Prokuratūra uzdevusi Ventspils pilsētas pašvaldības policijai pārtraukt nelikumīgu transporta līdzekļu izmantošanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir izbeidzis kriminālprocesu, kurā tika pārbaudītas aizdomas par Ventspils pašvaldības automašīnas "Audi 8" lietošanu Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") privātajām vajadzībām.

Šodien informēja, ka pērn 31. augustā sāktais kriminālprocess bija par to, ka Ventspils pašvaldības amatpersonas iespējams ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, rīkojoties trešās personas interesēs, iegādājās transportlīdzekli, kas nav nepieciešams policijas pamatfunkciju veikšanai.

Kurzemes tiesas apgabala prokuratūra atzina, ka KNAB lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu ir pamatots. Tomēr vienlaikus no lietas materiāliem redzams, ka atsevišķos gadījumos policijas transportlīdzekļi nodoti Ventspils domes amatpersonām personīgi.

Tas neatbilst noteiktajai kārtībai un uzskatāms par pārkāpumu, jo policijas autovadītājs nevar īstenot kontroli pār viņa atbildībā nodotu policijai piederošu automašīnu.

Ņemot vērā minēto prokurors nosūtījis iesniegumu pašvaldības policijai, kurā uzdots pārtraukt iesniegumā minētās nelikumīgās darbības un nepieļaut to izdarīšanu turpmāk.

Tāpat iesniegumā uzdots nodrošināt efektīvu kontroli pār pašvaldības policijas mantu, tostarp, transportlīdzekļiem, nepieļaujot to nodošanu personām, kas nav policijas amatpersonas.

KNAB sākotnēji bija aizdomas, ka Ventspils pašvaldības līdzekļi, iespējams, izmantoti privātu vajadzību nodrošināšanai un pašvaldībai kopumā varētu būt nodarīti vismaz 50 000 eiro kaitējums. Tika pārbaudītas aizdomas par automašīnas "Audi 8" lietošanu Lemberga privātajām vajadzībām.

Šogad 24. februārī, KNAB iepriekš sāktā kriminālprocesā veica kriminālprocesuālās darbības Ventspils pašvaldībā. Darbības veiktas saistībā ar aizdomām par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

KNAB no vairākiem avotiem saņēma informāciju par to, ka Ventspils pašvaldības līdzekļi, iespējams, izmantoti neatbilstoši pašvaldības pamatfunkciju veikšanai, proti, privātu vajadzību nodrošināšanai.

Ventspils pašvaldības policijas priekšnieks Ojārs Rudzītis iepriekš skaidroja, ka automobilis, kā Ventspils pilsētas pašvaldībai piederošs autotransports tiek lietots atbilstoši likumā noteiktajam, ievērojot Ventspils pilsētas pašvaldības nolikumā noteikto Ventspils pilsētas domes amatpersonu kompetenci.

Rudzītis informēja, ka automobilis "Audi 8" ekspluatācijā ir no 2017. gada augusta un tas bija iegādāts publiskā iepirkumā. Automobiļa iegādes cena bez pievienotās vērtības nodokļa bija 47 382,35 eiro.

Rudzītis iepriekš uzsvēra, ka automobiļa vadīšanas tiesības ir noteiktas virknei Ventspils pilsētas pašvaldības amatpersonām, tajā skaitā Ventspils pašvaldības policijas amatpersonām.

Pašvaldības SIA "Ūdeka" vadītājs Edgars Daugelis, kura vadītā iestāde pagājušajā vasarā organizēja automašīnu iepirkumu, iepriekš stāstīja, ka tolaik uzņēmums iegādājies transportlīdzekļus gan savam uzņēmumam, gan citiem pašvaldības uzņēmumiem, tajā skaitā arī Ventspils pašvaldības policijai.

Lasi vēl

Komentāri (55)

  • -3
    B. Jurševics 14.06.2021, 15:11:24

    Lēnām, bet konsekventi A.Lemberga iniciētās pretlikumīgās lietas Ventspils domē tiek novērstas.
    Turpmāk jaunajā Ventspils domes sasaukumā no jaunievēlēto JKP, JV/LRA, LA un NA deputātu puses pretlikumīgas NETIKS PIEĻAUTAS.

  • -8
    Marta P 15.06.2021, 16:25:50

    mhm.. un kas vēl netiks pieļauts? Ka Ventspilī ienāk ES naudiņas, ka Ventspilī tiek kaut kas veidots, kaut kas attīstās! Mums jau tapa skaidra tā jūsu nostāja! Ventspili vajag tik izputināt! Labāk būtu klusu stāvējis!

  • -2
    Artis no Puzes 14.06.2021, 15:15:09

    Par ietaupīto naudu, varētu veikt profesionālās policistu apmācības. EIROPAS LĪMEŅA.

  • -1
    Spīdola 20.06.2021, 16:19:40

    Kā visādas martas p nevar samierināties, ka nebūs kā līdz šim. Smieklīgi, ka martas p uztraucas, ka tiek izskaustas visiem redzamss un Ventspilî visos sabiedrības “ burbułos” apspriestas, kritizētas nelikumības. Lemberga Audi A8 ir tikai tas redzamākais. Cerams, ka sāks filtrēt domes augšgals līdzšinējo izškjērdību un nekaunību. Sak, gribam un ñemam, padariet mums ko! Tāda attieksme bija arī lielas iestādes vadītājam, kurš labi, ka no siles nost vismaz dałēji.

  • -23
    Kriska 14.06.2021, 15:51:52

    Tik saputrots, varēja skaidri pateikt , ka pašvaldības transportu nedrīkst izmantot personiskās vajadzībās. A tas, ka nepieļaut transportu izmantot citām pašvaldības personām, ir nepareizi ,jo pašvaldības policija tiek uzturēta no pašvaldības naudas.Piemēram, ja domes juristam jābrauc uz Liepāju uz tiesu , kāpēc viņš nevar braukt ar to Audi?

  • -6
    Marta P 15.06.2021, 16:29:05

    Pēc tā raksta saprotu, ka vnk jāatrunā tā kārtība precīzāk, kad kas un kā drīkst izmantot. Nav jau pārkāpums tas, ka izmantots, bet tīri birokrātiskais formulējums, kā to piefiksēt!

  • 0
    Vadims Kevrelis 14.06.2021, 15:59:26

    Būtu interesanti pavērot kā ar šādu glaunu a/m tiktu pildīti PP dienesta pienākumi ,faktiski kā ar viņu tiktu nodrošināta sabiedriskā kārtība.

  • -2
    Vadims Kevrelis 14.06.2021, 16:11:09

    Kriska: uz Liepāju un atpakaļ kursē ''Liepājas autobusa parks'' un ''Ventspils Reiss'' un Domes juristam nevar būt nekādas priekšrocības arī uz minēto a/m izmantošanu. Lai Dome Ventspils autoostā juristam priekšlaicīgi noformē biļetes turp un atpakaļ.

  • -18
    sranskis 14.06.2021, 21:10:10

    Var redzēt, k atev domāšana apstājusies palīgskolas koridorā! Kur esi redzējis, ka kāds valsts vai pašvaldības darbinieks, amatpersona darba darīšanās brauc ar sabiedrisko transportu?

  • -17
    Kriska 14.06.2021, 16:22:22

    Bet priekš kam ir uzņēmumam auto? Ja ne pildīt darba pienākumus. Uz Liepāju kursē tikai divi reisi , juristam būtu jātērē visa diena

  • -7
    Marta P 15.06.2021, 16:32:59

    Vot valsts vīriem visiem mūsu apmaksātas mašīnas ar šoferiem, ar kurām tiek vadātas viņu kundzītes, bērni utt, par to visiem nospļauties, jo tas jau normāli. A te pašvaldības mašīnu izmanto pašvaldības darbinieki - brēka pa visu valsti. Es saprotu, ka visiem šoks, ka darba mašīnu izmanto darba vajadzībām, bet tas būtu labais piemērs, attopieties!

  • 0
    SolvitaP 15.06.2021, 16:38:42

    Martai P.
    Ja runa būtu par darba mašīnas izmantošanu darba vajadzībām, tad jau varēja nebūtu.
    Varēja ir par to, ka policijas mašīnu izmantoja no domes priekšsēdētāja pienākumiem atstādināta persona, tātad deputāts savām personīgajām vajadzībām, braucot uz Rīgas apgabaltiesas sēdēm, kur viņš bija aizdomās turētā persona.

  • -2
    SolvitaP 15.06.2021, 16:40:27

    Martai P.
    Vārda "varēja" vietā "brēka"

  • -3
    Vadims Kevrelis 14.06.2021, 16:36:15

    Kriska: a/m iegādāta PP un tikai viņu pienākumu izpildei bet ne Domes jurista pārvietošanai. Arī juristam ir jāplāno sava darba diena un te nevar būt nekādas (tavas) atrunas par diviem reisiem. Jācer ka Domes juristam ir pašam savs autotransports ar kuru viņš pārvietojas.

  • -5
    Marta P 15.06.2021, 16:35:10

    Kur tu visp rāvi, ka kaut kādi juristi ar to mašīnu braukā!? Vot tā ir, kaut ko sagrābsta un tad tik lej, bez satura!

  • 0
    Tīģeris 14.06.2021, 17:37:44

    Bet kāpēc nepievērš uzmanību novadu autotransportam ,tie brauc kur un cik tīk ,par mūsu nodokļu naudu .Medībās un tt. Vai tad tas nav pārkāpums????????

  • -1
    ventspilnieks 36,7 14.06.2021, 20:38:27

    Pielien, glaimo, izdabā vajadzīgajiem personāžiem, tiec robā, tiksi pie autiņa un braukā uz nebēdu ;)
    Aizliegts braukt, kur acis rāda ir tikai ar TAVA PRIVĀTĀ UZŅĒMUMA autiņu.
    Tapēc jau tas ir tautas īpašums, ka tautas kalpi to var plēst kā iegribas :D

  • 0
    Ēriks Leimanis 14.06.2021, 20:16:24

    MP priekšnieks apgalvo, ka viss ir kārtībā un viņš nekādus pārkāpumus nesaskatot, kā to izskaidrot, vai viņam vienalga, kurš drillē viņa autoparku?

  • -6
    Marta P 15.06.2021, 16:37:21

    Knabs jau ar izbeidza kriminālprocesu, jo pārkāpumu nav, ir nepilnības birokrātiskajā procesā, ka tas tiek pierakstīts. Izlasi tālāk pa virsrakstu!

  • -2
    B. Jurševics 14.06.2021, 20:32:43

    Ceru, ka MP priekšnieks turpmāk iedziļināsies likumu un prokurora norāžu būtībā, nevis interpretēs pēc patreizējās domes vadības rīkojumiem vai savas personīgās izpratnes.
    Manipulācijām no MP vadības puses ir jābeidzas.
    Vienlaikus no savas puses vēlos uzteikt MP darbu pilsētas kārtības uzturēšanā, arī reakcijā uz JKP priekšvēlēšanu aģitācijas pasākumu, jo acīmredzot bija jāreaģē uz kāda/u satrauktu iedzīvotāju zvaniem, kaut arī,iedziļinoties likuma būtībā, KNABam padoms nebūtu bijis jāprasa.

  • -10
    Marta P 15.06.2021, 16:40:57

    Bruno, kur tad palika solījumi šeit vairs nekomentēt, jo visi tik slikti??? Var būt tad tagad varat atbildēt uz visiem neatbildētajiem jautājumiem par jūsu solījumiem? par to, kādēļ nav jums nekādu paveikto darbu iepriekšējo četru gadu laikā, jo lai arī nebijāt deputāts bijāt tomēr domē divās komisijās!? Kādi attaisnojumi tam, ka pēkšņi iznirstat un sākat runāt vien ap vēlēšanu laiku!? Kā redzams apriet citus, neiedziļinoties lielā mākas, bet ar to būs par īsu..

  • -1
    B. Jurševics 15.06.2021, 18:23:53

    Marta P, komentēju oficiālo informāciju. Arī priekšvēlēšanu laiks jau beidzies.
    Kopumā par Municipālās policijas darbu varu izteikties lielākoties atzinīgi, jo ar kārtības uzturēšanu pilsētā MP tiek labi galā. Savlaicīgi ierodas uz izsaukumiem un vismaz man ir zināms, ka godprātīgi pilda savus pienākumus un uzdevumus
    Nepatīkams fakts ir MP autoparka nodošana pašvaldības amatpersonu rīcībā, arī personīgajām vajadzībām, bet arī šis fakts ir saprotams, ja skatāmies no MP administratīvās pakļautības prizmas.

  • 0
    Spīdola 21.06.2021, 13:23:45

    M P Rudzītis strādās tā, kā viñam liks. Ja cilvēks ilgus gadus ir bijis domes jurists, tad vienā dienā domāšanu nemainīs. Cita lieta, ja būs cita domes vadība. Tad būs spiests pārkārtoties.

  • -1
    Qv 14.06.2021, 21:07:39

    Un cik bieži domes kungi "kunga prātā" tiek vadāti ar pp mašīnām, vai pp ka šoferi, jūs pat iedomāties nevarat!
    Uztaisījuši no pilsētas kautkadu privāto kooperatīvu, kur pasmelt, iegūt, izmantot.
    Zinu, tas notiek visās pilsētās un tā ir globāla problēma, bet sāksim ar Ventspili

  • -3
    Pritchetts 14.06.2021, 22:38:28

    Arī savus iedzērušos kolēģus menti ved mājās ar patruļu mašīnām, pilsēta jau nav tik liela, ka nezinātu kas tur strādā. Es pat uzskatu, ka mūsu m policijai nav tiesības tādam kārtīgam, ''parastam, godīgi strādājošam Ventspilniekam pat da jebko aizrādīt. To iekšējo mentu ''klusēšanas protokolu'' un kopošanos ar kungiem, pavēļu pildīšanu riebj skatīties.
    Liels paldies visiem kas ir opozīcijā visam šim bezpriģelim kas valdīja Ventspilī, tā ēna vēl gadiem vilksies līdzi

  • -9
    Marta P 15.06.2021, 16:44:47

    Nu, nu, kaut vienu pierādījumu šādiem apgalvojumiem!
    Un par policistu godīgumu un aizrādījumu "strādājošajiem ventspilniekiem" - viņi jau redz nestaigā pa mājām un neaizrāda, kam sieva zeķes nav salāpījusi vai kreklu izgludinājusi. Viņi aizrāda tad, ja tiek pārkāpti kādi noteikumi, likumi. Ja neesi neko pārkāpis - Tev neviens neko neaizrādīs. Turklāt, augstāk rakstīts, ka KNABS kriminālprocesu izbeidza, jo nebija pierādījumu - nav pārkāpuma. Līdz ar to savus apvainojumus vari paturēt pie sevis un mierīgi padomāt, kā uzvedies!

  • 0
    Spīdola 20.06.2021, 16:28:11

    Nekas Ventspilî nemainās. Bija kādreiz tāds izpildkomitejas darbonis Pech—s, liels dzērājs, bet toreiz tas nevienu neuztrauca. Kad šoferis pieveda pie daudzdzīvokłu mājas un atvēra P durvis, viņś izkrita pa tām uz ielas kā blāķis. Un nekas.

  • -2
    Gārfilds 14.06.2021, 22:45:54

    Sranskis laikam ir pilsētas jaunais dakteris - neirologs, vai psihiatrs. Ja nosaka diagnozes. Amatpersonu ir daudz. Ugunsdzēsējs arī ir amatpersona. No augstskolas Vucāns, kurš vēl bija Saeimā - arī devās, ar VR uz Rīgu. Tādu ir daudz. Kārtējais Lemberga fans gribēja izmainīt spēkus forumā. Vairs nebūs tādi laiki.

  • -13
    sranskis 14.06.2021, 23:07:54

    Brīnišķīgi saprati par kādām amatpersonām bija runa!

  • -1
    Gārfilds 14.06.2021, 22:49:14

    Prichetts - nu, tad pastāsti te arī, kurus te ved mājās. Beidz ar klusēšanas protokoliem - klāj tik vaļā.

  • -2
    Pritchetts 14.06.2021, 23:00:20

    Neviens man personīgi nav jāapkauno un jāizceļ. Nekaunība ne vien vienā nodokļu naudas saņēmēju sektorā plaukst un zeļ. Par to arī ne vienmēr ir jāsūdzas, bet tikai lai tie kas mūs un tos sargā lai zina, ka tas priekškars ir caurskatamāks nekā dažreiz var likties.

  • -8
    Marta P 15.06.2021, 16:50:41

    Tātad nav neviena paša piemēra! Kārtējais izsapņojums! Pēc Taviem komentāriem nu konkrēti skaidrs, ka netaisies nevienu pasaudzēt, bet nav arī ko pateikt vai apvainot, tikai tukša muldēšana, ka "viss slikti".

  • -3
    Gārfilds 14.06.2021, 22:53:23

    Pa lielam, cik pazīstu pilsētas iedzīvotājus, kuri ienīst "mentus" - paši zvana par visu + nemaz neatšķir PP no VP busiem. Visi te ir muņiki.

  • -1
    Pritchetts 14.06.2021, 23:16:35

    Esmu no tiem kas pavisam neienīst, ir zvanīts pāris reižu i vieniem i otriem. Cepuri nost godprātīgiem policistiem kas pilda savus pienākumus ar cilvēcību un NEkad nav kukuli ņemuši, čomu pieseguši, ar dienesta stāvokli niekojušies utt.

  • -6
    Marta P 15.06.2021, 16:52:36

    Tikko vēl brēci, ka visi slikti, a nu tomēr zvani un sūdzies un šie vēl palīdz! Izlem tad kāda ir tā tava nostāja un beidz mētāties ar tukšiem apvainojumiem bez jebkāda seguma vai pamata!

  • 0
    Ēriks Leimanis 14.06.2021, 23:22:57

    Mentus neieredz neviens, bet godprātīgi, profesionāli policisti ir cieņā.

  • -9
    Marta P 15.06.2021, 16:53:38

    Un mums te, cik sanācis sastapties, ir tikai godprātīgi policisti!

  • -2
    A.n.i.t.a 15.06.2021, 05:45:07

    Diemžēl, godprātīgi policisti ilgi šajā darbā nenoturas, vai nu paši aiziet vai "izēd".

  • 0
    yolo 15.06.2021, 06:55:37

    Kas tā par cenu a8? Tas auto tika pirkts lietots?

    Kaut kas arī nebija īsti riktīgi ar brīvostas a8, kuru ss.lv pirms kāda laika centās tirgot par nesamērīgi augstu cenu.

    Shēmas, shēmiņas...

  • -10
    Marta P 15.06.2021, 16:55:18

    Brīvostai kaut kā naudu vajag dabūt -ostu būs nogremdējuši, bet jaunajam veidojumam - Ventas ostai ta jāmaksā. Bez uzskrūvētām cenām neizvilks

  • 0
    yolo 16.06.2021, 06:53:32

    Jā, brīvosta, lai iegūtu naudu, liek ss.lv vecu audi un prasa 4x virs tirgus cenas... dzelžaina loģika Martai

  • -4
    sranskis 16.06.2021, 07:48:59

    Yolo sarkasmu sesaprot?:)

  • -1
    tiešām suns 15.06.2021, 11:14:11

    šķiet ka par likuma pārkāpšanu ir jāsaņem sods.bet tas laikam ne par ventspili. prokuratūra uzdod?????? cik mīļi-nu tad līdz nākamreizei.......

  • 0
    Sandris Akmens 15.06.2021, 11:55:58

    Pelēkais AUDI Q7, ar ko savu svarīgo pakaļu pārvieto sadarbības vietnieks, arī ir pašvaldības policijas bilancē? Mums tiešām ir paveicies ar izciliem dižgariem......

  • -4
    Kriska 15.06.2021, 17:27:53

    prichetam, bet man ir ziņas, ka ja MP ieraug uz ielas stipri iedzērušo , apstājas, pajauta , kur dzīvo un aizved uz mājām

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: