Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī Zemessardzē saņemti 784 iestāšanās pieteikumi, sacīja Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Egils Leščinskis.

Viņš akcentēja, ka no 24. februāra līdz svētdienas pusdienas laikam Zemessardzē saņemti 784 iestāšanās pieteikumi, kas ir "ļoti daudz", jo citos gados šāds pieteikumu skaits ienāk vesela gada laikā.

Leščinskis lūdz visiem interesentiem, kas piesakās, nedaudz pacietības, jo, lai kļūtu par zemessargu, būs jāiziet medicīnas pārbaude, jādabū psihiatra, narkologa izziņas, pieteikums tiks nosūtīts drošības dienestiem. Vienlaikus gan, negaidot iepriekšminēto, tiks sākti gatavošanās darbi.

Viņš skaidroja, ka, neskatoties uz vecuma ierobežojumu, jau tagad tiek veikti izņēmumi, zemessargos uzņemot arī vecākus cilvēkus, turklāt tiek virzīti grozījumi likumdošanā, lai šādas iespējas legalizētu.

Iestājoties Zemessardzē, būs jāparaksta līgums, jādod zvērests un jāiziet pamatapmācību kurss, kas ir 21 dienu ilgs, taču katra vienība, bataljons un brigāde pielāgo apmācību ciklu zemessargu vajadzībām, skaidroja Leščinskis.

Atbilstoši Valsts aizsardzības koncepcijai Zemessardzē līdz 2024. gadam ir jābūt 10 000 cilvēku, bet līdz 2027. gadam - 12 000. Patlaban Latvijā ir aptuveni 8100 zemessargu, kuri ir pietiekami aktīvi.

Zemessardzes izplatītā informācija liecina, ka zemessargi attīsta savas militārās iemaņas no pamatdarba brīvajā laikā - nedēļas nogalēs, atvaļinājuma laikā vai darba dienās, ja zemessargam šis laiks ir pieejams. Vienlaikus dienests Zemessardzē ir iespēja uzlabot arī savu vispārējo fizisko sagatavotību un paplašināt redzesloku, piedaloties militārajās mācībās gan Latvijā, gan ārzemēs.

Dienesta laikā zemessargs izvēlas apgūt kādu no militārajām specialitātēm, piemēram, sakarnieka, snaipera, izlūka, prettanku ieroča operatora, militārā mediķa, karavīra-glābēja, ložmetējnieka, militārā transporta autovadītāja, spridzinātāja, radiostaciju operatora u.c.

Turklāt par dienesta pienākumu izpildi un piedalīšanos mācībās zemessargs saņem kompensāciju, sākot no 32 eiro dienā, un apmaksātu ēdināšanu vai tās kompensāciju 9,96 eiro apmērā.

Zemessardzē nešķiro pēc tautības, izglītības, specialitātes vai pieredzes, tomēr kandidātam ir jābūt Latvijas pilsonim vecumā no 18 līdz 55 gadiem ar valsts valodas zināšanām vismaz vidējā (B1) līmenī, ar atbilstošu veselības stāvokli un fizisko sagatavotību.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -4
    Heinrich 07.03.2022, 13:25:02

    Vajadzētu pārskatīt vecuma robežu-arī pēc 55 gadu vecuma var būt noderīgs atsevišķās darbībās,kaur vai saimnieciskos darbos vai iespējamo gūstekņu problēmas risināšanā,u.c.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: