Ventspils slimnīcas rīkotajā informatīvajā pasākumā ģimenes ārstiem oftalmologs Kaspars Ozols klātesošos iepazīstināja ar jaunumiem Kurzemes acu centrā.

Kurzemes acu centra vadītājs Kaspars Ozols pastāstīja, ka šogad centra kolektīvam pievienojušās divas speciālistes – acu ārstes Aija Balode un Olga Muhina. Dr. Muhina pieņem arī bērnus, kas šobrīd ir visai sasāpējis jautājums, un redzes profilaktiskās pārbaudes bērniem prasa lielas rūpes. Šobrīd valstī tiek virzīta ideja, ka līdz trīs gadu vecumam par bērnu redzes skrīningu būtu atbildīgs ģimenes ārsts. Dr. Ozols tam kategoriski iebilst. Protams, būtu noderīgi, ja ģimenes ārstam būtu oftalmoskops un viņš līdz viena gada vecumam ar to ieskatītos bērna acīs, lai izslēgtu, piemēram, iedzimtu kataraktu. Tas būtu noderīgi un svarīgi. Dr. Ozols pat ir gatavs apmācīt ģimenes ārstus, kā tas pareizi jādara. Taču pārējais būtu jādara oftalmologiem.

Mediķis aicina ģimenes ārstus ārkārtas vizītē pie acu ārsta sūtīt riska grupu bērnus, kuru vecākiem ir tālredzība, ambliopija (slinkā acs), viena acs neredzīga kopš bērnības vai ir kādas citas sūdzības. Ja nav citu sūdzību, uz bezmaksas redzes pārbaudēm bērns jāsūta viena, trīs, sešu un septiņu gadu vecumā. Pirms skolas bērni uz redzes pārbaudēm jāsūta savlaicīgi, lai neveidotos rindas. Kurzemes acu centra vadītājs atklāj, ka tuvākais centra mērķis ir izveidot speciālu bērnu redzes kabinetu, kurā māsiņa strādātu paralēli ārsta pieņemšanai. Viņa bērniem pārbaudītu redzi, un redzes problēmu gadījumā ārsts varētu operatīvi izrakstīt brilles.

Šobrīd sakārtots darbs ir arī slimnīcas traumpunktā, kur acu ārsts pieņem katru dienu no plkst. 9 līdz 10. Atsevišķos gadījumos laiks var mainīties. Dr. Ozols aicina pacientus iepriekš piezvanīt uz traumpunktu, lai noskaidrotu, vai dakteris ir uz vietas. Tai pašā laikā dzīvās rindas kārtībā no pirmdienas līdz piektdienai akūtie pacienti tiek pieņemti arī paralēli pieņemšanas laikam. Dr. Ozola vērtējumā, šobrīd darbs traumpunktā ir labi sakārtots, ja salīdzina ar situāciju pirms dažiem gadiem.

Dr. Ozols ģimenes ārstus arī painformēja, ka pacientam nosūtījumu pie acu ārsta nevajag, vienīgi, ja ir kāda specifiska problēma, ko pacients pats īsti nemācēs paskaidrot. Nosūtījums nepieciešams tikai uz valsts apmaksātu operāciju. 99% no visām operācijām, tai skaitā kataraktas operācijām, iepriekš nav nepieciešams veikt arī nekādas analīzes.

Kurzemes acu centrs Ventspils slimnīcā tika atvērts 2014. gadā. Kopš atklāšanas brīža centrs ir ievērojami attīstījies un tajā nemitīgi tiek pilnveidots diagnostisko iekārtu klāsts. Mūspuses iedzīvotājiem, lai izmeklētos, praktiski vairs nav vajadzības doties uz Rīgu. Uz galvaspilsētu jādodas vien pacientiem ar smagām redzes diagnozēm, kas ir ļoti neliels skaits. Šobrīd acu centrs darbojas ne tikai Ventspilī un Talsos, bet arī Liepājā un tikko atklātajā Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas ambulatorajā centrā Kuldīgā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: