Četri aktīvi, piedzīvojumu kāri un gados jauni vīrieši - ventspilnieki Jānis un Mārtiņš Rendenieki, Klāvs Tālbergs un arī jelgavnieks Mairis Peipiņš - pieņēmuši izaicinājumu piedalīties aizraujošā notikumā - labdarības rallijā Baltic Sea Circle, lai palīdzētu bērniem ar kustību traucējumiem.

16 dienas, 10 valstis, 10 000 kilometri, viena 33 gadus veca automašīna, bez tehnoloģijām un navigācijas sistēmām, bez automaģistrālēm - tāds būs viņu piedzīvojums.

Komandas kapteinis ir Mārtiņš Rendenieks, kurš patlaban strādā vienā no Jelgavas metālapstrādes uzņēmumiem par mehānikas inženieri. Absolvējis Ventspils 5. vidusskolu (tagad – Pārventas pamatskola) un pēcāk tagadējo Ventspils Valsts 1. ģimnāziju, Mārtiņš uzsāka studijas Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā. Kopš tā laika viņa dzīve ir cieši saistīta ne tikai ar Ventspili, bet arī ar Jelgavu. Brīvajā laikā Mārtiņu vilina dažādas nodarbes militārā noskaņā.

Braucienā apkārt Baltijas jūrai dosies arī Mārtiņa brālis Jānis Rendenieks, kurš pēc astoņu gadu prombūtnes nesen pieņēmis lēmumu atgriezties uz dzīvi dzimtenē. Jānis ir smago automašīnu vadītājs. Viņu interesē fitness, automašīnas, aktīvā atpūta.

Klāva Tālberga līdzšinējā darba pieredze ir saistīta ar pārdošanu. Savukārt brīvajā laikā gan viņa, gan arī pārējo komandas biedru kaislība ir gari pārgājieni un aktīvā atpūta pie dabas. Kopā ar draugiem un ģimenes locekļiem vairāku dienu garumā tiek izstaigātas zināmas un līdz šim neiepazītas takas, brīvā dabā tiek rīkoti arī dažādi kopīgi pasākumi. Viens no pēdējiem bija Tēvu dienas pasākums. Tāpat Klāvam patīk ķert adrenalīnu un asas izjūtas. Piemēram, pagājušajā gadā viņš sadūšojās lēcienam ar izpletni. «Šitādas foršas lietas man vienmēr ir patikušas. Tagad, protams, sanāk mazāk, jo ar visiem ierobežojumiem neko citu īsti nevar darīt kā tikai pa mežu staigāt,» nosmēja Klāvs.

Kopā ar Mārtiņu, Jāni un Klāvu kopīgajā piedzīvojumā dosies arī jelgavnieks Mairis Peipiņš, kurš Jelgavas metālapstrādes uzņēmumā strādā par tehnisko direktoru. Viņa kaislība ir makšķerēšana un hokejs.

Kā izrādās, par iespēju piedalīties rallijā Mārtiņš un Mairis uzzinājuši un to apsprieduši jau studiju laikā, un pērn, tuvojoties kārtējai reģistrācijai, tieši Mairis bijis tas, kurš atgādinājis par šo ieceri, ieintriģējis pieteikties un rezultātā visilgāk no visiem domājis, vai piekrist paša iniciētajai idejai, smejot stāstīja viņa komandas biedri. Rezultātā komanda ir veiksmīgi nokomplektēta un dalībnieki aktīvi gatavojas braucienam.

Labdarības ralliju Baltic Sea Circle rīko vācieši – kompānija Superlative Adventure Club –, kas organizē un aicina iesaistīties arī citos līdzīgos piedzīvojumos Eiropā un ne tikai. Šogad, līdzīgi kā iepriekšējos gados, starts bija plānots vasaras ieskaņā, taču Covid-19 izplatības un vīrusa ierobežojošo pasākumu dēļ rallijs tika pārcelts uz 2021. gadu. Nākamgad tas notiks no 19. jūnija līdz 4. jūlijam. Mārtiņš, Jānis, Klāvs un Mairis par to daudz neskumst, jo tādējādi ir vairāk laika, lai sagatavotos – lai uzlabotu mašīnu, piesaistītu sadarbības partnerus u.tml. Komandas mērķis ir atbalstīt rehabilitācijas centra Poga bērnus un jauniešus ar kustību traucējumiem. Labdarības projektu viņi īsteno kopā ar Ziedot.lv. Mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka šobrīd ir savākti jau vairāk nekā 700 eiro. Mārtiņam, Jānim, Klāvam un Mairim ir dota iespēja brīvi kustēties un pārvietoties bez ierobežojumiem, ko jaunieši ļoti novērtē, tāpēc vēlas savu piedzīvojumu veltīt un palīdzēt tiem bērniem, kuriem kustību iespējas ir ierobežotas.

Latvieši patlaban bauda rallija organizatoru un atbalstītāju uzmanību, jo, kā izrādās, desmit gadu laikā viņi būs pirmie, kas pārstāvēs Latviju, Baltijas valstis un Ziemeļeiropu kopumā. Jaunie vīrieši pret to attiecas ar lielu atbildības sajūtu, tāpēc jau šobrīd dara visu iespējamo, lai parādītu sevi un savu valsti no vislabākās puses.

Rallijs startēs Vācijā, Hamburgā, kas nozīmē, ka 7500 kilometru garam sacensību maršrutam jāpiesummē vēl 3000 kilometri, ko viņi pavadīs ceļā uz Vāciju un pēcāk mājup. Kopā tie būs vairāk nekā 10 000 kilometru, ko viņi mēros ar 33 gadus vecu auto.

Noteikumi paredz, ka rallijā var piedalīties ar automašīnu, kas ir vismaz 20 gadus veca. Latvieši ceļā dosies ar 1987. gadā ražotu Volkswagen Jetta, ko iegādājās speciāli šim mērķim. Neskatoties uz to, ka iegādes brīdī mašīna bija diezgan sliktā tehniskajā stāvoklī, tomēr tā atbilda pašu izvirzītajiem kritērijiem – ir salīdzinoši lēta, viegla, ietilpīga un viegli remontējama. «Kad iedzinām garāžā, tad tur, protams, sākās brīnumi,» neslēpa Mārtiņš. Jāpiebilst, ka gan Mārtiņam, gan arī pārējiem komandas biedriem ir ķēriens uz tehniskām lietām, un tā ir viena no viņu priekšrocībām. Darbojoties garāžā, tās zināšanas, kas nepieciešamas, liek lietā, un to, kas vēl nav pa spēkam, apgūst pašmācības ceļā. Mārtiņš nosmej, ka, iespējams, šobrīd Jetta virsbūve ir vēl izturīgāka nekā tikko pēc ražošanas.

Tā kā rallija organizatoru un dalībnieku mērķis ir vākt ziedojumus labdarībai, lai palīdzētu tiem, kam tas visvairāk nepieciešams, šoreiz tā nav cīņa par godalgotām vietām. Taču, neskatoties uz to, būs vairākas interesantas izdarības, lai krātu punktus un vairotu cīņassparu. Piemēram, gatavojoties rallijam, katrai no dalībvalstīm ir savs uzdevums. Dāņi izdomājuši, ka ar Lego klucīšiem jāpaceļ mašīna 10 centimetrus virs zemes. Norvēģi ierosina pārģērbties par vikingiem. Savukārt saistībā ar Latviju videorullītī tiks iemūžināts Eiropas himnas dziedājums kopā ar kādu folkloras kopu.

Nolemts, ka pie stūres pārmaiņus sēdīsies visi četri un brauks pa pāriem. Šoferis saprotams būs atbildīgs par mašīnas vadīšanu, savukārt pārinieks jeb blakussēdētājs sekos līdzi maršrutam. «Mums būs vecā labā salokāmā karte, ar pirkstu tik brauc līdzi,» smēja Klāvs, «ja aizbrauksim kaut kur ne tā – karte uz kapota... Kā kādreiz.»

Jaunieši ir pārliecināti, ka viņus gaida viens no, iespējams, neaizmirstamākajiem piedzīvojumiem dzīvē.

Pateicoties Mārtiņa, Jāņa, Klāva un Maira ieguldītajam darbam, rūpēm un līdzekļiem, 1987. gadā ražotā Volkswagen Jetta uzlabota gan tehniski, gan arī vizuāli, lai jau nākamajā gadā dotos apkārt Baltijas jūrai. Kā tas redzams rallija maršrutā, cēla mērķa vārdā – lai palīdzētu bēriem ar kustību traucējumiem – plānots šķērsot kopskaitā 10 valstis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: