Nesen apritēja 20 gadu kopš Krievijas atomzemūdenes Kursk un 118 tās ekipāžas locekļu bojāejas. Šie notikumi motivējuši bijušo zemūdens flotes jūrnieku Ilmāru Geigi aicināt uz tikšanos ventspilniekus, kuri dienējuši uz zemūdenēm, lai dalītos savās atmiņās un godinātu bojāgājušo jūrnieku piemiņu.

Tikšanās paredzēta 25. augustā plkst. 17 Pārventas bibliotēkā. Ilmārs Geige lūdz atsaukties visus, kas var ierasties uz šo tikšanos.

Ilmārs Geige, kurš ilgu laiku bija būvinženieris pilsētas domes Izglītības pārvaldē, bet tagad bauda pensionāra dzīvi, bija ienācis redakcijā ar priekšlikumu un vienlaikus arī lūgumu palīdzēt: «Gribētos ar avīzes starpniecību uzaicināt uz tikšanos visus vecos zemūdens flotes jūrniekus, kas dzīvo Ventspilī un novadā.» Ilmārs Geige no 1962. līdz 1966. gadam dienējis Ziemeļu flotē uz dīzeļa zemūdenes, kas bāzējās Vidjajeva ciematā Barenca jūras krastā – no kurienes savā pēdējā jūras braucienā pirms 20 gadiem devās atomzemūdene raķešu nesējs kreiseris Kursk.

Katru gadu, Krievijas zemūdenes bojāejas dienā, Ilmārs Geige kavējas atmiņās par saviem dienesta gadiem un par tiem, ar kuriem kopā vadījis zemūdenes ikdienu. Ventspilnieks pēc iesaukuma armijā vienu gadu studēja Ļeņingradā (tagad Sanktpēterburgā) zemūdens flotes jūrnieku skolā, bet pēc tam trīs gadus nodienēja par radiometristu uz zemūdenes. Daudzi virsnieki, ar kuriem Geige bijis uz vienas zemūdenes, savulaik dienējuši Latvijā, Baltijas jūrā. Savā zemūdenē Ilmārs Geige bija vienīgais no Latvijas, taču uz citām zemūdenēm, kas bāzējās turpat, Vidjajeva ciematā, bija arī citi pārstāvji no Latvijas.

Ventspilnieks joprojām nevar bez saviļņojuma runāt par Kurskas bojāeju – bijušais zemūdens flotes jūrnieks spēj lieliski iedomāties, kas notika zemūdenē, jūrniekiem aizvadot tajā pēdējās dzīves stundas. Kā zemūdenes un tās komandas bojāejas iemesls oficiāli tiek minēta darbnederīga torpēda, kas uzsprāga torpēdas aparātā. Zemūdene Kursk devās mācībās, lai veiktu mācību torpēdas šāvienu. Taču nepaguva, jo torpēda uzsprāga. Ilmārs Geige atceras, ka pirms katras došanās mācībās tika rūpīgi pārbaudītas visas torpēdas. Par dienestu zemūdens flotē Ilmāram Geigem palikušas tikai pozitīvas atmiņas. Viņa iesaukums bija pēdējais, nodienējot zemūdens flotē četrus gadus. Nākamie iesaucamie dienēja trīs gadus. Ilmārs Geige demobilizējās kā jaunākais leitnants.

«Es dienēju uz dīzeļa zemūdenes, tajā bija septiņi nodalījumi. Atomzemūdenē Kursk bija deviņi nodalījumi,» stāsta bijušais zemūdens flotes jūrnieks. Viņam tāpat bija gadījies nokļūt ar zemūdeni dažādās ekstrēmās situācijās. «Ir bijis pat tā, ka vēl pavisam nedaudz – un mēs arī nebūtu uzpeldējuši,» atceras Geige. Pārdzīvotās ekstrēmās situācijas ik pa laikam ienāk viņa atmiņās. «Domāju, katrs, kurš ir dienējis zemūdens flotē, var padalīties ar tādām atmiņām,» pieļauj bijušais zemūdenes flotes jūrnieks. Viņš aicina ventspilniekus, kuri līdz 1990. gadam dienējuši uz zemūdenēm, uz pirmo tikšanos. Ja tikšanās dalībniekiem būs interese, tad, iespējams, varētu apvienoties arī biedrībā. «Zemūdens flotes jūrniekus apvieno brālība un saliedētība. Visi, kas dienēja zemūdens flotē, piekritīs man. Tās ir īpašas sajūtas un īpašas emocijas,» saviļņoti saka Ilmārs Geige.

Ja radušies jautājumi par bijušo zemūdens flotes jūrnieku tikšanos, var zvanīt Ilmāram Geigem pa tālruni: 29106475.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Andrejs Pornieks 24.08.2020, 11:12:57

    Viens tāds dzirdēts https://youtu.be/tIOg5FClyEM

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: