Šodien stājas spēkā izmaiņas esošajā kārtībā, paredzot, ka Covid-19 inficēto kontaktpersonu apzināšanu varēs veikt ne tikai Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) un ģimenes ārsti, bet arī darba devējs vai kolektīva atbildīgā persona, paredz valdības atbalstītie grozījumi.

Tas nozīmē, ka no šodienas mājas karantīna būs jāievēro ikvienai kontaktpersonai neatkarīgi no tā vai to ir noteicis SPKC, ģimenes ārsts vai darba vietas atbildīgā persona.

Veselības ministrijā skaidro, ka, lai nodrošinātu pēc iespējas efektīvākus pasākumus Covid-19 ierobežošanai, nepieciešams maksimāli ātri noteikt personas, kuras kolektīvā atradušās ciešā kontaktā ar inficētu personu un noteikt personai medicīnisko novērošanu un mājas karantīnu.

Pašreizējos apstākļos, kad Covid-19 pacientu skaits dienas laikā pat mēdz pārsniegt 500 cilvēku, SPKC epidemiologiem darba apjoma dēļ nav iespējams operatīvi apzināt visas šo inficēto personu kontaktpersonas, lai informāciju nodotu šo personu ģimenes ārstiem.

Tādēļ ir nepieciešams kontaktpersonu noteikšanas sistēmu padarīt operatīvāku, atsakoties no SPKC dalības kontaktpersonu apzināšanā un informēšanā, kur tas ir iespējams.

Turpmāk, ja SPKC konstatēs, ka inficēta persona apmeklējusi kolektīvu - pirmsskolas izglītības iestādi, izglītības iestādi vai darba kolektīvu -, epidemiologs par to informēs konkrētās iestādes vadību. Pēc tam iestādes vadības uzdevums būs apzināt cilvēkus, kas bijuši ciešā kontaktā ar inficēto personu pēc noteiktiem kritērijiem.

Attiecīgi par kontaktpersonu cilvēku noteiks, ja viņam iepriekšējo divu dienu laikā pirms infekcijas laboratoriskās konstatēšanas ar saslimušo cilvēku būs bijis personīgs kontakts vismaz 15 minūtes un ne tālāk kā divu metru attālumā.

Tāpat par kontaktpersonu cilvēku noteiks, ja viņam būs bijis fizisks kontakts, piemēram, sarokošanās vai apskāviens ar inficēto. Kontaktpersonas statuss tiks piešķirts arī tad, ja personai būs bijis neaizsargāts tiešs kontakts ar Covid-19 inficētās personas inficētajiem izdalījumiem, piemēram, ja ir uzklepots.

Par kontaktpersonu cilvēks tiks noteiks arī tad, ja abas personas būs atradusies slēgtā vidē, piemēram, darba telpā, koplietošanas vai sanāksmju telpā, uzgaidāmajā telpā ilgāk par 15 minūtēm.

Vadoties pēc šiem kritērijiem, darba vietas atbildīgā persona izveidos kontaktpersonu sarakstu, ko nosūtīs SPKC. Vienlaicīgi arī kolektīva atbildīgā persona informēs kolektīvā noteiktās kontaktpersonas vai viņu likumīgos pārstāvjus - darbiniekus, izglītojamos vai izglītojamo vecākus par to, ka konkrētai personai bijis ciešs kontakts ar inficētu personu un ir pienākums ievērot mājas karantīnu, kā arī informēs par nepieciešamību sazināties ar ģimenes ārstu, lai sāktu medicīnisko novērošanu un nepieciešamības gadījumā saņemtu darba nespējas lapu.

Savukārt SPKC, saņemot no darba vietas kontaktpersonu sarakstu, pārliecināsies, ka tas ir sagatavots atbilstoši kritērijiem un to nosūtīs Nacionālajam veselības dienestam (NVD). NVD pēcāk šo informāciju ievadīs vienotajā veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā, lai informācija būtu pieejama arī ģimenes ārstiem. Vadoties no pieejamās informācijas, ģimenes ārsts cilvēkam varēs noformēt darba nespējas lapu karantīnas dēļ.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -8
    peace 19.11.2020, 14:01:06

    Vēl darba devējiem vajadzētu izpētīt, kuri viņu darbinieki pauž klaju dezinformāciju par vīrusu sociālajos tīklos. Veikt korektīvas un preventīvas rīcības, kā arī nepieciešamības gadījumā izbeigt darba attiecības. Kolektīvā atbildība

  • -6
    Guntis6060 19.11.2020, 17:44:55

    Vajadzētu tādus kā tu idiotus stukačus izsūtīt uz Kolimu uz visiem laikiem,kā to darīja noteikti tavi kropļi seņči agrāk

  • -3
    Decembris 20.11.2020, 13:43:19

    Vēl darba devējam derētu izpētīt, kurš no darbiniekiem slimo ar triper. Nepieciešamības gadījumā izbeigt darba attiecības ar visiem pederastiem. Kolektīvā atbildība...

  • -7
    Latvija pāri visām! 19.11.2020, 15:29:37

    Koronkas fašistelis 'vajags' atkal iečiepstējās...
    Darba devējiem kliķes uzspiestie aizliegumi POFIG ja pašiem galva strādā.
    Šis tikai atvieglo darbu - vajadzības gadījumā iedos prēmiju un nominēs apkopēju Šuru par kontaktpersonu.
    Lai neapturētu darbu.

    fizisks kontakts, piemēram, sarokošanās vai apskāviens ar inficēto.
    ----
    Kkādi plānprātiņu murgi!?!
    Zviedri smietos vēderu turēdami par dumu bāleliņu fīreļu pediemoloģiju.)))
    Bet precīzi saskan ar Covid Cult afēras totalitāro iedabu.

  • -4
    Arms 19.11.2020, 17:24:35

    varētu iet kaut tūlīt ar bezsimtomiem karantīnā,tik apmaksājiet man vismaz pusotru mēnesi slimības lapu,bet šeit runā liekuļi,kuri ar savu darbu,rociņām nevienu grasi nav pacēluši.Īstenie tēvoča sema pakalpiņi.

  • 0
    Nif nifs 20.11.2020, 18:04:39

    Var jau tam darba devējam uzlikt par pienākumu šo, to un vēl kaut ko, tikai viņam kaut kad ( starp citu, ja kāds nezin) arī jādara savs darbs, kurš jau sen apaudzēts ar tādu birokrātijas darba slāni, ka maz neliekas. Salemj visu ko, bet atbildīgs - kraiņij. Pārdevējai jācīnās ar nemaskotajiem, ko viņa var izdarīt?! Katram kas neklausa, saukt policiju?

  • -1
    Decembris 20.11.2020, 19:54:59

    Ja pārdevējai par papildpienākumu veikšanu maksā, tad viss ok, bet tāpat - par noriešanu, lai darba devējs rej pats!
    P.S. Ir jau, protams, izņēmumi, kas izmanto izdevību riet, lai izrādītu varu, ko līdz šim nav izdevies parādīt.

  • -2
    Decembris 20.11.2020, 19:59:49

    Tikai viens otrs aizmirst, ka liela centība rada pārcentību.
    Un kaut kad jau šis murgs beigsies, tikai kā tas pārcentīgais pēc tam cilvēkiem skatīsies acīs?

  • -4
    Latvija pāri visām! 20.11.2020, 20:19:19

    Pārdevējai jau nav jācīnās,
    vnk represīvo iestāžu pārbaužu gadījumā jānorāda uz savu bezspēcību.
    Noteikti ir arī patērētāju aizsardzības noteikumi, kas liek apkalpot klientu.
    Un tur par maskām nekas nav teikts. Tāpat nav teikts, ka represīvie masku nēsāšanas noteikumi ir pārāki par tiem.
    Un noteikti jāgaužas ka pašai neiespējami strādāt maskā.

  • -2
    yolo 21.11.2020, 13:28:10

    Kādi patērētāju aizsardzības likumi? Privāti veikali apkalpo kuru grib un ielaiž kuru grib. Cik var gvelzt šito huiņu tikai, lai uzturētu kaut kādu nevajadzīgi agresiju jau tā grūtā laikā?

  • -3
    Latvija pāri visām! 21.11.2020, 13:40:45

    Neaizmirsīsim, ka grūti laiki šie ir tikai dēļ yolo līdzīgiem koronobesiem valdībā un mēdijos.

    Citādi mēs dzīvotu bez īpaša sasprindzinājuma par kārtējo gripveida štruntu.
    Kā parasti.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: