Vēja turbīnas, kuru augstums atbilst ap 90 stāvu augstam debesskrāpim, praktiski būšot nemanāmas, tās pat uzlabos ainavu, to betona pamati radīs mežam labvēlīgu sārmainu vidi, vēja parka tuvumā cilvēks sevi pierunā justies slikti – šādi un citi savdabīgi apgalvojumi minēti ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumā par SIA Ventspils Wind vēja parka būvniecības ieceri.

Šonedēļ notika ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) ziņojuma sabiedriskās apspriešanas tiešsaistes sanāksme, kurā iedzīvotāji iepazīstināti ar vēja parka attīstītāja apmaksātā IVN secinājumiem un atbildēts uz interesentu jautājumiem. IVN ziņojumu sagatavoja SIA Vides eksperti. Tiešsaistes sanāksme notika platformā Zoom, un tajā piedalījās 37 dalībnieki.

Sanāksmē demonstrētajā IVN videoprezentācijā ievērojamu vietu aizņēma vēja parku reklamēšana, lai iedzīvotājus noskaņotu domāt, cik tie mums ir vajadzīgi un vērtīgi. Tālāk tika izskatīta vēja turbīnu ietekme uz vidi. IVN tika aplūkoti divi vēja turbīnu modeļu varianti – abos gadījumos tie sasniegtu 250 metru augstumu, bet vienā gadījumā rotora diametrs būtu 200 metri, otrā modelī – 170 m.

Viena no IVN interesantākajām sadaļām ir vēja parka vizualizācija. Šajā sadaļā ir aplūkojamas pārdesmit apkārtējās vides fotogrāfiju ar ievietotiem vēja ģeneratoriem. Dažas no fotogrāfijām tika demonstrētas arī videoprezentācijā. Praktiski nevienā fotogrāfijā vēja ģeneratori nav redzami. Tos pilnībā paslēpj meži, koki un tuvumā esošās ēkas. Pāris bildēs ir redzams, ka turbīnas blāvi parādās kaut kur tālumā pie horizonta kā niecīgi stabiņi. Tātad iedzīvotājiem par vēja turbīnām nav jāsatraucas – tās nebūs redzamas. Neskatoties uz to, ka šīs turbīnas astoņas reizes pārsniedz meža masīva vidēji 30 metru augstumu, ka tās atbilst aptuveni 90 stāvu augstam debesskrāpim vai sešu Brīvības pieminekļu augstumam. Iedzīvotāji tās nemanīs. Uz sapulces dalībnieka jautājumu, kāds bijis izmantotais fokusa attālums, uzņemot šīs fotogrāfijas, atbilde bija – 28 mm. Profesionāli fotogrāfi gan norāda, ka šis fokuss neatbilst cilvēka acs redzējumam un fotogrāfijas apzināti uzņemtas no vietām, lai ģeneratori izskatītos sīki vai vispār neredzami. Tātad vizualizācijas ir maldinošas. Turklāt tās ir uzņemtas tikai no zemes, bet nav fiksēts, kā pa saviem logiem ģeneratorus redzēs vairākstāvu māju iedzīvotāji, piemēram, Pārventā.

Tāpat IVN izstrādātāji mierina, ka vēja turbīnu radītais troksnis un zemas frekvences troksnis gan būs, bet pieļaujamais līmenis netikšot pārsniegts. To ir aprēķinājušas noteiktas datorprogrammas, jo augstākie vēja modeļi vēl netiek ražoti. Tādēļ principā trokšņu mērījumi ir veikti uz pieņēmumu pamata. Nebūšot arī trokšņu summārā ietekme, ņemot vērā jau esošo Platenes vēja parku un topošo Tārgales parku. Pieļaujamie trokšņu decibeli netiks pārsniegti.

Savukārt par vēja turbīnu radīto infraskaņas izplatību ziņojumā vispār nav vērtējuma, lai arī daudzi pētījumi, mediķi un cilvēki, kas dzīvo vēja parku tuvumā, apgalvo, ka infraskaņa negatīvi ietekmē cilvēka mentālo un arī fizisko veselību. Uz iedzīvotāju jautājumu par ietekmi uz veselību SIA Vides eksperti vides konsultante Ieva Laganovska pasākumā atbildēja, ka literatūrā ir atrodams plašs ziņoto veselības traucējumu simptomu saraksts, kurus it kā raisījuši vēja turbīnu radītie trokšņi, zemo frekvenču trokšņi, infraskaņas un elektromagnētiskais lauks. Taču vairāki pētījumi to sasaista ar nocebo efektu, kas ir līdzīgs placebo efektam, proti, «viņi pierunā sevi sajusties slikti, tāpēc var rasties nepareiza esošu vai jaunu simptomu attiecināšana uz jaunajām tehnoloģijām», sacīja Laganovska. Pētījumos neesot pierādīta korelācija, ka tiktu ietekmēta cilvēku mentālā vai psiholoģiskā veselība vēja elektrostaciju tuvumā. Uz jautājumu, vai minētie pētījumi veikti tieši attiecībā uz 250 metru augstām turbīnām, Laganovska skaidroja, ka tikuši analizēti pieejamie pētījumi, piemēram, Somijas valdības pētījums, kur ietekme uz veselību pētīta jau no 80. gadiem. «Protams, tajā laikā nebija tik augstu turbīnu, bet mēs apkopojām informāciju, kas mums bija pieejama,» sanāksmē sacīja Laganovska.

Jāatgādina, ka nekur pasaulē uz sauszemes nav 250 m augstu turbīnu. SIA Ventspils Wind pārstāvis, dāņu uzņēmējs Jakobs Hanels Kristensens sanāksmē sacīja, ka arī Dānijā tādu nav. Līdz šim Dānijā maksimālais turbīnu augstums drīkstēja būt 150 metri, tāpat kā citur Skandināvijā, taču nu šis ierobežojums ir atcelts. Plānošanas procesā Dānijā šobrīd esot divi vēja parku projektu ar līdzvērtīgu augstumu Ventspils pievārtē plānotajiem.

IVN ziņojumā norādīts, ka arī apkārtējo ainavu turbīnas nepiesārņos, tieši otrādi – tie bagātinās Piejūras zemienes ainavu. Ziņojumā ir atsauksme uz Ventspils novada ainavu un to vērtību pētījumu, ka dažādi industriāli objekti, tai skaitā vēja parki, atsevišķos gadījumos var arī stiprināt un daudzveidot ainavas vizuālās vērtības. Turklāt turbīnas neatrodas ainaviski nozīmīgā apgabalā.

Sanāksmē arī vaicāts, vai IVN izstrādes gaitā tikuši aptaujāti vietējie iedzīvotāji, lai noskaidrotu viņu viedokli par projektu. Izrādās, tas nav darīts. Eksperti uzskata, ka šādas aptaujas ir jāveic profesionāliem uzņēmumiem. Taču līdz šim Latvijā šādi pētījumi nav veikti, kuros tiktu aptaujāti iedzīvotāji, kas dzīvo to dažu vēja parku tuvumā. Videoprezentācijā gan tika atspoguļota Vēja enerģijas asociācijas rīkota aptauja, kurā iedzīvotāju vērtējums, protams, bija ļoti pozitīvs. Jāsaka gan, ka aptaujā nebija opcija vēja ģeneratoriem pateikt nē, bet bija jāizvēlas, ko labāk cilvēks gribētu savā pagalmā – vēja ģeneratoru, atomstaciju vai citu ģenerācijas veidu.

Iedzīvotāji sanāksmē uzdeva jautājumu par nekustamo īpašumu vērtības samazināšanos vēja parka tuvumā, kā to rāda citu valstu pieredze. Eksperti gan mierināja, ka nekustamo īpašumu vērtība nesamazināšoties, bet gan tikšot kavēts vērtības pieaugums. Negatīva ietekme uz vērtību ir vien tad, ja īpašums tiek izmantots rekreācijai. Pozitīvā ziņa ir tā, ka pēc projekta realizācijas vēja parka attīstītāji vērtēšot tās dzīvojamās mājas, kas atrodas 1,5 km attālumā no vēja turbīnām, un sola kompensēt, ja konstatēs vērtības samazinājumu. Tāpat tiek solīta mainīgo ēnu kontrole, proti, turbīna automātiski apstāšoties, ja spārnu rotācijas ēnas tiks mestas uz apkārtējām mājām. Savukārt turbīnu mirguļojošo gaismas detektoru ietekme vakaros un nakts stundās IVN vispār nav vērtēta. Jau esam rakstījuši, ka Tārgales iedzīvotāji, kas dzīvo pat 5 km attālumā no Platenes vēja parka, sūdzas par kaitinošajām diskotēku gaismām, kas vakaros un naktīs viņu mājās ienāk caur logiem.

Arī dabu, putnus un dzīvniekus iecerētās vēja turbīnas ietekmēšot nebūtiski. Par to un citiem IVN pētījuma rezultātiem lasiet turpinājumā kādā no nākamajiem laikraksta numuriem.

Šajā kolāžā redzams, cik niecīgas ir mājas un koki attiecībā pret 250 m augstajiem vēja monstriem.

Lasi vēl

Komentāri (18)

  • -5
    libejs 02.07.2021, 11:31:04

    Gribetos zinat cik šiem ekspertiem pa tād d...šan samaksats, es nav eksperts, bet tapēc jau man pa muļķ nevajag pataisit lai tam visam ticēt. Varet jau viss šo izanalizet sīkāk bet tur vajag laik kurš ir maz.

  • -5
    Kriska 02.07.2021, 11:53:44

    Ne viena vārda par ietekmi uz veselību. Skolas fizikas programmā jau māca par elektromagnētisko lauku . Na milo tādus ekspertus

  • -3
    Lielais Kretīns 03.07.2021, 09:35:22

    Laikam jāpērk tad brilles, skaidri rakstā rakstīts, ka ir veikti pētījumi, kas pierāda, ka nekādas veselības problēmas ģeneratori nerada.

  • -1
    ventspilnieks 36,7 02.07.2021, 12:47:50

    Mēs jau sevi vairs nemākam pabarot. Naudiņu mums dod, kautkas jādod pretī - vēja turbīnas, radioaktīvie atkritumi - izvēlieties.

  • 0
    kurmis 02.07.2021, 13:28:44

    Pindriksonei ar slinko meitu vienu tādu vajadzētu starp kājām uzstellēt!

  • -2
    Cibiņš 02.07.2021, 13:31:32

    Redzot to, kuras personas tikko kā ievēlēja domes vadībā, ir skaidrs, ka minētais projekts vistuvākā laikā aizies uz urrā! Ne jau velti jauno (veco) vietvalžu pirmais labais darbs priekš novada iedzīvotājiem bija pacelt sev algas.

  • 0
    Ēriks Leimanis 02.07.2021, 15:15:23

    Ohreņetj, vakar paši ievēlējāt vietvalžus, bet šodien jau sūdzaties, tas ir kaut kāds neizskaidrojams paradokss.

  • -2
    Cibiņš 02.07.2021, 17:38:22

    Tu varbūt apgalvosi, ka Krāniņu un Viltvārdi ar mēs paši ievēlējām? Tad kāpēc sūdzies, ka pilsētā opozīcija, kura gan to būtu pelnījusi, tomēr netiek pie teikšanas. Ar tak paši ievēlējām.

  • 0
    kurmis 02.07.2021, 18:01:49

    Nesaprotu,kur palikusi mūsu aizstāve Vašuka?

  • 0
    Ēriks Leimanis 02.07.2021, 18:10:27

    Cibiņam::vēlēšanas pilsētā vēl nav beigušās, cerēsim ka opozīcija spēs turēties pretī kārdinātajam un neļausies sevi nopirkt, tad jau būs labi.

  • -2
    Lielais Kretīns 03.07.2021, 09:32:08

    A nu ja, 1 cilvēks no Tārgales sūdzas = iedzīvotāji sūdzas, nja protams

  • -3
    nomaļnieks 03.07.2021, 10:14:25

    Tas viss pēc ekspertu pētījumiem ir nāvīgi veselīgi un skaisti, tāpat kā ogļu putekļi ostā, vai kā vilcienu radītā zemes drebēšana, nu jau arī vakcinācija
    kā arī ķimiskās kravas ar izgarojumiem pilsētvidē. Nezin kāpēc neviens eksperts neraujas dzīvot turbīnu tuvumā. Un par to īpašuma vērtības kritumu, lai attīstītāji uzraksta korektu apliecinājumu,par vērtības samazinājuma kompensāciju, savādāk tāda tukša d....na sanāk.

  • 0
    tiešām suns 03.07.2021, 19:31:39

    VAI TAD EKSPERTUS NAPASŪTINA PAŠI TURBĪNU CĒLĀJI ? VINI TAČU APMAKSĀ ŠO ATZINUMU.

  • -1
    yolo 03.07.2021, 21:48:26

    Tu vari apmaksāt arī neatkarīgu ekspertu vērtējumu

  • -1
    macro-x 04.07.2021, 10:55:37

    Uzmaniba pieversta pilnigi nebutisku faktoru delj:
    Putni skerslus aplido (jo nav necaurspidigi un rada atbaidoshu skanju tiesha ta tuvuma
    Troksnju limenis pielidzinams dzivoshanai blakus centralajai ielai tuva zona (150m)
    Enu mirgolushanu izsledz 8-15h gada speciala automatika
    Ainava - vienam nepatiks, otram likties atraktivi. Nu piemeram elektrolinijas gan izskatas biedejoshi, bet tadelj jau tas nebuve pazeme
    Elektromagnetiskais lauks - nebutisks, tad jau Kometas iela dzivojosie sen staigatu elektrizetiem matiem
    Ietekme uz veselibu - nekada, protams ja nenokrit no turbinas augshas remonta laika

    Parak politizeta tema, jo Ventspils barons nepaspeja piesrukt pie shis siles, vai ari sakotnejo pateica, ka tas ir suds ne bizness.

    Ieguvumi:
    Pašu zemē razota elektriba (lai ari turbinas ir imports, visu uztureshanu, buvniecibu nodrosina Latvijas iedzivotaji, ka ari zemju ipasnieki)
    Pievienotas vertibas nodoklis
    Neatkariba no Krievijas gazes importa

  • 0
    tiešām suns 04.07.2021, 11:35:28

    vai tad ir vēl atkarīgi eksperti? sauciet kā gribat šos ekspertus vai neekspertus ,bet rezultāts ir tāds kāds ir- turbīnas taču esat redzējis ,jeb tā mirāža?

  • 0
    Lolibu 05.07.2021, 09:24:38

    Viņiem taču ir savi iemīļotie eksperti, kuri teiks kā vajag. Un jā, šos IVN pasūta un apmaksā paši vēja biznesmeņi. Tā kā spriežiet paši, cik tas viss ir objektīvi. Un vairāki Ventspils novada domes deputāti ir personīgi ieinteresēti vēja biznesā, tādēļ nav jābūt naiviem, ka viņi to visu neatbalstīs.

  • 0
    nomaļnieks 05.07.2021, 10:09:38

    Ieguvumi ir tikai attīstītājiem, pārējiem vieni vienīgi trūkumi. Zibšņi un vibrācijas ir nepārtrauktas(non stop), tā nav šoseja,kur auto brauc ar pārtraukumiem. Kur nu vēl lielais OIK ieguvums. Ja jau viss ir tik forši, lai būvē jūrā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: