2011. gada 28. maijā pirmajam latviešu botāniķim Jānim Ilsteram atzīmēsim 160 gadu jubileju un šai jubilejai par godu konkursu izsludinājis Madonas novads.

Atceroties, ka savulaik J. Ilsters bieži izmantojis folkloras materiālu, lai skolēnus ieinteresētu, attīstītu viņu izdomu un fantāziju, kā arī audzinātu cieņu pret dabu un tautas vēsturi, Madonas novads izsludina konkursu Latvijas skolu 5 – 8 klašu audzēkņiem „Pirmajam latviešu botāniķim J. Ilsteram – 160”.

Skolēnu uzdevums - izstrādāt radošus darbus par kādu no pieciem tematiem. Konkursa nolikumu meklēt Madonas novada un Vestienas pagasta mājas lapās www.madona.lv un www.vestiena.lv. Balvā pirmo trīs vietu ieguvējiem katrā darbu tematā, iespēja piedalīties divu dienu vasaras radošā skoliņā „Dadzītis” Madonas novada Vestienas pagastā.

Nodzīvodams tikai 38 gadus, viņš atstāja paliekošas pēdas Latvijas botānikas izpētē. Pateicoties J. Ilsteram latviešu valoda ir bagātināta ar tādiem skaistiem puķu nosaukumiem kā vizbulīte, gundega, rudzupuķe, kaķpēdiņa, maijpuķīte un daudziem citiem. Godinot novadnieka piemiņu, Vestienas pagasta ģērboni rotā zilās vizbulītes.

Tiklab kā no mūsu stādiem jāsalasa un jākrāj viņu nosaukumi, tāpat arī jāsakopj visi citi veco latviešu gara ražojumi, kas uz stādiem zīmējas, kā teikas, dziesmiņas, mīklas un parunas par stādiem (zāli, puķēm, labību, kokiem), tālāk kādām zālēm vai buršanām viņus ņēma, īsi sakot, mūsu stādu poēzija mums jāglābj no iznīkšanas un aizmiršanas.” / J.Ilsters/

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: