Pašreiz aktuālā informācija liecina, ka visiem Ventspils pilsētas un novada pašvaldību deputātiem ir Covid-19 sertifikāti un deputāta pilnvaras nevienam nebūs jāaptur.

Ventspils mērs Jānis Vītoliņš informē, ka vēstuli no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) par rīcības soļiem pašvaldība saņēma tikai pagājušajā pirmdienā, kad arī steidzamības kārtā visiem pilsētas domes deputātiem attiecīgi tika izsūtīts pieprasījums uzrādīt sertifikātu. Pašvaldības rīcībā ir informācija, kas liecina, ka visiem Ventspils domes deputātiem sertifikāts ir. Vītoliņš var apliecināt, ka visiem valdošās partijas Latvijai un Ventspilij deputātiem sertifikāts ir, tai skaitā arī Aivaram Lembergam.

Šobrīd sertifikāta apliecinājumus apkopo Ventspils vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Baiba Līdaka. Viņa par apkopoto informāciju sniegs ziņojumu tuvākajā domes sēdē, kas paredzēta 25. novembrī. Ja kādam deputātam sertifikāta tomēr nebūs, būs jābalso par viņa pilnvaru apturēšanu un par deputātu kļūs nākamais no konkrētā deputāta saraksta, kurš pašvaldību vēlēšanās ieguvis lielāko balsu skaitu un kuram ir Covid-19 sertifikāts, skaidro Vītoliņš.

Savukārt Ventspils novada pašvaldībā visu deputātu sertifikātu apliecinājumi jau ir apkopoti, informē novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks. «Visiem mūsu deputātiem sertifikāts ir. Viss ir kārtībā,» gandarīts ir priekšsēdis. Sertifikāta apliecinājumi ir iesniegti Ventspils novada vēlēšanu komisijai, kā to nosaka likums, un komisijas priekšsēdētāja jau noziņojusi domes priekšsēdētājam, ka visiem sertifikāti ir. Vienam deputātam ir Covid-19 sertifikāts, kas apliecina pārslimošanas faktu, bet pārējie deputāti ir vakcinējušies, atklāj Mucenieks.

Jāatgādina, ka Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu Par pagaidu papildu prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam, kas nosaka, ka no 15. novembra tiek apturētas pret Covid-19 nevakcinēto vai to nepārslimojošo pašvaldības domes deputātu pilnvaras. Viņi domes darbā nevar piedalīties arī attālināti. Uz deputāta pilnvaru apturēšanas laiku viņa vietā Pašvaldības domes vēlēšanu likumā noteiktajā kārtībā stāsies nākamais kandidāts, kurš ieguvis sertifikātu. Ja aizvietotais deputāts tomēr iegūs Covid-19 sertifikātu, viņš varēs atsākt pildīt deputāta pienākumus.

Viena no dramatiskākajām situācijām izvērtusies Rēzeknes domē, kur Covid-19 sertifikāta neesamības dēļ deputāta pilnvaras apturētas gandrīz trešdaļai domnieku. Proti, deputātu pilnvaras apturētas četriem no 13 deputātiem, kuri nevarēja uzrādīt Covid-19 sertifikātu. Savukārt Jelgavas novada domē pret Covid-19 nav vakcinējušies trīs deputāti, tostarp domes priekšsēdētāja vietnieks. Zināms, ka mūsu kaimiņpilsētā Liepājā nav vakcinējies viens deputāts.

VARAM apkopotā informācija liecina, ka visu Latvijas pašvaldību vadītājiem ir Covid-19 sertifikāts. Līdz ar to visi pašvaldību vadītāji varēs turpināt pildīt savus pienākumus.  

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: