Aizvadītās nedēļas nogalē Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa amatpersonas apsekoja vairākas tirdzniecības vietas ar mērķi pārbaudīt, vai pārdevēji un veikalu vadītāji ievēro aizliegumu pārdot alkoholiskos un enerģijas dzērienus nepilngadīgajām personām. Trīs vietās konstatēti pārkāpumi.

Valsts policijas Ventspils iecirkņa amatpersonas profilaktiskajā pasākumā kopumā apsekojot 10 tirdzniecības vietas Ventspils pilsētā un novadā. Pārkāpumi tika konstatēti divos veikalos Ventspils novadā un vienā veikalā Ventspilī. Vienā no tirdzniecības vietām pārdevēja pārdeva jaunietim enerģijas dzērienu, bet divās tirdzniecības vietās pārdeva pa divām alkohola pudelēm. Tikai vienā no trim vietām pārdevējas nepalūdza uzrādīt dokumentus, taču pārējās divās vietās, kur pārkāpumi tika konstatēti, pārdevējas dokumentus aplūkoja, bet ar visu to, ka dokumentā ir redzams, ka jaunietis ir nepilngadīgs, aizliegtos dzērienus tomēr pārdeva. Vienā no vietām pārdevēja pat ar palielināmo stiklu pētīja dokumentu un dzimšanas gadu. Valsts policijā par pārkāpumiem ir uzsākti seši administratīvo pārkāpumu procesi – gan pret visām trim pārdevējām, gan pret tirdzniecības vietām.

Savukārt septiņām godprātīgajām pārdevējām Valsts policijas amatpersonas pasniedza krūzītes. Krūzītes ir paredzētas pasniegt pārdevējiem tirdzniecības vietās pozitīva rezultātā gadījumā – ja tiek vaicāts personu apliecinošs dokuments un alkohols, tabaka vai enerģijas dzērieni netiek pārdoti. Uz krūzītes ir zīmīgs uzraksts “Es bērniem nepārdodu alkoholu, tabaku un enerģijas dzērienus”, kā arī uz krūzītes ir Valsts policijas logo.

Alkoholiskos dzērienus un enerģijas dzērienus ir aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, un šīs personas nedrīkst tos iegādāties. Lai pārliecinātos par personas vecumu, mazumtirgotāja pienākums ir pieprasīt, lai persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

Par alkoholisko dzērienu pārdošanu personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, piemēro naudas sodu juridiskās personas darbiniekam — pārdevējam — no 280 – 700 eiro, bet juridiskajai personai — no 700 līdz 7100 eiro. Par enerģijas dzērienu pārdošanu personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, piemēro naudas sodu juridiskās personas darbiniekam — pārdevējam — no 140 līdz 175 eiro, bet juridiskajai personai — no 350 līdz 700 eiro.

Šādas pārbaudes tiek veiktas regulāri un tiks rīkotas arī turpmāk.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Pilsēta 21.07.2021, 11:28:48

    Nu, tad beidzot ir kārtība un noziedznieki nolikti pie vietas.

  • 0
    tiešām suns 21.07.2021, 18:30:11

    es ģībstu.

  • 0
    Nif nifs 23.07.2021, 21:23:29

    Pieprasīt dokumentu un sekunžu laikā ( klātesot īgnu pircēju rindai, kuri negrib gaidīt) spēt izrēķināt, ir vai nav 18 - neapskaužu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: