Ceturtdien, 28.oktobrī, Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome pieņēma lēmumu par jauna pabalsta piešķiršanu iedzīvotāju sadzīves apstākļu uzlabošanai.

Šāds lēmums ir pieņemts, jo no 1. jūlija valstī ir jāpiemēro jauna kārtība sociālās palīdzības saņemšanā, kura noteikta Ministru kabineta 17.12.2021. noteikumos Nr.809 ''Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu''. Šie noteikumi paredz, ka mājokļa pabalstu pēc jaunās kārtības var saņemt mājsaimniecības neatkarīgi no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa, bet gadījumā, ja cilvēkam pēc mājokļa komunālo izdevumu apmaksas pāri paliek ne vairāk kā 109 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un ne vairāk kā 76 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Valsts pārvaldes ieskatā, ja personai pēc minēto izdevumu apmaksas pāri paliek vismaz 109 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un vismaz 76 eiro pārējām personām mājsaimniecībā, ar šo naudas līdzekļu atlikumu mēnesī mājsaimniecība var izdzīvot, tātad var iegādāties gan pārtiku, gan nepieciešamos medikamentus, gan apģērbu, gan segt transporta izdevumus, u.t.t.

Līdz 30. jūnijam Ventspils pašvaldībā bija noteikta atbalsta kārtība, kas saistīta ar mājokļa izdevumu daļēju segšanu. Šī kārtība noteica gan mērķa grupas, gan sociālos pabalstu veidus.
Savukārt, no 1. jūlija, esot spēkā jaunajai Ministru kabineta noteiktajai kārtībai, tiek secināts, ka atsevišķas pabalstu saņēmēju grupas vairs nekvalificējas mājokļa pabalstam.

Bez mājokļa pabalsta saņemšanas iespējas, tiek būtiski pasliktināta šo sociālās palīdzības saņēmēju materiālā un sociālā situācija, tādēļ Ventspils valstspilsētas pašvaldība, lai kompensētu valsts pieņemto lēmumu rezultātā iedzīvotājiem radušos zaudējumus, ir paredzējusi ieviest jaunu atbalsta kompensācijas mehānismu, to nosakot jaunos saistošajos noteikumos ''Par  pabalsta piešķiršanu sadzīves apstākļu uzlabošanai''.

Saskaņā ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem, katrai mājsaimniecībai jaunais pabalsts sadzīves apstākļu uzlabošanai tiks aprēķināts individuāli, ņemot vērā šīs mājsaimniecības pieejamo naudas līdzekļu atlikumu pēc mājokļa komunālo pakalpojumu apmaksas. Saskaņā ar noteikumiem pabalsta izmaksas aprēķinam tiks ņemti vērā saņemtie pabalsti laika periodā no 01.07.2020. līdz 30.06.2021. jeb par vienu pilnu gadu pirms stājās spēkā valsts noteiktā vienotā aprēķina kārtība. Paredzēts, ka aprēķināto pabalstu starpību varēs saņemt viena gada laikā kā ikmēneša izmaksu.

Ventspils Sociālajam dienestam šobrīd vēl ir grūti prognozēt, cik šādu mājsaimniecību Ventspilī būs, bet aptuvenie aprēķini rāda, ka jauno pabalstu dzīves apstākļu uzlabošanai varētu saņemt aptuveni 900 mājsaimniecību. Pašvaldība šī pabalsta nodrošināšanai budžetā ir paredzējusi līdzekļus 190 000 eiro apmērā.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -3
    tiešām suns 31.10.2021, 11:49:22

    JŪS AR TIEM PABALSTIEM ESAT IZAUDZINĀJUŠI BARU LIEKĒŽU. PROTAMS IR CILVĒKI KURIEM JĀPALĪDZ,BET PĀRĒJIEM JĀIET PIE DARBA. RADIET DARBA VIETAS NEVIS KUĻAT TUKŠUS SALMUS.

  • 0
    krustmateflorence 01.11.2021, 09:07:31

    radiet darba vietas -tieši tā-bet ir kāda liela problēma-kuru negribīgi ceļ gaismā.
    kā zināms-Latvijā -katram trešajam iedzīvotājam ir kredītsaistības-katrs piektais -ir palikts -jau zem tiesu izpildītāja āmura-man ir zināmi cilvēki-kuriem tiesu izpildītāji atņem gandrīz visu-bankas kontus noslēdz-respektīvi cilvēkus acstā bezizejas stāvoklī.
    Vai tad sociālais dienests spēs visiem palīdzēt -domāju nē-šeit jāmaina atkal likums-bet kamēr Bordāns būs pie varas- nekas uz labo pusi nemainīsies.
    maksātnespēju var uzsākt tikai tie cilvēki -kuriem ir nauda-kat gan pēc loģikas-vārds maksātnespēja-ir formulējums-kad cilvēkam vispār nav nekā.
    valstī iztikas minimums vienam cilvēkam ir uz šobrīdi ir 700.euro mēnesī-200-300. euro tās uz šodienu jau ir tikai monētas.

  • -2
    tiešām suns 01.11.2021, 09:39:10

    cilvēkam ir jāstrādā-UN PUNKTS.

  • -1
    Hēla 01.11.2021, 17:12:14

    Par zārciņiem drīzāk būtu jādomā.

  • 0
    krustmateflorence 02.11.2021, 14:21:10

    Helēna jūs pareizi runājiet, ja nevar ar labu, tad piespiedu kārtā iedzīs kapā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: