Ventspilī ik pa laikam aktualizējas diskusija par nekustamajam īpašumam piegulošo teritoriju kopšanu. Daļa namīpašnieku šo darbu nevēlas veikt, savukārt pašvaldība šādu nastu uzņemties nespēj.

Aizvadītā ziema bija sniegiem bagāta. Iespējams, tādēļ jau kopš februāra ventasbalss.lv forumā ir aktuāla tēma par nekustamajam īpašumam piegulošo teritoriju kopšanu. Taisnības labad gan jāsaka, ka tēmu ik nedēļu ar jaunu ierakstu aktualizē viens cilvēks ar segvārdu tiešām suns. Viņš pašvaldībai pieprasa atbrīvot ventiņus no pilsētas zemes tīrīšanas un ierosina ieviest, viņaprāt, demokrātisku pieeju – kuri grib, lai tīra, bet nākt pretī tiem, kuri to negrib darīt vai arī kuriem ir pārmērīgi liela teritorija. Ir daļa cilvēku, kas komentētāja domām piekrīt, bet daļai ir citi uzskati. Sigurds norāda, ka ir iedzīvotāji, kuri piegulošajā teritorijā stāda puķes, novieto dekoratīvus rūķus, akmeņus un visu ko citu. Šādos gadījumos tā ir viņu mājas priekša, kurā stāda un liek, ko grib. Bet, tiklīdz šī teritorija ir jātīra un par to jārūpējas – tad tas vairs nav viņa. «Īpašums uzliek pienākumus, bērni uzliek pienākumus, dzīvnieki uzliek pienākumus! Nevar dzīvot bez pienākumiem!» uzskata Sigurds.

Šis jautājums vairākkārt ticis apspriests arī pilsētas pašvaldībā, taču ikreiz secināts, ka pašvaldībai uzņemties visu piegulošo teritoriju kopšanu būtu finansiāli nepaceļams pienākums. Komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks informē, ka pašvaldībai tas izmaksātu aptuveni divus miljonus eiro gadā. Tā ir ļoti liela summa, un tad nāktos izvērtēt, no kā atteikties, lai šādu naudu budžetā atrastu. Piemēram, Ventspils Pašvaldības policijas uzturēšana pašvaldībai izmaksā 1,7 miljonus eiro gadā. Ventspils bibliotēka tērē 1,3, bet Kultūras centrs – 1,5 miljonus eiro gadā. Savukārt pašvaldības atbalsts sporta klubiem un sporta skolai Spars ir 1,9 miljoni gadā, bet visi sociālie pabalsti un sociālie pakalpojumi izmaksā divi miljoni. Aktuāls ir jautājums, ko iedzīvotāji būtu gatavi upurēt par labu piegulošo teritoriju kopšanai – sportu, kultūru vai ko citu.

Taču tās ir ne tikai izmaksas. Ievērojami ciestu arī tīrības kvalitāte pilsētā, jo pašvaldībai nav iespēju piesaistīt tik lielu darbaspēku, lai vienlaicīgi uzkoptu visu pilsētu. Ventspilī ir vairāk nekā desmit tūkstoši namīpašumu un privātmāju, un ielu tīkla kopgarums ir ārkārtīgi iespaidīgs. Šobrīd ir noteikts, ka namīpašniekiem piegulošā teritorija no sniega ir jāattīra līdz astoņiem rītā vai divu stundu laikā pēc snigšanas beigām. Pašvaldībai būtu praktiski neiespējami nodrošināt tik daudz sētnieku, kas vienlaicīgi to varētu izdarīt. Kausenieks atklāj, ka pašlaik Ventspils labiekārtošanas kombināts nodarbina vairāk nekā 100 sētnieku un jau tagad ir ļoti liela problēma nodrošināt nepieciešamo sētnieku skaitu. Vienkārši Ventspilī nav tik daudz cilvēku, kas vēlētos strādāt šo darbu. «Par laimi, mums vēl ir pensijas vecuma cilvēki ar padomju laiku rūdījumu, bet piesaistīt jaunus kadrus kļūst arvien grūtāk,» situāciju raksturo Kausenieks.

Tādejādi, pašvaldībai pārņemot šos pienākumus, viennozīmīgi tiktu zaudēta kvalitāte, ko apliecina arī citu pilsētu pieredze. Piemēram, Daugavpils pašvaldība ir uzņēmusies piegulošo teritoriju tīrīšanu, bet ne visur. Turklāt tur nav noteikts termiņš, cik ilgā laikā pašvaldībai no ietvēm būtu jānotīra sniegs. Tas var notikt nākamajā dienā vai pēc nedēļas. Viņi pat spriež par atteikšanos no šī pienākumu, jo, visticamāk, ir nonākuši pie secinājumiem, ka tas līdz galam nestrādā. Arī Madonā tikai atsevišķās ielās mehanizēti tiek tīrītas ietves – tajās, kas ir pietiekami platas, lai traktoriņš to varētu izdarīt. Un tā ir nevienlīdzīga attieksme pret citiem iedzīvotājiem, kuri dzīvo ielās ar nedaudz šaurākām ietvēm, viņiem tās jātīra pašiem. Savukārt zāle Madonā gan jāpļauj visiem namīpašniekiem.

Jautājums ir, vai ventspilnieki būtu ar mieru, ka pilsēta tiek tīrīta retāk, tā vairs nebūtu tik sakopta un tīra un rastos situācijas, ka iedzīvotājiem ir jābrien pa piesnigušām ietvēm, kas mazinātu drošību. Jautājums paliek atklāts. Jāpiezīmē, ka teritorijas sakopšanā pašvaldība sniedz atbalstu vientuļajiem senioriem un personām ar invaliditāti, kuri veselības stāvokļa dēļ paši nespēj to kopt un kuru ģimenes locekļi nespēj viņiem palīdzēt rūpēties par piegulošo teritoriju. Tāpat pašvaldība ikvienam nodrošina zāliena daļas pļaušanu piegulošajā teritorijā, kas pārsniedz 6 metru platumu.

Jāatgādina, ka pirms aptuveni pieciem gadiem pašvaldība sāka darbu pie jaunas nodevas izveides, ko varētu maksāt tie namīpašnieki, kuri piegulošo teritoriju kopšanu vēlētos deleģēt pašvaldībai. Šādu pieeju praktizē arī daudzviet ārvalstīs. Taču šādas nodevas ieviešanu neakceptēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Lasi vēl

Komentāri (82)

  • -1
    Pilsēta 19.04.2021, 12:32:58

    Tad jau vajadzēja arī uzrakstīt kur veidojas tie 2 miljoni. Citādi tagad sanāk vienkārša atrunāšanās par to ka nav kaut kādu mistisku miljonu.
    Lai paliktu pavisam baisi vajadzēja teikt 15 miljoni katru mēnesi.

  • -1
    Margrieta 88 19.04.2021, 12:35:17

    Vajag sētniekiem maksāt pienācīgas algas,tad būs,kas strādā!
    Tagad viena otra kantora sekretutka par sēdēšanu priekšnieka kabineta durvjpriekšā saņem trīs,četras reizes vairāk par cilvēku,kurš dara īstu darbu!

  • -13
    Arnis Junge 20.04.2021, 16:39:38

    Mājas sētniekiem jau maksā mājas iedzīvotāji. Tad lai iedzīvotāji arī vienojas un maksā vairāk! Kāds tur pašvaldībai sakars??

  • -1
    666@ventspils.lv 20.04.2021, 19:18:26

    >>Arnis Junge
    Pašvaldības uzņēmumu sētnieki saņem smieklīgi mazas algas.Ja tās būtu adekvātas,netrūķtu strādnieku un būtu iespējams nodrošināt visu teritoriju uzkopšanu,arī tā saukto "piegulošo".

  • -6
    Latvija pāri visām! 19.04.2021, 13:26:43

    Ja opozīcija izspēlēs šo kārti - pašvaldība pati kopj savu teritoriju, jo cilvēki par īpašumu maksā nodokli pašvaldībai, tas varētu nodrošināt tai papildu balsis.
    Jo cilvēkiem tiešām ir apnicis situācijā, kad par visu prasa naudu, apkopt svešu īpašumu.

  • -23
    keda 19.04.2021, 13:54:55

    Tas ir līdzīgi kā ar bezmaksas transportu - solīt nu pat darīt var, bet, pie kā tas noved, mēs redzam ar Rīgas piemēru. Turklāt jāatceras, ka Rīga saņem valsts dotācijas, bet tik un tā satiksme mīnusos

  • -10
    Arnis Junge 20.04.2021, 16:41:58

    Izspēlēt kārti jau var, bet vai solījumu pildīs - tas ir cits jautājums! Pēc iepriekšējās pieredzes skaidri redzams, ka salda mēle visos laikos bijis kapitāls, bet jēga no tā nekāda, jo solīt ta sola, bet darīt neko negrib!

  • -3
    žurka 19.04.2021, 13:29:36

    Žurka ir pietiekami veca, lai atcerētos, ka pirms lielās privatizācijas šīs pašas teritorijas tīrīja komunāļu sētnieki, vismaz pie daudzdzīvokļu mājām. Pašvaldība ir sen jau kā aizmirsusi, ka saņem savus ienākumus no iedzīvotāju ienākuma nodokļiem, to uztur iedzīvotāji un uzņēmēji, un arī jātērē būtu tieši iedzīvotājiem un jāattīsta normāla vide uzņēmējiem, tai skaitā arī mazajiem, lai tie neprasītu pabalstus, bet spētu vismaz sevi paši uzturēt. Jā, arī algas jāmaksā normālas tieši cilvēkiem, kas dara. Bet mums te vietējais astoņkājis karo ar savu kopiju un par iedzīvotājiem nedomā vispār.

  • -13
    Arnis Junge 20.04.2021, 16:44:48

    Tikai žurka ir aizmirsusi, ka pašvaldībai šo gadu laikā ir pievienoti virkne uzdevumi no valsts uzdevumiem, bet naudiņas papildus tiem netiek piešķirtas, tādēļ tā jātērē valsts uzliktajiem darbiem. Ja valsts sāktu domāt ar galvu par iedzīvotājiem, ne ar valsts budžetu par saviem makiem, tad lietas tiktu organizētas krietni savādāk, un tiktu nodrošināta tās pienākumu izpilde no valsts budžeta, un pašvaldības varētu vairāk pievērsties iedzīvotāju labklājības un ērtību uzlabošanai!

  • -2
    Vadims Kevrelis 19.04.2021, 13:42:55

    Droši un redzami ir tas lai nodrošinātu sev labas algas viens sētnieks uztur veselu komandu ar vietniekiem un priekšniekiem pašvaldības esošos dienestos.

  • -11
    Arnis Junge 20.04.2021, 16:49:16

    Nu jau gan jūs kaut ko galīgi garām lejat! Piemēram, daudzdzīvokļu mājās ir apsaimniekošanai paredzētā summa, kur ir izdalīta summa, kas konkrēti iet sētniecei. Un tad arī mājas sapulcē vai aptaujā tiek lemts par to vai iespējams paaugstināt apsaimniekošanas maksas punktu, kas iet sētniecei. Nekam citam tā naudiņa neaiziet.
    Tā arī citviet - katram ir savs darbiņš, un katram tas prasa, laiku, enerģiju un citus resursus. Turklāt, esot augstākos amatos cilvēki ieguldījuši gan laiku, gan naudu izglītības apguvē, un tiem ir augstāks zināšanu līmenis, kas arī ir attiecīgi jāatalgo.

  • -2
    Vilis Skuja XVI 19.04.2021, 14:48:06

    Nevajag upurēt par labu piegulošo teritoriju kopšanai – ne sportu,ne kultūru vai ko citu. Vajag tam visam izdevumus SAMAZINĀT līdz saprātīgam,ekonomiskam līmenim.Tāpat ar pilsētas izdaiļošanu ar puķu dobēm un citiem ziedu veidojumiem-nevajag neko pavisam likvidēt,tikai normalizēt,lai neizskatītos pēc mākslīgas izskaistināšanas.Un tad jau varēs sākt skatīties,kur naudiņa ietaupās.

  • -12
    Tā viš i! 20.04.2021, 16:51:39

    Kāda vēl mākslīga izskaistināšana - sakoptība ir mākslīga izskaistināšana? Tīra, kopta, glīti ģērbta sieviete ir mākslīgi izskaistināta? Jums ir ļoti savāda domāšana!

  • -1
    tiešām suns 19.04.2021, 15:27:44

    konkrēti - nevis nav nauda ,bet negrib to darīt,,,nu nemaz nevēlas palīdzēt iedzīvotājiem kuriem pat grāvji ar stāvām malām,dibenā ūdens tek ,milzīgās teritorijas -lai muļķi tīra,,,tagad vadzis pilņs un nolūzīs . vajadzīgi uzlabojumi saist.not. cerēsim uz vēlēšanām...ja latvijā pašvaldības nāk pretim tad piespiedīsim arī mūsējo stagnātu...citādi tikai par cietumu vien laiks domāt...

  • -2
    tiešām suns 19.04.2021, 15:31:00

    un nekas nekur un nekam nav jāupurē... mēs maksājam ļoti lielus nodokļus,,, iekasē 5 miljonus ,tad arī par 30 gadu klaušu darbu cilvēki var prasīt un arī saņemt palīdzību...bez demogoģijas un meliem... un uzpūsti cipari nerada ticību...papīrs iztur visu...

  • -12
    Arnis Junge 20.04.2021, 16:54:57

    Suns, es nezinu kā jums tur Talsos ir, pēc Tevis rakstītā liekas, ka labi nav. Bet Ventspilī nav tik traki. Nodokļiem turklāt pieejamas dažādas atlaides tiem, kam tas nepieciešams. Tiek domāts un rūpēts par dažādām iedzīvotāju grupām gan veselības, gan sporta nozarēs. Ir iespējas gan līdzdarboties un īstenot savas idejās, gan sniegt ierosinājumus pašvaldības darbā, un ja tie ir loģiski un ekonomiski pamatoti - tad tos līdz šim arī īstenoja!

  • -2
    A.n.i.t.a 19.04.2021, 15:42:10

    Te jāpiekrīt ,ka nodokļus maksā visi , bet tērē to naudu daži, pārsvarā nevajadzīgos amatos sēdoši , pārsvarā skata pēc itkā strādājoši, toties labas algas saņemoši . Ja pašvaldības teritoriju uzkoptu sētnieki , tad rastos jaunas darba vietas , cilvēki strādātu, maksātu nodokļus, dažs par komunālajiem pakalpojumiem norēķinātos bez problēmām un nauda kustētos, ekonomika arī. Nesaprotu ,kur ņem tās milzu miljonos mērāmās summas, miljons taču ir liela nauda , cik tad tādam sētniekam algā sanāktu pa gadu -6 tūkstoši , cik to sētnieku būtu nepieciešams , tak ne jau simti, kur problēma???

  • -14
    Kristiāna 20.04.2021, 17:00:22

    Rastos jaunas darba vietas, bet kas tās apmaksātu? Atkal nodokļu maksātāji. Tā naudiņa jau ar no gaisa nekrīt, līdz ar to, ja kaut ko jaunu ņem klāt, tad kaut kas iet nost. Ko Jūs ierosinātu atņemt? Sociālo palīdzību? Sportu bērniem?

  • -2
    Reptīlis 19.04.2021, 15:42:15

    Tas ir šīs domes deputātu viedoklis , un tikai. Viņi bez 2 miljoniem nespēj. Kādēļ gan nevēlēt domē citus, kas gan spēs, gan ,,varbūt, tos 2 miljonu nemaz nevajadzēs.

  • -2
    Vadims Kevrelis 19.04.2021, 15:54:13

    Vai Kausenieka k-gs varētu iedot mums salīdzinājumu par Daugavpils pilsētu kurai nav osta: cik pilsētai izmaksā Pašvaldības policijas uzturēšana, cik bibliotēkā, cik Kultūras centrs un sporta skola.

  • -15
    Kristiāna 20.04.2021, 17:03:25

    Kvalitāte kaut ko maksā.. Šaubos vai Daugavpils ir tas uz ko mums vajadzētu tiekties! Neapšaubāmi tur ir arī labas, un skaistas lietas, bet kopumā - sakoptība un kvalitāte nav pirmo 10 vārdu sarakstā, kas nāk prātā domājot par Daugavpili!

  • -18
    Kriska 19.04.2021, 15:57:33

    Anita- apskaties sludinājumos par vakancēm. Ja būtu gribētāju strādāt, tur nebūtu ne vienas .

  • -2
    A.n.i.t.a 19.04.2021, 17:50:49

    Ko tad piedāvā darba sludinājumos, tiem kam nav speciālās izglītības vai pieredzes, īsti nav variantu. Ir taču daudz cilvēku, kuriem der vienkāršs darbs,bet nelaime ir tā, ka vieglāk ir aiziet uz domi un paprasīt pabalstu, tur vispār nav jāstrādā.

  • -12
    Kristiāna 20.04.2021, 17:10:52

    Tur problēma ir cilvēkos un šie cilvēki turklāt sūdzas par to, ka esot milzu birokrātija un pabalstus esot grūti saņemt.. Kur tad ir taisnība? Un vai slikti, ka tiek atbalstīti tie, kas nonākuši grūtībās??

  • -1
    aga 19.04.2021, 18:54:25

    Tas nevienam neinteresē vai jums ir tie miljoni vai nav. Tā nav privātīpašnieku zeme, un tieciet galā ar savām problēmām, nevis reketējiet godīgus darbaļaužus.

    Ko vēl jūs uzstūķēsiet uz mūsu pleciem? Budžetā tak visam nepietiek!
    Kā ar tiem miljoniem ar ko Lembergs katru gadu plātās, ka palikuši pāri? Kur tie ir? To naudu arī tērējiet.

    Tad kad kāds paliek pāris centu parādā valstij, tad kam tur interesē, ka kādam varbūt nav nauda, lai samaksātu. Tad gan jūs tur bez liekām emocijām piedzenat visu un vēl ar pročiem.

    To attieksmi var redzēt pēc raksta konteksta, kas jūs tur esat par putniem ar sakropļotu apziņu - uzspiest citiem to ko paši negribat darīt.

    Ko jūs esat darījuši lietas labā, pirms te iebambelēja šo rakstu? Cik sludinājumu esat izvietojuši uz vakantajiem apkalpojošo personāla pieņemšanu? Cik cilvēkiem bija kastings? Kad jūs pēdējo reizi paaugstinājāt šim personālam algu (ne kantora žurkām protams) ? Kā radās šis cipars 2 miljoni? Kur ir attiecīgie papīri par to?

  • -17
    Kristiāna 20.04.2021, 17:14:28

    Nu pagaidi, īpašums uzliek arī kaut kādus pienākumus un atbildību. Tāda prakse ir ne vien Latvijā, bet arī citviet Eiropā, ka īpašnieki uztur arī pieguļošo teritoriju, un nez kāpēc mūsu bāleliņiem, jebkurš darbs ir kā sods.. Kaunējušies būtu! Nīdēt par visu māk, strādāt nemāk!

  • -2
    aga 20.04.2021, 19:39:21

    Nu bet tak ej un strādā par brīvu ja tev tā tīk. Man nekas nav pretī. Vēl viena aita ar kroplainu psihi uzradusies. Argumentācija tev par rubuli, ka citur tā arī ir. Nu i !? Tas ir pareizi? Kur vēl argumentu? Kur kritiskā domāšana? Ej paspēlējies ar attīstošajām rotaļlietām vismaz, varbūt tev kāds saprāts uzradīsies debīlajā paurī.

    Ja domei nav nauda 2 ļimaki, tad sekojoši notiek kas? Jā, šos divus ļimakus tieši un netieši izmet dažādos resursos tauta, kuri ar to tieši nodarbojas - darba stundas, instrumenti, degviela utt., utjpr. Tas ir pareizi?

    Nekustamais īpašums jau ir uzlicis pienākumu nomaksāt nodokli. + vēl tev ir uzspiests savākt absolūti nepiederošu teritoriju, kura ir aizstāta ar terminu - piegulošā teritorija. Svešs nepiederošs īpašums = piegulošā teritorija (подмена понятии) (nonsenss)), jeb tipa jau pēkšņi kļuvis tavs. Suģestija ierullē un tādas stulbas aitas uz to pavelkas un labrāt uzvāc svešu teritoriju. Karogs rokās!

  • -1
    ventspilnieks 36,7 19.04.2021, 20:12:27

    Cik izmaksā mežu taku stūrēšana un sālīšana pēc katra 2cm sniega uzkrišanas? Cik tonnas sāls uz Lielā laukuma uzbērts/noslaucīts, jo gaidāmais sniegs neuzkrita :D
    Šādus absurdus var sameklēt par daudziem tūkstošiem.
    P.S. Varu nopļaut īzi to gabalu, no problemo. Uz tā rēķina necelt konteinera izvešanas cenu tuvākos 10 gadus, samazināt MAN PIEDEROŠĀS zemes nodokli.

  • -16
    Arnis Junge 20.04.2021, 17:15:56

    Kura meža taka tiek šķūrēta un sālīta pēc katra 2 cm sniega uzkrišanas? Un gad gan kāda ietve, taka vai laukums ir sālīts ne ziemas apstākļos?

  • -2
    vilis speletajs 19.04.2021, 21:14:14

    Kur paliek nauda ko ieņemat no zemes nodokļa? Izmantojiet to savas teritorijas tīrīšanai nevis piespiežat tīrīt mistisko īpašumam pieguļošo teritoriju

  • -15
    Arnis Junge 20.04.2021, 17:18:59

    Tev liekas, ka vienīgais kas pašvaldībā ir jādara ir zemes uzkopšana? Neesi pamanījis, ka valsts no pašvaldību budžetiem tik ņem nost , bet pienākumus krāmē virsū? Par kaut kādu naudu jau tie ir jāizpilda!

  • -2
    Antonija 19.04.2021, 21:49:12

    Šobrīd ir noteikts, ka namīpašniekiem piegulošā teritorija no sniega ir jāattīra līdz astoņiem rītā vai divu stundu laikā pēc snigšanas beigām. Ja snieg 12-14 tad man ir jāpamet darbs un jāskrien tīrīt sniegs...

  • -2
    JānisM 19.04.2021, 22:13:27

    Bet tādā ziņā smieklīgi.
    Tu nesamaksā zemes nodokli - sods
    Tu nenotīri sniegu - sods
    Tu nenopļauj zāli - sods
    Pašvaldība dzīvo zaļi. Protams, uzturēt visu olimpisko kompleksu nav lēts prieks, bet man kāds pajautāja vai man to vajag!

  • -16
    Tā viš i! 20.04.2021, 17:22:10

    Vajag jau drusku arī noskaidrot par ko runā! Ir virkne uzdevumu, jomu, kas pašvaldībai no sava budžeta ir jāuztur un jāveicina. Tā pat ir jādomā par cilvēku labklājību, veselību, sociālo palīdzību, sporta un atpūtas iespējām, izglītību... Tam visam ir jāatrod naudiņa, jo valsts redziet neuzskata, ka tai par saviem iedzīvotājiem , kaut lielākā daļa nodokļu aiziet tieši valstij, būtu jārūpējas!!!

  • -2
    Tārps 19.04.2021, 22:19:11

    Nu cik tad ilgi var to Ventspili laizīt ar mēli? Paskatīties kaut reizi riņķī,pilsētu esam iztīrījuši no visa,pat no cilvēkiem.

  • -2
    Lielais Kretīns 20.04.2021, 07:54:56

    Pa 2 miljoniem liekas, ka katru dienu tur ies un pļaus zāli. Varbūt pašvaldība nezina, bet zāli nevajag katru dienu pļaut...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: