Otrdien Ventspilī vietējās brīvostas pārvaldes uzdevumā norisinājās slepens seminārs, uz kuru incognito atbraucis satiksmes ministrs Tālis Linkaits un kurā tiekot spriests par ''ostu pārvaldību Latvijā''.

Tas, ka šāds slepens seminārs šodien tiek noturēts, atklājās pavisam nejauši - proti, tūristi nevarēja nopirkt biļetes uz kuģīti ''Hercogs Jēkabs''. Tas ticis noņemts no darba sakarā ar to, ka uz reisiem 14 vai 18 varot ierasties ''augstie viesi'' un pieprasīt izbraucienu, tāpēc biļetes tūristiem pārdot neesot atļauts, jo ierasties varot satiksmes ministrs. Savukārt pats ministrs, kurš citkārt par savām gaitām labprāt informē sociālā tīkla Twitter lasītājus, šoreiz par šādu braucienu nebija bildis ne vārda.

Meklējot tālāk, no Ventspils brīvostas pārvaldē strādājošajiem vietējiem iedzīvotājiem tika noskaidrots, ka brīvostas pārvaldē tiešām notiekot seminārs, taču tas esot tik konfidenciāls, ka tā norisei esot izīrētas privātas telpas, kam (iespējams) blakus atrodoties kafejnīca. Taču iedzīvotāji nezināja teikt, kura kafejnīca tā esot.

Ventspils domē savukārt tika noskaidrots, ka tur darbinieki zina par šāda semināra norisi. Viņi zināja pateikt slepenā semināra tēmu - ''satiksmes ministrs plānošot tālākas reformas ostu pārvaldībā''. Vienlaikus domē piebilda: lai arī puse no Brīvostas pārvaldes lietotajiem nekustamajiem īpašumiem piederot pašvaldībai un to vērtība esot tuvu pie 170 miljoniem eiro, pie kam daudzi no tiem ieķīlāti ostas modernizācijas kredītu saņemšanai, no Ventspils domes nevienu pārstāvi neesot uzaicinājuši. Par tādu semināru uzzinājuši nejauši, - to pastāstījis kāds no brīvostas pārvaldes darbiniekiem.

Semināra slepenības raksturu apliecina fakts, ka ne Ventspils brīvostas pārvaldes, ne Satiksmes ministrijas mājaslapās šī raksta tapšanas brīdī tāds nav pieminēts ne ar vārdu. Brīvostas pārvaldei svaigākais jaunums ir ziņa par vecu mašīnu izsoli, savukārt ministrijas oficiālajā kalendārā vai ministra darba grafikā šodien nav redzams it nekas. Savukārt Ventas Balss redakcijā zināja teikt, ka - pretstatā visu citu tamlīdzīgu pasākumu, konferenču un semināru rīkošanas gadījumiem - vietējie žurnālisti nav tikuši uzaicināti ne rakstiski, ne telefoniski.

Mediji jau daudzkārt rakstījuši, ka ''ostu pārvaldības reformas'' rezultātā no Rīgas un Ventspils brīvostu pārvaldēm izslēgti visi vietējo pašvaldību pārstāvji, izjauktas daudzas ilggadējas iniciatīvas un samazināti modernizācijas plāni (tajā skaitā Eiropas līdzekļu piesaiste), kas novedis pie aptuveni ceturtdaļas kravu apjoma zuduma Rīgā, bet Ventspilī kravu kritums bijis vismaz 41% šī gada pirmajos piecos mēnešos.

Neraugoties uz katastrofālajiem rezultātiem, kādi fiksēti pašreizējā satiksmes ministra Tāļa Linkaita darbības laikā (kravu trūkums ostām novedis pie tā, ka dzelzceļa transports Latvijā pazaudējis jau 50% no visām tranzītkravām salīdzinājumā ar laiku pirms T. Linkaita nākšanas pirms varas), ministrs daudzkārt paudis ciešu apņēmību savu uzsākto ''reformu virzienu'' turpināt un pat pastiprināt.

Pēc šīs publikācijas parādīšanās satiksmes ministra birojs izplatīja šādu paziņojumu par notikušo apspriedi:

"Atklājot 7 .jūlijā, Ventspilī notiekošo diskusiju par Latvijas ostu reorganizāciju, finanšu optimizāciju un attīstības virzieniem, satiksmes ministrs Tālis Linkaits aicināja Latvijas trīs lielākās ostas strādāt pie jaunām sadarbības idejām un labākiem pakalpojumiem tranzīta nozarei. "Visā Eiropā pēdējo gadu desmitu laikā ir notikusi ostu komercializācija, un arī Latvijai beidzot ir jāiet šis ceļš, lai mēs iegūtu efektīvi strādājošu ostu nozari, kas tiek pārvaldīta starptautiski saprotamā veidā un stiprina Latvijas kā kravu pārvadājumu valsts konkurētspēju," diskusijas ievadā teica satiksmes ministrs.

Vairāk nekā gadu ilgā darbā izstrādātais jaunais ostu pārvaldības modelis, piedāvājot tās pārveidot par uzņēmumiem, vienlaikus saglabājot esošos nodokļu režīmus un SEZ statusu Liepājas ostai, ļaus labāk koordinēt ostu darbu ārējos tirgos. Ostām ir jābūt pelnošām, jāattīsta pievienotas vērtības pakalpojumi un jāsekmē turpmāka industrializācijas attīstība, vienlaikus turpinot pildīt arī reģionālās attīstības katalizatora loma, uzsvēra ministrs.

Satiksmes ministrijas izstrādātie grozījumi likumā par ostām un Liepājas SEZ likumā pašlaik ir nodoti sabiedriskajai apspriešanai, savukārt 15. jūlijā par tiem spriedīs Ostu, tranzīta un loģistikas padomē. Pēc apstiprināšanas Ministru kabinetā tie tiks virzīti izskatīšanai Saeimā. Lielo ostu pārveide par kapitālsabiedrībām varētu notikt 2021. gada otrajā pusē.

Seminārā un paneļdiskusijā, ko organizēja Ventspils brīvostas pārvalde, piedalās trīs lielo ostu, Satiksmes ministrijas, VAS "Ventas osta", SIA "Rīgas brīvostas flote" un VAS "Latvijas Dzelzceļš" pārstāvji.

Paneļdiskusijā pārrunāta vienotas stratēģijas nepieciešamība kravu piesaistei Latvijas ostām, dzelzceļa pārvadājumu loma ostu attīstībā un nepieciešamība koncentrēties uz koordinētu jaunu kravu piesaisti, kā arī speciālo ekonomisko zonu normatīvā regulējuma iespējamās izmaiņas.

Andris Purmalis, Ventspils brīvostas pārvaldnieks: "Ventspils brīvosta 2020.gadu iesāka, sastopoties ar virkni izaicinājumu. Krievijas politika pārvirzīt kravas uz savām ostām, kā arī siltā ziema un Covid-19 izraisītā krīze gandrīz pilnībā apstādinājusi akmeņogļu pārkraušanu Ventspils ostā, kas 2019.gadā veidoja trešo daļu visu kravu. Šī situācija, ko varēja paredzēt jau iepriekš, nozīmē, ka ostu pārvaldēm jāmaina iepriekšējā stratēģija, jo esam jaunā realitātē. Neskatoties uz grūtībām, saredzam arī iespējas, piemēram, jaunu kravu segmentu piesaistē, bet te būtiski svarīga ir visu līmeņu - valsts, ostu pārvalžu, dzelzceļa pārvadātāju un termināļu elastīga un koordinēta sadarbība."

Līdz ar ostu pārvaldības modeļa maiņu, būtiski tajā nodrošināt visu procesu pārskatāmību, kas svarīga arī ostas kreditoriem un sadarbības partneriem, diskusijā uzsvēra Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš. Vienlaikus viņš vērsa uzmanību, ka jaunu investīciju piesaisti pašlaik ostā bieži vien apgrūtina sarežģītais un smagnējais apbūves tiesību juridiskais regulējums, kas ievērojami kavē ostas komersantu būvniecības ieceru īstenošanu, aicinot pārskatīt esošo juridisko bāzi un kopīgi meklēt risinājumus, kā veidot labvēlīgāku vidi investīcijām un uzņēmējdarbībai Latvijas ostās."

Lasi vēl

Komentāri (38)

  • -15
    arcus 08.07.2020, 12:35:09

    Tik tālu nu esam, ka valdības vīri lemj Ventspils ostas likteni slepenībā no ventspilniekiem. Ar kādām tiesībām?

  • -11
    sranskis 08.07.2020, 14:51:21

    Ar liellopa tiesībām!

  • -4
    ^^—^^ 09.07.2020, 14:27:38

    Kaut kā jokaini, agrāk kad brauca kāds ministrs - to visur izziņoja, pat rīkoja tikšanās ar iedzīvotājiem, vai vismaz ar dažādiem uzņēmumiem.. Labi - ar iedzīvotājiem tagad netiksies - COVID. Bet nu tā, ka pat nepasaka, ka tiek kaut kas skatīts, lemts par ostu, un pat ostas uzņēmēji nav pieaicināti? Tas jau ir tā aizdomīgāk.

  • -2
    Vadims Kevrelis 08.07.2020, 12:46:22

    Kuģītis pieder brīvostai un nevajag te taisīt ažiotāžu un sensāciju.
    Savulaik vēlējos izmantot pirtiņu Kempingā bet man pasaka ka pirtiņa
    aizņemta ar augstiem viesiem un arī ne kādi brīdinājumi Kempinga
    mājaslapā.

  • -15
    arcus 08.07.2020, 13:22:27

    A kas? Ministrelis nevar izbraukt kopā ar tautu? Laikam zina ko ēdis, baidās, ka neiemet Ventā (kādreiz labi sen līdzīgi mācīja vienu nešpetnu Ventspils milici). Kauns valdībai!!!

  • -2
    Krišs Daugulis 08.07.2020, 18:33:24

    arcus!
    Kādreiz deviņdesmitajos vienu nešpetnu bandīteli no šeņķa Kosmoss ar visu krēslu uz ielas iznesa. Tas, padla, gan iesaistīja savās razborkās tā saucamās baltās beretes, un sarīkoja vietējās represijas. Bet tas frajers līdz pat šai dienai tur obščaku, un tikai vienreiz padlas šo kičā ielomīja. Uz visu fufeli, ko uz šamējo dzen, tam ir otmazka. Uz pontu šo paņemt nevar.

  • -8
    arcus 09.07.2020, 07:24:49

    Kāds tevis rakstītajam ar slepeno sanāksmi? Spriežot pēc tavas izteiksmes veida gribas izdarīt dažus secinājumus.

  • 0
    Krišs Daugulis 12.07.2020, 10:58:06

    Kāds sakars sanāksmei ar (kādreiz labi sen līdzīgi mācīja vienu nešpetnu Ventspils milici)?

  • -14
    Latvija pāri visām! 08.07.2020, 13:02:53

    Kāpēc nevajag ažiotāžu?
    Sazvērnieki ar ministeri priekšgalā pa kluso aiz slēgtām durvīm taisa savas šeftes.
    Tā ir sensācija!!!

  • -4
    Vadims Kevrelis 08.07.2020, 13:10:07

    Nu šeptes taisa daudzi un arī atklāti.

  • -11
    arcus 08.07.2020, 13:23:36

    Arī ministri?

  • -12
    Latvija pāri visām! 08.07.2020, 13:35:56

    Ministri kā reiz taisa lielākās šeftes.
    Jo kad vēl dzīvē būsi ministrs un varēsi sarūpēt sev kārtīgu piķi?
    Ne jau goda un to dažu taukšķu dēļ šie Raunas uz ministru amatiem.

  • -8
    arcus 08.07.2020, 15:58:21

    Tieši tā!

  • -11
    nomaļnieks 08.07.2020, 14:15:39

    Pa kluso noprihvatizēs ka nosmird vien. Varbūt tiksim pie Ventas labā krasta promenādes.

  • -7
    Margrieta666 08.07.2020, 14:17:38

    Par ko tāds uztraukums?
    Neielūdza atstādināto/sankcionēto un no brīvostas "siles" patriekto deputāteli?

  • -5
    Egils Liepins 08.07.2020, 15:39:57

    Es gribēju rakstīt tieši to pašu. Redz, nepainformēja atstādināto, ka brauks uz Ventspili ...

  • -5
    Ventspils brīvostas pārvalde 08.07.2020, 14:51:03

    Šāda raksta sastādīšana un publicēšana raisa neizpratni. Jā, vakar Ventspilī ieradās LR Satiksmes ministrs un ministrijas pārstāvji, kā arī trīs lielo ostu, SIA "Rīgas brīvostas flote" un VAS "Latvijas dzelzceļš" pārstāvji. Organizēt sapulci Ventspilī bija Ventspils brīvostas pārvaldes iniciatīva, bet tā bija nevis slepena, bet slēgta darba sanāksme, lai klātienē pārrunātu aktuālos jautājumus saistībā ar grozījumiem ostu likumā, kas šobrīd nodoti sabiedriskajai apspriešanai, kā arī diskutētu par aktuālo nozarē. Sanāksme nenotika Ventspils brīvostas telpās, jo tur nav telpu tik lielam cilvēku skaitam. Ventspils brīvostas pārvaldē strādā 210 darbinieku un ik dienu notiek dažādas sanāksmes, par ko tiešām nav detalizēti informēti pilnīgi visi darbinieki. Ja kādam Pietiek vai "Ventas Balss" žurnālistam tiešām būtu interesējis, kas un kur notiek, būtu bijis iespējams taču pajautāt tiem, kam parasti to jautā, vai ne tā?

  • -7
    yolo 08.07.2020, 14:59:05

    Kāds apvainojās, ka neielūdza un pasūtīja Ventas Balss rakstu

  • -18
    ventasbalss.lv 08.07.2020, 15:17:42

    Labdien!
    Ventas Balss vienmēr ir interesējies un jautājis par notikumiem brīvostā, bet to var izdarīt tikai tad, ja ir zināma vismaz kaut kāda informācija. Rakstā jau ir minēts, ka informācija par tikšanos - semināru nekur netika publicēta - ne Ventspils brīvostas pārvaldes, ne Satiksmes ministrijas mājaslapās, kas liek domāt, ka par šo tikšanos vajadzēja zināt pēc iespējas mazākam cilvēku pulkam. Ventas Balss žurnālisti daudzus gadus ir uzticīgi sadarbojusies ar pārvaldi, apmeklējusi dažādus pasākumus un tikšanās, lai par to norisi varētu informēt arī iedzīvotājus, tikai pēdējā laikā Ventas Balss un ventspilnieki tiek turēti pa gabalu no brīvostā notiekošā.

  • -9
    Beshenij Karasj 08.07.2020, 22:34:31

    Gan jau zaglīgās valdības pārstāvis-tautas kalps ibio kopā ar Rīgas ielikteņiem Ventspils brīvostā štukoja kā pilnīgi nolaist uz grunti pilsētas lielāko infrastruktūru lai pēc tam par santīmiem noprihvatizētu un kādam pasūtītājam notirgotu.Bet slepena jo bail jau laikam ka neskatoties uz statusiem kāds Ventspilnieku nejauši mests ķieģelis netīšām neielido feisā!

  • -7
    arcus 09.07.2020, 07:20:00

    Brīvostas pārvalde laikam nezin vārdu "slepens" un "slēgts" nozīmi un to atšķirību. Ja par notikumu neviens nekā nezin, informācijas nav nekādas un nekur un par to uzzin tikai nākamajā dienā un pavisam nejauši, tad diez vai notikumu var saukt par slēgtu. Slēgts notikums ir tāds, par kuru ir zināms, bet piedalīties nevar kurš katrs. Mums taču ir slēgtas tiesas sēdes, slēgtas valdības sēdes, bet visiem zināms, ka tādas notiks.

  • -4
    Ventspils brīvostas pārvalde 09.07.2020, 09:41:08

    Lūdzu, neveidojam sensāciju tur, kur tās nav. Satiksmes ministrijas vārdā informācija par diskusiju tika izsūtīta tūlīt pēc sanāksmes beigām. Ventspils brīvostas pārvaldē (tāpat kā jebkurā citā iestādē) nepārtraukti notiek dažādas sanāksmes, par kurām iepriekš netiek ziņots, ja tās ir darba sanāksmes, kas nav publiski pieejamas.

  • -15
    Latvija pāri visām! 08.07.2020, 15:00:11

    Dalēkāsies tā, ka nafig mums ventspilniekiem vairs vajadzēs to veidojumu ar savdabīgo nosaukumu - brīvosta, ja mums no tā netiks nekāds labums.
    Slēgta sanāksme?
    Lai štukotu kā pēc pārņemšanas afēras to pārdot par sviestmaizi auslanderiem?

  • -6
    yolo 08.07.2020, 20:04:41

    Tev jebkad no brīvostas ir bijis labums?

  • -7
    Vadims Kevrelis 08.07.2020, 15:48:54

    ''VB''vajadzētu nomierināties un nevajag te piesaukt visus ventspilniekus.
    Protams avīzei nav tie spožie laiki un nav vairs persona kuram var
    nemitīgi klanīties,piesaukt, piarēt un dievināt. Labāk pievēršaties pašai
    pašvaldībai,cik kāpņu telpas ir izremontētas ,cik ventilācijas sistēmas ir nomainītas pašvaldību dzīvojamās mājās,lūk jūsu sūtījums nevis brēkt par brīvostu.

  • -7
    Janis Zvejnieks 08.07.2020, 19:28:53

    Viss fignja.Bet, vai Ventin voldins(kristovsks) bij ieradies ,vai atkal atmazks un septs pa citurien

  • -7
    arcus 09.07.2020, 07:10:41

    Voldiņam Ventspils un osta pie vienas vietas, amatus, amatus dodiet!!!

  • -10
    Opaps 08.07.2020, 21:30:08

    Kaut kāds pisģets !! Notiek slepenas pārrunas, reformas,amatu pārdalīšana,jaunas institūciju izveide. Man liekas , ka notiek kluss valsts apvērsums , bet kurā virzienā -nav saprotams. Bet pakaļā būsim. Žēl bērnus un mazbērnus, kā viņi godīgi izdzīvos nākotnes bardakā ,ja šos neliešus laicīgi neapstādinās. Žēl latviešus , kuri bez pretošanos pakļaujas šādai iznīcināšanai , tas vēsturiski ir asinīs.

  • -4
    Guantanamo 08.07.2020, 22:01:21

    Mazberniem un berniem semushku mizinjas ir atstajushi nevis esosha valdiba bet ieprieksejie politbiznesmenji ar Aivinju priekshgala, laigan no visiem kampejiem tomer ir tads racionalakais savos terinjos

  • -7
    Beshenij Karasj 08.07.2020, 22:37:48

    Dauguļu Kriš...Atceros to gadījumu itin labi-to noorganizēja nu jau aizsaulē esošais Artjoms,par ko viņu drīz pēc tam arī ielika būrī.Nervus gan pēc tam pilsētniekiem tās iebraucējberetes pabojāja pa krogiem vazādamies un traucējot kulturālai atpūtai. )))

  • -5
    Janis Zvejnieks 08.07.2020, 22:39:12

    Opap!Nu bet dabig,ka pisec.Cilvekiem ta baigi $vak ar to atmin.30gadus atpakal,ko tad voldins dziedaja ?Tika Riga un pipec Ventinus aizmirsa.Ko tad mazam virelim, krievija teica,kad prihvatizacija notikas?50/50 akciju sadalijums ,starp krieviju un LV,ja ne, mes jus apiesim un caur jusu ostu nekads tranzits nebus.Mazais virels visu nokampa sev.Luk jums rezultats,ko gribejat sanemat.Klausamies talak,kads es labs un smuks un visu zinos un Ventinus milos.Un es jau to ir piedzivojis,kad veci runa,ka vajag parmainas,bet kad atnak prieksnieciba,tad bikses pilnas .No 9viriem 3 tik var parunat

  • -11
    Latvija pāri visām! 08.07.2020, 22:41:02

    Iespējamais virziens ir saprotams un nav nekas jauns - kādā brīdī par lēto atdot brīvostu saviem ārvalstu bosiem.
    Ja uz to ies, gaidiet šādas afēras piesegšanu masu mēdijos propagandas veidā - cik tas esot izdevīgi un pareizi.

  • -3
    yolo 09.07.2020, 08:38:56

    Lai atdod! Sliktāk nebūs

  • -9
    keda 09.07.2020, 10:35:24

    Paga, tiešām ir kāds, kurš var atrast attaisnojumu tam, ka šāds pasākums tiek rīkots slepenībā? Ministru vizītes vienmēr tiek plaši aprakstītas, bet par šo netīšām piemirsa? Vājprāts, kas tajos jēkapistu pauros darās un ko viņi ir gatavi savā paranojā nodarīt visiem, kas stājas ceļā! Nē, nav normāli, ka par šādu pasākumu, kurā pulcējies ostu pārstāvji, ministrs, kurā lemj par šobrīd ļoti aktuālo ostu pārvaldību, nav nekādas informācijas. No kā tad kungiem bija jāslēpjas? Kāpēc brīvosta agrāk par katra ķīnieša vizīti ziņoja jau laicīti, bet tagad tikai dienu vēlāk par sava ministra un ostu vadoņu saietu noziņo? Sviests, kam nav nekādu attaisnojumu. Kā viss strauji tajā brīvostā mainās, kad nākas ar citiem draudzēties...

  • -9
    keda 09.07.2020, 11:04:02

    Kristovskticīgie var necensties mīnusot, bet gan pakustināt smadzeni (kaut vai muguras) un provēt saprast, ka šobrīd tiek bīdīta milzu afēra, par kuras apjomiem parastais mirstīgais uzzināt tikai tad, kad viss jau būs noticis!

  • -4
    Izkliedē Miglu 09.07.2020, 17:29:23

    Jums gan ir plānas pierītes. Te visi tik "gudri raksta", ka smiekli nāk. Iemācieties beidzot reālus pierādījumus likt saviem muļķīgajiem apgalvojumiem. Daudziem vispār nav nekādas sajēgas, kā procesi notiek attiecīgajās vietās. Šis raksts ir kaut kāds sviests par neko. Kārtējā pasūtījuma raksts varētu pat domāt... to var manīt kā tiek šī informācija pasniegta.. Neatkarīgi mediji par šādām lietām tomēr raksta citādāk! Šis raksts provocējošs kā jau pēc kārtējiem stulbajiem komentāriem un nejēdzīgām diskusijām var redzēt. Cilvēki beidzot mums jākļūst vienotiem un jābūt uzmanīgākiem, kā šeit tiek pasniegta informācija!

  • -4
    keda 12.07.2020, 11:55:22

    Don, tur jau tā lieta, ka nekādi mēdiji nevarēja par to uzrakstīt, ja jau nekas netika ziņots :) Kad japazīmējas kādā objektā, ir gan info , gan bildes, gan tviteros un feisbukos iekšā, bet te tik svarīga tēma tiek apspriesta slepeni. Divi varianti: vai nu saprot, ka skaļi runāt par to īsti nedrīkst, kamēr nav skaidrs, kā tās ostas un kuram nogrūdīs; vai arī ir tik tālu savā iedomībā sagājuši, ka uzskata, ka sabiedrība nekādu info nav pelnījusi

  • -9
    Latvija pāri visām! 09.07.2020, 17:47:31

    Interesanti, no kurienes uzpeldēja šis kārtējais trollis?
    Acīmredzami samākslots nacionālisms &cīņa ar Oligarhu - divas nesaraujami saistītas šo melšanas metodes.
    Esam ļoti uzmanīgi, kā tiek pasniegta informācija, mučačo.) Uzdejo la kukaraču.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: