Pašreizējā plānošanas periodā 2016.–2022. gadam uz ES grantiem energoefektivitātes projektu līdzfinansēšanai pretendē 13 Ventspils nekustamo īpašumu virzītie daudzdzīvokļu māju siltināšanas projekti. No tiem Attīstības finanšu institūcijā Altum ir apstiprināti astoņu ēku būvdarbu iepirkumu konkursu rezultāti.

Energoefektivitātes projekti paredz dažādus atjaunošanas darbus katrā mājā, piemēram, ēku ārējo konstrukciju siltināšanu, jumtu seguma nomaiņu, balkonu remontu, veco koka rāmju logu nomaiņu, apkures sistēmu modernizāciju un kāpņu telpu kosmētisko remontu. 9-stāvu mājā Inženieru ielā 89 paredzēts vēl uzstādīt zibens aizsardzības sistēmu, lai izpildītu būvniecības normatīvu prasības. Pēc dzīvojamo māju renovācijas siltumenerģijas ietaupījums tajās sasniegs no 55% līdz 65%.

Līdz šim Altum ir veikusi piecu projektu pārbaudi dabā pirms to realizācijas un sniegusi pozitīvu atzinumu. Šo piecu projektu īstenošanai Ventspils nekustamie īpašumi gatavo grantu pieteikumus ES līdzfinansējuma piesaistīšanai līdz 50% apmērā. Tās ir daudzdzīvokļu mājas Stradiņa ielā 11, Lielajā prospektā 30, Sarkanmuižas dambī 11, Sarkanmuižas dambī 17 un Zvaigžņu ielā 5a.

Pašreizējā energoefektivitātes atbalsta programmā, kuru administrē finanšu iestāde Altum, grantu saņemšanas process ir daudz sarežģītāks no birokrātisko procedūru viedokļa, norāda pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš. Vadītājs cer, ka atlikušajos 2,5 gados līdz plānošanas perioda beigām izdosies noslēgt līgumus un īstenot visu 13 daudzdzīvokļu māju renovācijas projektus.

Vienlaikus ar projektu sagatavošanu tiek organizētas dzīvokļu īpašnieku sapulces gala lēmuma pieņemšanai mājās, kas pretendē uz renovācijas līdzfinansējumu. Lesiņš aicina iedzīvotājus atbalstīt projektus, lai saņemtu ES līdzfinansējumu 50% apmērā, jo no māju iedzīvotāju uzkrātajiem līdzekļiem jau ir izlietota nauda projektēšanai un energoauditam.

Iepriekšējā plānošanas periodā – no 2009. līdz 2015. gadam – Ventspilī renovētas 42 daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas. Siltumenerģijas vidējais ietaupījums šajās mājās veido 49%, bet summārais ietaupījums visās mājās finanšu izteiksmē jau sasniedzis 444 000 eiro! Nozīmīgi arī tas, ka dzīvokļu īpašnieki pašās pirmajās renovētajās mājās jau pabeiguši dzēst kredītu, bet līdz 2030. gadam tiks atmaksāti kredīti visām dzīvojamajām mājām, kuru renovācija notikusi līdz 2015. gadam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: