Ceturtdien, 3. martā, Ventspils valstspilsētas pašvaldības ārkārtas domes sēdē noteica parakstu vākšanas vietas par likuma Grozījumi Likumā par ostām atcelšanu.

Pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmi un 36 Saeimas deputātu prasību, š. g. 18. februārī Valsts prezidents Egils Levits uz diviem mēnešiem apturēja 2022. gada 10. februārī Saeimā pieņemtā likuma Grozījumi Likumā par ostām publicēšanu. Grozījumi paredz mainīt līdzšinējo Ventspils un Rīgas ostu pārvaldības modeli uz tādu, kur ostas pārvalde ir kapitālsabiedrība un kapitāldaļas jeb akcijas pieder valstij.

Likuma pārejas noteikumi paredz, ka valsts akciju sabiedrības Ventas osta pamatkapitālā ieguldīs Ventspils brīvostas pārvaldei piederošo mantu un aktīvus, kā valsts ieguldījumu, ko pēdējo 25 gadu laikā tā veidojusi kopā ar pašvaldību. Lai pašvaldība iegūtu 40% akciju, papildus jāiegulda tai piederošs īpašums.

Satversmē noteikts, ka Valsts prezidentam likuma publicēšana ir jāaptur, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu, un šādā kārtībā apturēts likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju. Kārtība, kādā jānotiek parakstu vākšanai, noteikta likumā Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu.

Lai nodrošinātu parakstu vākšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai par apturētā likuma Grozījumi Likumā par ostām atcelšanu, Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome nolēma izveidot Ventspils pilsētā šadas parakstu vākšanas vietas:

  1. Ventspilī, Kuldīgas ielā 110 – Gāliņciema bibliotēka;
  2. Ventspilī, Inženieru ielā 101 – Ventspils Augstskola;
  3. Ventspilī, Kuldīgas ielā 18 – Kultūras centrs;
  4. Ventspilī, Tārgales ielā 4 – Pārventas bibliotēka;
  5. Ventspilī, Tārgales ielā 61 – Ventspils Pārventas pamatskola;
  6. Ventspilī, Lielajā laukumā 1 – koncertzāle Latvija.

Parakstu vākšana par likumu Grozījumi Likumā par ostām atcelšanu tiks organizēta no šī gada 10. marta līdz 8. aprīlim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: