Šonedēļ visi pansionāta Vēji iemītnieki un darbinieki, kā arī naktspatversmes pastāvīgie klienti saņēmuši trešo vakcīnu pret Covid-19. Stingra epidemioloģisko prasību ievērošana un savlaicīgi preventīvie pasākumi sniedz labus rezultātus.

Pansionāta Vēji, kas paredzēts cilvēkiem ar asociālu uzvedību, kā arī bezpajumtnieku naktspatversmes vadītājs Andis Sukurs ar lepnumu pastāsta, ka pandēmijas divu gadu laikā viņa pārraudzītajās sociālajās iestādēs pagaidām nav bijis neviena kovida saslimšanas gadījuma.

Šopirmdien pansionātā Vēji un naktspatversmē, kas atrodas Fabrikas ielā 2a, bija ieradušies Ventspils slimnīcas medicīnas darbinieki, lai uz vietas organizēti vakcinētu ar balstvakcīnu šo sociālo iestāžu pastāvīgos iemītniekus un darbiniekus. «Iepriekš tika noteikta diena un laiks, visi klienti bija pabrīdināti. Noteiktajā laikā visi ieradās un organizēti saņēma balstvakcīnu,» pastāstīja Sukurs.

Pansionātā Vēji patlaban dzīvo 24 iemītnieki, naktspatversmi apmeklē vidēji 10 cilvēku diennaktī. Patversme strādā ierastajā režīmā – vakarā tiek atvērta klientiem, no rīta visi dodas prom. Kopš pandēmijas sākuma pansionātā Vēji un naktspatversmē negaidīja īpašus valdības rīkojumus, bet pieņēma preventīvus pasākumus, kas arī ļāva izvairīties no infekcijas, pārliecināts Sukurs. Pagājušā gada martā, kad Latvijā izsludināja pirmo ārkārtējo situāciju, pansionātu un patversmi slēdza uz karantīnu. «Patversme sāka strādāt diennakts režīmā, visi klienti palika telpās, bet, ja kāds aizgāja, tad atgriezties varēja tikai ar negatīvu kovida testu,» atceras vadītājs.

Ne visi spēja izturēt divu mēnešu izolāciju no marta vidus līdz maija vidum. Pēc Sukura sacītā, karantīnu iesāka 14 cilvēki, bet pabeidza septiņi. Maija vidū patversme tradicionāli tiek slēgta līdz septembrim. Kad atcēla ārkārtējo situāciju un kļuva pieejama vakcinācija, visi pastāvīgie naktspatversmes klienti saņēma vienreizējo Janssen vakcīnu. Iestājoties rudenim, naktspatversmes pastāvīgie klienti atgriezās. Patversmes darbinieki ļoti labi zina savus pastāvīgos klientus. Ja parādās kāds jauniņais vai nevakcinēts, viņam atvēl atsevišķu istabu un izolē no pārējiem. Jebkura pārvietošanās pa patversmi tādiem iemītniekiem ir iespējama tikai, uzliekot sejas masku, skatīties televizoru kopējā istabā viņi nedrīkst. «Šobrīd visi patversmes apmeklētāji ir vakcinēti,» piebilst Sukurs.

Ja kāds saslimst un parādās vīrusinfekcijas simptomi, viņu uzreiz izolē atsevišķā istabā un veic koronovīrusa eksprestestu.

Grūtāk izturēt karantīnu ir pansionāta Vēji iemītniekiem. Viņu vidū dominē pensijas vecuma cilvēki, tas nozīmē – no riska grupas. Tādēļ sociālās iestādes vadība īpaši cītīgi uzrauga, lai pansionātā nenokļūtu bīstamā infekcija. Pirmā izolācija pansionāta iemītniekiem ilga vairāk nekā gadu – kopš pagājušā gada marta līdz šā gada aprīlim, kad valstī atcēla pirmo mājsēdi. «Vasarā atļāvām staigāt pa diviem līdzās ap pansionātu, darbinieku redzes lokā,» pastāstīja Sukurs. Tagad pansionāts atkal ir karantīnā, iemītniekiem nav atļauts pamest iestādi, visi apmeklējumi arī ir aizliegti. Pansionātā ienāk un iznāk tikai darbinieki, kuri dežurē maiņās.

Vadītājs lieliski apzinās, kā ir būt četrās sienās pansionāta iemītniekiem, kuriem nav tie pieticīgākie un mierīgākie raksturi. Daudzi kļūst nervozi, neizturot psiholoģiskos un emocionālos ierobežojumus. «Cenšamies viņu karantīnu padarīt krāšņāku, izdarīt viņiem kaut ko patīkamu,» ar savu jauno pieredzi dalās vadītājs. Iznāk daudz sarunāties ar iemītniekiem, skaidrot un motivēt. Reiz pansionātā Vēji tika sarīkots zolītes čempionāts. Spēlēja ar tik lielu aizrautību, ka darbinieki knapi spēja pirkt jaunas kāršu kavas un burtnīcas rezultātu pierakstīšanai. «Tādos brīžos ir jo īpaši svarīgi parādīt cilvēkiem, ka viņi nav aizmirsti, ka par viņiem rūpējas,» saka Sukurs.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -2
    Janis Zvejnieks 12.11.2021, 23:25:06

    sorosa sponsoretie $ucmani ! Kaut jus elle degtu !

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: