Kopš septembra Ventspils poliklīnikā pacientus konsultē psihiatre Ksenija Serebrjakova. Ārste apguvusi arī bērnu un pusaudžu psihiatra specialitāti.

Ksenija Serebrjakova dzimusi un uzaugusi Latgalē – Rēzeknē, vidējo izglītību ieguvusi savā dzimtajā pilsētā, bet studiju laiks pavadīts Rīgā. Ārste 2013. gadā absolvējusi Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas fakultāti. 2017. gadā pabeigusi RSU rezidentūru psihiatra specialitātē, bet šogad – arī bērnu un pusaudžu psihiatra specialitātē. Paralēli jau guvusi pieredzi, konsultējot pacientus Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, vairākās Rīgas poliklīnikās, kā arī neirožu klīnikā Dzintari Jūrmalā. «Kad studēju Rīgā, iepazinos ar savu tagadējo vīru, kurš ir ventspilnieks. Ventspili pazīstu jau aptuveni septiņus gadus, bet uz pastāvīgu dzīvi atbraucu tikai nesen – pirms mēneša – pēc rezidentūras absolvēšanas. Manuprāt, šī ir ļoti skaista pilsēta. Arī Ventspils poliklīnikas kolektīvs ir ļoti sirsnīgs, atvērts un draudzīgs,» stāsta jaunā ārste, vaicāta, kā dzīves ceļš atvedis uz mūsu pilsētu. Paralēli darbam Ventspils poliklīnikā oktobrī psihiatre uzsāks konsultēt pusaudžus šovasar atvērtajā Pusaudžu resursu centra Ventspils filiālē. Ārste ir arī Latvijas Psihiatru asociācijas biedre.

Tieši psihiatrija Serebrjakovu ieinteresējusi studiju piektajā kursā, kad apgūts mācību cikls psihiatrijā. Izdarīt šādu izvēli viņu iedvesmojusi RSU profesore Raisa Andrēziņa. «Kad studēju trešajā kursā, pēc vispārējās medicīnas sāku padziļināti apgūt pediatriju, maksimāli iedziļinoties šajā novirzienā, taču vēlāk nāca psihiatrijas novirziens. Pēc tam vēl divus gadus mācījos par bērnu un pusaudžu psihiatru,» norāda jaunā speciāliste, vienlaikus piebilstot, ka nereti cilvēki mēdz jaukt, kas ir psihologs, psihoterapeits un psihiatrs, tādēļ svarīgi ir apzināties, ka psihologs nav ārsts, savukārt psihoterapeits un psihiatrs – tie ir ārsti, kas strādā ar dažādām ārstēšanas metodēm, uzsverot, ka psihiatrijā tomēr vairāk tiek likts uzsvars uz medikamentozo terapiju, protams, neizslēdzot arī sarunas, situāciju izskaidrošanu un izglītošanu. Pēc Serebrjakovas domām, ārsta profesija nav no vienkāršajām, taču psihiatres profesijā viņai patīk rīcības brīvība, reizēm izvēloties arī kādus nestandarta risinājumus, lai palīdzētu cilvēkiem.

Viņa arī vienlaikus iedrošina nebaidīties no psihiatra apmeklējuma, ja radusies tāda nepieciešamība. Katram pacientam ir svarīgi apzināties, ka psihiatrs var palīdzēt rast problēmas risinājumu. Tāpat svarīgi piebilst, ka konsultācijas anonimitāte pie psihiatra ir garantēta.

Vaicāta, kā kovida laiks ietekmējis speciālistes darbu un vai ir pieaudzis pacientu skaits, Serebrjakova norāda, ka pašreizējie dzīves apstākļi ir gana spēcīgi ietekmējuši daudzu cilvēku pašsajūtu, jo īpaši skarti pusaudži, kuri piedzīvo dažādas emocionāla rakstura problēmas, jo «diemžēl ilgstošā sēdēšana pie datora un izolētība no sabiedrības nevienam pusaudzim nav nākusi par labu», pārliecināta speciāliste, vienlaikus aicinot pusaudžus un viņu vecākus nebaidīties no vizītes pie psihiatra.

Ārste ir pārliecināta, ka šobrīd ikvienā profesijā ir svarīgi neizdegt, jo iznāk strādāt garas darba stundas, tādēļ kā speciāliste viņa iesaka pievērsties kādam hobijam. Serebrjakova pati labprāt zīmē, lasa grāmatas, dodas garās pastaigās, skatās filmas un klausās mūziku. «Uzskatu, ka ikviens cilvēks savas veselības labā var izdarīt ļoti daudz. Noteikti vajag ticēt sev un saviem spēkiem. Ir svarīgi ievērot pareizu miega higiēnu, ieviest dzīvē fiziskās aktivitātes, pievērsties veselīgam uzturam, atrast kādu hobiju un laicīgi doties pie ārsta nepieciešamības gadījumā,» sarunas izskaņā novēl psihiatre Serebrjakova.

Lai saņemtu psihiatra konsultāciju, jāsazinās ar Ventspils poliklīnikas reģistratūru, zvanot uz tālruņa numuru 63622131.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -4
    Barons (Freiherr) 12.10.2021, 12:57:43

    Es bij zinat tig tō,ka Psihatrs bij Dakters Oss.15.kabinett Fabrīciuss iel Poliklīnika,kur tagad Labiekārtošan un Abedišan Kombināt.Le zinat.

  • -1
    A.n.i.t.a 12.10.2021, 15:43:36

    Darba netrūks, pandēmija to sagādās.

  • -5
    Skuja ,Vilis 12.10.2021, 16:28:20

    Visus antivakserus vajadzētu pie šīs dakteres ņemt uzskaitē.Līdz nāk pie prāta un tomēr vakcinējas.

  • -7
    Eeeeeeeeee 12.10.2021, 17:07:08

    Drīz aizmuks no šejienes! :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: