Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga kriminālprocesā arestētā manta, ko iepriekš pārvaldīja Šveices advokāts Rūdolfs Meroni un kas ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu nodota Nodrošinājuma valsts aģentūras (NVA) glabāšanā, nemaz nav arestēta, jo Latvijas iestādes nav lūgušas ārzemju kolēģus pieņemt lēmumus par aresta uzlikšanu.

Politiķis uzskata, ka tiesas lēmums par mantas glabātāja maiņu maz ko maina. "Arestētā manta nav arestēta. Kāpēc? Arestētā manta atrodas ārzemēs. Prokurora lēmums par aresta uzlikšanu mantai 2007. gadā pieņemts Latvijā. Lai šis lēmums stātos spēkā ārzemēs, pamatojoties uz Latvijas prokurora lūgumu, attiecīgās valsts kompetentai valsts iestādei, amatpersonai bija jāpieņem lēmums, ka Latvijā pieņemtais lēmums par mantas arestu stājas spēkā attiecīgajā valstī," pauda pilsētas mērs, apgalvojot, ka šo pienākumu ne Latvijas Ģenerālprokuratūra, ne tiesa neesot izpildījusi.

Lembergs apgalvoja, ka uz aresta brīdi, lai arī to nosakot likums, mantas vērtība noteikta neesot. Turklāt tā kā Latvijā arestētā manta, kas atrodas ārzemēs, juridiski un faktiski nav arestēta, tad Meroni kā arestētās mantas glabātāju ārzemēs atcelt nevar, ir pārliecināts Lembergs.

"Ģenerālprokuratūras lēmumā par mantas arestu, kas 13 gadu laikā nav stājies spēkā, ir norādīts, ka Meroni glabā arestēto mantu. Faktiski viņš nevis glabāja, bet pārvaldīja un izsaimniekoja, uz ko daudzkārt norādīts Ģenerālprokuratūrai," raksta Ventspils mērs.

Savā paziņojumā Meroni darbību piesegšanā Lembergs vaino prokuroru Juri Jurisu, aicinot detalizēti iepazīties "ar prokurora oficiālo un neoficiālo e-pasta saraksti un kontaktiem krogos, restorānos, kafejnīcās, viesnīcās un citās neoficiālās tikšanās vietās ar Meroni gan Latvijā, gan ārzemēs".

"Ar lielu interesi sekosim, cik ātri Latvijas valsts Meroni atradīs un kā tiks izpildīts tiesas lēmums," paziņoja Lembergs.

Jau ziņots, ka Meroni iepriekš tika iecelts par Lemberga mantas glabātāju pirmstiesas kriminālprocesa laikā, taču vēlāk, iztiesāšanas laikā, saņēmis oponentu kritiku, ka viņš šo statusu izmantojis, lai pats gūtu ietekmi Ventspils tranzīta uzņēmumos.

Rīgas apgabaltiesa šonedēļ atcēlusi Meroni no Lemberga kriminālprocesā arestētās mantas glabāšanas.

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnese Irīna Jansone ar preses dienesta starpniecību norādīja, ka, lai panāktu taisnīgu kriminālprocesuālo attiecību noregulējumu, tiesas kolēģijas ieskatā ir pamats atcelt Meroni no arestētās mantas glabāšanas. Manta, kurai uzlikts arests, bet kuru nav iespējams atstāt glabāšanā minētajai personai, ar procesa virzītāja lēmumu nodota glabāšanā NVA.

Šāda lēmuma pieņemšana tiesas debašu laikā kļuva iespējama pēc tam, kad 1.jūlijā stājās spēkā izmaiņas Kriminālprocesa likumā, kas noteic, ka tiesa drīkst pieņemt lēmumu par arestētās mantas vai lietiskā pierādījuma glabātāju arī pēc tiesas izmeklēšanas pabeigšanas.

Tiesnese uzsvērusi, ka Meroni ir uzskatāms par personu, pret kuru ir uzsākts kriminālprocess par, iespējams, nelikumīgām darbībām ar šajā kriminālprocesā arestēto mantu un aktīviem, tostarp arestētām patiesā labuma guvēja tiesībām uzņēmumos AS "Ventbunkers", AS "Ventspils tirdzniecības osta" un AS "Kālija Parks".

Papildu tiesnese norādīja, ka par arestētās mantas vērtības izmaiņām Rīgas apgabaltiesas rīcībā nav nekādu konkrētu ziņu.

Valsts policijas (VP) preses pārstāve Simona Grāvīte neminot Meroni vārdu, apstiprināja, ka VP izmeklētajā lietā vienai personai piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess. Patlaban lietā turpinās izmeklēšana.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 308. panta normām, proti, nelikumīgām darbības ar arestētu mantu. Bargākais sods par šādu nodarījumu ir brīvības atņemšana līdz vienam gadam, piespiedu darbs, vai naudas sods. Tas atbilstoši likumam skaitās mazāk smags noziegums.

Savukārt NVA bija atturīga komentāros par kriminālprocesā arestētās mantas pārņemšanas procesu.

Pārņemot glabāšanā lietiskos pierādījumus un arestēto mantu, NVA rīkojas saskaņā ar Kriminālprocesa likuma normām un Ministru kabineta noteikumiem par rīcību ar lietiskajiem pierādījumiem un arestēto mantu, norādīja iestādes pārstāve Dace Saveiko.

NVA arī norādīja, ka jebkuru informāciju par Rīgas apgabaltiesas lēmumu par arestētās mantas pārņemšanu no ilggadējā arestētās mantas glabātāja var sniegt tikai procesa virzītājs.

Viens no Lemberga lietā esošās prokuroru grupas pārstāvjiem Juris Juriss šonedēļ pieļāva, ka aģentūrai mantas pārņemšanas process tehniski un juridiski varētu būt komplicēts, bet ne neiespējams. Šādi prokurors pieļāva ņemot vērā, ka Meroni Ventspils uzņēmumos un ar tiem saistītajās aktīvu pārvaldības struktūrās ir amatpersona.

Lasi vēl

Komentāri (15)

  • -4
    Garrote. 20.08.2020, 15:01:09

    Un šim,Lemberga paustajam,tiešām varētu ticēt?

  • -3
    14 vārdi 20.08.2020, 15:35:55

    "Pietiekoši daudz reižu atkārtojot melus un sagrozot informāciju, plašām tautas masām ir iespējams iestāstīt, ka tā ir patiesība."

  • -9
    LV 20.08.2020, 15:50:19

    Nu ko, miroņiši, jāmūk no kuģa? )))

  • -4
    Elviss22 20.08.2020, 17:05:29

    99,9 % to mantu jau pats saimnieks izsaimniekoja, jo arests ta nebija, bet tagad vaino citus.

  • -4
    yolo 20.08.2020, 15:53:25

    Kādai auditorijai šādus mēslus raksta? Neviens jau vairs netic nevienam viņa vārdam.

  • -6
    ^^—^^ 21.08.2020, 09:18:18

    un Meroni tic? tam pat vispār ir 2 vārdi...

  • -2
    Vadims Kevrelis 20.08.2020, 15:53:35

    Vakar ''VB''avīzē palasīju kārtējo preses konferenci kuru sniedza A.Lembergs un proti par sprādzienu Beirutā un mani neizbrīnīja rakstītais, ka A.Lembergu Beirutā neviens neuzklausīja jo viņš jau paredzēja ka kaut kas tāds notiks.Vai viņš jau ir tur?.

  • -4
    ^^—^^ 21.08.2020, 09:17:39

    tas tak bija joks. skaidrs, ka no Beirūtas neviens to viņa viedokli 2015.gadā nezināja...

  • -6
    Latvija pāri visām! 20.08.2020, 20:15:01

    Šis jūs visus vēl pārdzīvos.

  • -3
    Peļu junkuriene 21.08.2020, 06:20:15

    Mīļais un saldi smaidošais ventiņš ir vienkārši apnicis! Jānomaina plate!!!!

  • -5
    arcus 22.08.2020, 10:50:49

    Ja dažiem ir apnicis, tā ir viņu problēma. Nerunā visu vārdā!!!!

  • -8
    Soross 21.08.2020, 09:01:31

    Vispār, man jāsaka, kaut kas te nav kārtībā. Lemberga manta pārceļo Rūda kabatās, bet ne manās! Tā nebija runāts, kad es liku savējiem stipendiātiem savulaik uzsākt kašķus pret Aivaru.

  • -1
    Meistars. 21.08.2020, 13:02:27

    Viens paģeļņiks pasteidzās uzmest otru,negaidot,kamēr tas uzmetīs viņu.Tāpēc jau atstādinātais tagad tā satraucies...

  • -1
    Elviss22 21.08.2020, 19:50:59

    Kā tad Lembergs zin ka tā manta ir aizceļojusi uz Rūda kabatām??? Ja jau ir tik smalka informācija, tad arī pašam bija iespējas to " mantu" piesavināties un kā tad tas Rūdis lai nosargā?

  • -1
    trakais oposums 21.08.2020, 22:12:41

    Pateicoties kuram cilvēkam tāds Meroni vispār parādījās Latvijā?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: