SIA Ventspils tirgus valdes priekšsēdētāja amatam pilsētas dome izvirzījusi Juri Jopi. Pirmo reizi pilsētas tirgu vadīs operdziedātājs, tenors, Latvijas Nacionālā teātra bijušais aktieris, kura vadībā jau aizvadīts pirmais – Lieldienu – gadatirgus. Jaunais vadītājs Juris Jope Ventspils tirgū saskata lielu potenciālu.

Pretendents uz tirgus direktora amatu Juris Jope dēvē sevi par brīvmākslinieku. Pabeidzis Latvijas Kultūras akadēmiju, iegūstot dramatiskā teātra aktiermākslas bakalaura grādu, un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmiju operdziedātāja specialitātē. Uzstājies dažādos Latvijas teātros, bijis nominēts gada balvām, veidojis personīgos projektus sadarbībā ar pašvaldībām, organizējis dažādus pasākumus. Ir maģistra grāds skatuves mākslā.

Kāpēc operdziedātājs, mākslas cilvēks pieņēmis tik negaidītu lēmumu – pretendēt uz Ventspils tirgus direktora amatu? «Saskatu Ventspils tirgū lielu potenciālu kultūras telpas veidošanai,» uz jautājumu atbild Jope. Izvērtējis pašvaldības uzņēmuma budžetu, jaunais tirgus vadītājs apzinājies, ka savu ideju īstenošanai viņš var rēķināties ar vietējo radošo kolektīvu sadarbību. «Gribas izveidot tirgū patīkamu vidi, lai ventspilnieki ne tikai nāktu uz šejieni iepirkties, bet arī gribētu pakavēties mazliet ilgāk, pavadīt šeit laiku,» par saviem plāniem stāsta jaunais direktors. Ar kultūras pasākumu palīdzību ir cerība padarīt arī Tirgus laukuma tirgotāju dzīvi daudzveidīgāku. Salīdzinot Tirgus laukumu Ventspilī ar Rīgas Centrāltirgu, Jope norāda, ka pie mums tirgus ir ne tikai tirdzniecības vieta, bet arī vieta, kur var satikties, aprunāties bez steigas, dalīties ar informāciju. Juris Jope neslēpj arī otru svarīgu sava lēmuma iemeslu – tā ir visas ģimenes vēlme pārcelties uz pastāvīgu dzīvi Ventspilī. Viņš ir dzimis Liepājas novada Vaiņodē, savukārt sieva Zane ir bijusī ventspilniece. Ventspilī dzīvo sievas radi. Šeit ģimene bieži atpūšas vasarā. Nesen Zane atvēra Ventspilī apģērbu veikalu Saules ielā, kur par pārdevēju strādā viņas mamma. Zane cer, ka nākotnē Ventspilī noderēs arī viņas kā projektu vadītājas pieredze.

Nodzīvojot vairāk nekā 15 gadus Rīgā, dzīvesbiedri izvērtēja Ventspils pilsētvidi kā labvēlīgu un draudzīgu savai ģimenei, kurā aug divi bērni – desmitgadīgā meita Alise Anna un septiņgadīgais dēls Justs Juris. «Es gribu, lai viņi uzaugtu šeit – Ventspilī vai Ventspils novadā,» saka Jope. Viņi ar sievu gribētu apmesties kādā klusā Ventspils novada nostūrī. «Ventspilī ir ļoti radoša augsne,» atzīst operdziedātājs. Mūsu pilsētā Juris Jope radījis divas lielas lomas, kas pēc tam izpildītas uz skatuves. Uzsākot savu darbošanos Ventspilī, Jopes koncertdzīve un dalība projektos, kas aptver visu Latviju, būs krietni ierobežota. Tomēr viņš uzskata, ka savu radošo potenciālu varēs īstenot tirgus direktora amatā.

Jauno vadītāju sagaida liels darba apjoms. Viņš par tirgus direktoru uzņēmies kļūt tirdzniecības un tradicionālo gadatirgu aktīvākās sezonas sākumā. Pirmais gadatirgus – Lieldienu – jau aizvadīts. Jānoslēdz līgumi ar uzņēmējiem un tirdzniecības vietu nomniekiem. Pirmā sadarbības pieredze ar pašvaldības iestādēm un vietējiem radošajiem kolektīviem vieš cerību par atsaucību. Jau radušies pirmie kontakti ar komercuzņēmumiem – kinoteātru Kino Rio, Burgerbāru, kokļu meistaru Gunti Niedoliņu no Jūrkalnes. «Līdz šim neesmu saņēmis nevienu atteikumu uz savu lūgumu,» saka Jope. Tas ļauj cerēt uz partneru atsaucību arī turpmāk.

Jauno tirgus vadītāju nebaida saimnieciskie pienākumi, kas paredz racionālu finanšu plūsmu pārvaldīšanu. Operdziedātājam ir pieredze arī šajā jomā. Būdams brīvais mākslinieks, viņš pats administrējis savus projektus. «Koncerta sagatavošana – tā ir ne tikai balss un izpildījums, bet vēl arī skatuve, apgaismojums, daudzu finanšu un saimniecisko jautājumu risināšana,» stāsta Jope. Labu saimniekošanas pieredzi viņš guvis pandēmijas laikā, kad visi koncerti tika atcelti un operdziedātājam vajadzēja strādāt par sagādnieku celtniecības uzņēmumā. Bet vēl ilgi pirms aizsākās viņa operdziedātāja karjera, Jope bijis viesnīcas administrators, krāvējs, pavārs, mežstrādnieks. Pirms dažiem gadiem palīdzēja meitai Ventspils tirgū pārdot Jāņu vainagus un puķu pušķus, lai nopelnītu naudu vasaras nometnei.

Ventspilnieki jauno direktoru vērtēs pēc viņa padarītā. Viņa plānos – padarīt tirgu par īstu Ventspils vizītkarti, kuru atpazītu ārpus Latvijas. Pašdarbības kolektīvu, Mūzikas vidusskolas audzēkņu uzstāšanās, dzīvā mūzika sestdienās – tās ir tikai dažas jaunā direktora idejas.

Lai jaunajam tirgus vadītajam veicas un izdodas piešķirt jaunas vēsmas senajam Tirgus laukumam!

Lasi vēl

Komentāri (19)

  • 0
    specialists 26.04.2022, 14:37:35

    Tas viss ir pilnīgs fufels...
    Mums tirgum tikai nosaukums tāds ir palicis.
    Tirgū ir jābūt krāmiem no opja pagraba, lupatām no Polijas un belašiem nevis teātra uzvedumiem. Tagad tas ir tikai lielveikals bez jumta. Ja būtu atļauta Tirdzniecība (jā - ar lielo burtu) tad būtu arī čupošanās.
    Lai jau cilvēkam veicas un tā..., Bet pirmais iespaids ir tāds, ka uzņēmējdarbību un pārdošanu ir redzējis tikai teātra izrādē. Nez kam ir jābūt rados lai ar tīru kultūras CV tiktu par glābjamas uzņēmējdarbības vadītāju? Kuru uzņēmumu viņš ir izglābis un veicinājis?

  • -10
    Marta P 26.04.2022, 15:19:17

    Tev pieredze 100% lielāka, labāka! Biji pieteicies?

  • 0
    specialists 27.04.2022, 14:15:50

    Zini Marta - pēc raksta spriežot man tiešām ir lielāka pieredze. Nepieteicos tāpēc, ka alga, kā parasti, ir tā ap 900NETO pārējie labumi jāizkrāpj no budžeta, bet to es nemāku.
    Varbūt cilvēks būs savā vietā, bet aprakstītā pieredze tomēr nepārliecina

  • 0
    ventspilnieks 36,7 26.04.2022, 14:49:23

    Mums jau nav tirgus, bet vienkārši uzņēmumi izliek savas preces ārpus slēgtām telpām vai tirgus telpās izveidojot filiāles.
    30 un vairāk gadus iepērkoties pie vieniem un tiem pašiem tirgoņiem, ne reizes nav atlaists ne viens santīms vai uzsaukts lieks kartupelis vai ābols :)
    Bet Jopes kungam lai veicas, ventspilnieks ir nestandarta cilvēks. Kādus gadus 10 tirgojos Liepājas tirgū - 2 pilnīgi atšķirīgas vietas!

  • -7
    корумпант 26.04.2022, 16:00:45

    Ja 30 gadu laikā ne reizi nav atlaists ne santīms vai uzsaukts ābols, tad tu esi totāls kartupelis. Tirgoties ir jāmāk, to nevar salīdzināt ar kārtējā negatīvā komentāra ierakstīšanu forumā.

  • 0
    JānisJānis 28.04.2022, 15:54:40

    Nepiekrītu Jūsu komentāram. Varbūt tirgū esat bijis tikai pirmdienās, tad varētu būt, ka neko interesantu neredzējāt. Nedēļas nogalēs ir brīnišķīgi tirgotāji, lielāko daļu var pagaršot, aprunāties ar ražotāju. Piemēram pirkām kūku pie brīnišķīgās cepējas pie ieejas paviljonā un iedeva bērniem saldos riekstiņus tāpat vien.

  • 0
    KRX 26.04.2022, 15:00:41

    Nē nu jā, nu...
    Ja Nauris var vadīt ministriju, gaņau Juris tiks galā ar lauku tirgus tantēm.
    Bišķi uzjautrinoši jau ir. Juris tagad varēs ataisnoties kāpēc viņam gadā ir tikai 34 pasākumi, bet Kultūras Centram 234 un koncertzālē 100.
    Nez... manliekas, ka Jūras 36 arī vajadzētu pieņemt kādu donu vai kauperu, lai vada! Ir tak pieredze ar arēnām un tūrēm, un budžetiem, un tā :)

  • -7
    корумпант 26.04.2022, 16:01:18

    Ļoti gudri, bet vai zināji, ka domē vadītāju neņem, tur to ievēl!?

  • 0
    KRX 26.04.2022, 16:52:17

    Varētu padomāt, ka tur nav nodaļu vadītāji utml. speciālisti.

  • 0
    Zalupinska 26.04.2022, 15:24:55

    Fiiiiigaro, Figaro, Figaro, Figaroooo ...

  • 0
    kohs 26.04.2022, 15:47:01

    Amata prasība - maģistratūra ir izpildīta, bet laikam jau nav svarīgi kādā jomā izglītība...

  • 0
    Al Bundy 26.04.2022, 18:23:40

    Njā, laikam atkal āzis par dārznieku…! Skaisti, jāmeklē tikai radu raksti, vai čomi, normālā veidā ar šādu izglītību saimnieciskās lietas vadīt neliktu….

  • -1
    Elviss22 26.04.2022, 18:50:50

    Ja jau pianists var būt par ministru un saņemt tādu algu, ka var nopirkt nekustāmo īpašumu par entajiem simtiem tūkstošu, tad opernieks var arī vadīt tirgu, kuram nav liela loma ventspilnieku dzīvē.

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 26.04.2022, 19:10:43

    Tō varet būt makten fein padarišan.
    Es labprāt būt iepazīties ar šō kung.
    Var būt,ka varet uzdziedat vien kōpig dziesm,pa pemēr,Horst Wessel dziesm -
    Die Fahne hoch! Die Reihen fest geschlossen!
    SA marschiert mit ruhig festem Schritt.
    Kam'raden, die Rotfront und Reaktion erschossen,
    Marschier'n im Geist in unser'n Reihen mit.
    Tō varet brang fein skanet pa viss Tirg Plac,le zinat.Aizliegkt tō Dziesm pe mums nav.

  • -1
    Janis Zvejnieks 26.04.2022, 20:49:06

    le zinat un apgut :)))https://www.youtube.com/watch?v=BrcT4k1y7Cw

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 26.04.2022, 21:07:16

    Jan Zvejniek kung.
    Es paziņo,ka manam neir ne ko kōpig ar von Münchenhausen dzimt.
    Man Senč ir nākuš no von Wolff un von Ungern-Sternberg dzimtam,le zinat.Tō viss var perādit ierakst iekš Baznic-Grāmatam iekš Vāczem.

  • 0
    A.n.i.t.a 27.04.2022, 05:40:57

    Tāpēc jau Latvija ir tur , kur tā ir - nav gandrīz nevienas ministrijas un lielāka uzņēmuma , kuru vada profesionālis savā jomā, tik tiešām , āži par dārzniekiem , tāpēc tik bieži ir jāmaina vadība , jo būs atkal viss salaists dēlī . Lai nu Jope vada , ja nevar padziedāt un nav iespējas pelnīt naudu savā nozarē.

  • -3
    Andris Lapukoks 28.04.2022, 14:00:07

    Nu man jau liekas, ka cilvēka izglītībai esošā amatā ir mazāka nozīme. Jautājums cik viņam ir liela uzņēmība un organizatoriskās spējas ! Ticu, ka Jurim piemīt šīs īpašības, tāpēc viņš arī ir izvēlēts šim amatam.

  • 0
    Vadims Kevrelis 28.04.2022, 15:41:51

    Varbūt jaunais un talantīgais Tirgus valdes priekšsēdētājs kā operdziedātājs uzsauks kādu oratoriju Tirgus apmeklētājiem.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: