas ministram Vitenbergam.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    еs 18.05.2022, 12:53:07

    Vitenbergam arī ārštata padomnieks enerģētikas jautājumos nebūs līdzējis.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: