Aprīļa beigās Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Mugurkaula ķirurģijas centrā Ventspilī pirmo reizi veikta mugurkaulāja operācija, kuras laikā pacientei ievietota kustības saglabājoša kakla diska protēze, sākotnēji plānoto fiksēto kakla skriemeļu savienojumu vietā.

Operāciju veica Kurzemes Mugurkaula ķirurģijas centra vadītājs - mugurkaula ķirurgs Dr. Jānis Osītis, asistējot Dr. Aivaram Olmanim. Savukārt Dr. Dmitrijs Kirejevs bija atbildīgs par atbilstošu operācijas lauka rentgenuzņēmumu sagatavošanu, lai nodrošinātu šai metodei būtisko ievietošanas precizitāti.

Ceļš līdz operācijai

Paciente jau vairāk nekā gadu cieta no sāpēm skaustā un roku tirpšanas. Stāvoklim pasliktinoties, paciente vērsās pie Dr. Jāņa Osīša. Kā atzina paciente, Dr. Osīti kā vienu no labākajiem viņai rekomendējusi ģimenes ārste. Pēc izmeklējumu veikšanas konstatēts, ka pacientei ir paliela diska trūce, - nepieciešams vai nu samierināties ar pašreizējo stāvokli vai operēt. Sākotnēji tika plānota standarta tipa operācija – kakla diska trūces izņemšana un aizvietošana ar nekustīgu, savienojošu implantu.

Pacientes gaidīšanas laiks uz operāciju sakritis ar laiku, kad Dr. Osītis sadarbībā ar ražotāja ''Zimmer Biomet'' Baltijas pārstāvi Biomedika izvērtējis iespējas Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas pacientiem piedāvāt jaunākās paaudzes mugurkaula ķirurģijas risinājumus. Tika izvērtēti vairāki pacienti ar līdzīgu diagnozi, kam piedāvāt iespēju ievietot jaunākās paaudzes kustīgo implantu.

Pacientes dati un izmeklējumu attēli nosūtīti sadarbības partneriem Vācijā, kas atzina, ka paciente ir piemērota kustīga implanta ievietošanai. Atšķirībā no citām mugurkaulāja kakla daļas starpskriemeļu diska protēzēm – Mobi C no ''Zimmer Biomet'' spēj pielāgot rotācijas centru pacienta individuālajām īpatnībām, samazinot sāpes skaustā locītavu nevienmērīgas noslodzes dēļ. Operācijā izmantojot šos implantus, izšķiroša nozīme ir ievietošanas precizitātei, ko profesionālie un pieredzējušie mugurkaula ķirurģijas speciālisti ar slimnīcā pieejamo augsta līmeņa aprīkojumu spēj nodrošināt.

Operācija noritējusi veiksmīgi

Pēcoperācijas vakarā paciente jau brīvi pārvietojās, roku tirpšana netika novērota, tāpat nebija sūdzību par runas vai ēšanas traucējumiem. Jau nākamajā dienā - pēc pārsiešanas un ārstu norādījumu saņemšanas paciente tika izrakstīta un varēja doties mājās un jau tajā pat nedēļā bija iespējams doties plānotajā ārvalstu braucienā.

Paciente Sanita ir no Jelgavas puses. Ventspils slimnīcā viņa bija pirmo reizi un ļoti novērtēja Dr.Osīša profesionalitāti, personāla atsaucību, kā arī augstas klases aprūpi. Īpaši paciente akcentēja ārstēšanos mugurkaula ķirurģijas nodaļas pēcoperācijas palātā ar monitoru, skābekli, kā arī pateicās par personāla rūpēm Kurzemes Mugurkaula ķirurģijas centra virsmāsas Aidas Ķires vadībā.

Dr. Osītis skaidro, ka Ventspilī visas mugurkaula ķirurģijai paredzētās gultas ir aprīkotas gan ar iespēju monitorēt pacientu, gan ar skābekļa padevi un funkcionālām gultām. Tas devis iespēju atteikties no Intensīvās terapijas nodaļas noslogošanas. Daudzas no iespējām, kas citviet ir kā ekstra pakalpojums, Ventspilī ir pieejamas katram pacientam, tai skaitā visu neskaidro jautājumu precizēšana pirms iestāšanās stacionārā un vajadzības gadījumā arī pēc izrakstīšanās.

Ražotāja ''Zimmer Biomet'' pārstāvji, kas operācijas dienā bija ieradušies Ventspilī, atzinīgi novērtēja gan centra tehnoloģisko aprīkojumu, gan komandas profesionālo, ātro un saskaņoto darbu, akcentējot, ka darbs ir līdz vissīkākajām niansēm organizēts un pārdomāts, kā arī vērojama komandas pieredze šāda veida operāciju veikšanā.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Mugurkaula ķirurģijas centra ārsti pēc operācijas atzīst, ka gadījumos, kad kustīgo implantu ievietošana pacientam būs piemērota, šāda veida operācijas tiks veiktas arī turpmāk.

Uzņēmums Biomedika jau vairāk nekā 26 gadus piedāvā tehnoloģiski progresīvus pasaules līmeņa ortopēdijas, traumatoloģijas, neiroķirurģijas un sporta medicīnas produktus. Šoreiz ar Biomet palīdzību Kurzemes Mugurkaula ķirurģijas centrā izdevies ieviest Zimmer Biomet izstrādāto mugurkaula  ķirurģijas risinājumu – Mobi-C – kakla diska nomaiņai paredzētu endoprotēzi, kas atjauno segmentālo kustību un diska augstumu. Mobi – C ir labākais endoprotēžu klasē, un tam ir vairāk nekā 10 gadu klīniskie rezultāti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: