Pilsētā aktīvi tiek izbūvētas jaunas siltumtrases, līdz ar to centralizētajai siltumapgādei varēs pieslēgties jauni patērētāji – gan uzņēmumi un iestādes, gan privātmāju īpašnieki.

Pilsētas domē tiek apspriests jautājums par jaunu siltumenerģijas patērētāju pieslēgšanu jaunajām siltumtrasēm. Tās ir ne tikai juridiskās personas, bet arī privātmāju īpašnieki.

Jaunu siltumtrašu izbūve pilsētā iesākās 2018. gadā, kad tika parakstīts līgums ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) par līdzfinansējuma piešķiršanu no ES fondiem kopsummā vairāk nekā 1,3 miljonu eiro apmērā, lai Ventspilī varētu izbūvēt 11 jaunus siltumtrases posmus, kuru kopējais garums sasniegs aptuveni trīs kilometrus. Celtniecības darbi iesākās pagājušajā gadā. Šogad projekts noslēdzas.

Rezultātā jau pabeigta vai izskaņai tuvojas jaunu siltumtrašu izbūve Vasarnīcu ielas rajonā, kā arī Līvu, Lāčplēša, Rūpniecības un citās ielās. Saskaņā ar projektu pie jaunajām siltumtrasēm varēs pieslēgties 19 jauni siltumenerģijas patērētāji. Pārsvarā tās ir juridiskās personas – Piejūras kempings, Piejūras brīvdabas muzejs, topošais Zinātnes un Inovāciju centrs –, taču ir arī vairāki privāti namīpašumi Atpūtas, Vasarnīcu, Kūrmāju ielā, stāsta pašvaldības SIA Ventspils siltums valdes priekšsēdētājs Arnis Uzaris.

Vienlaikus ar projektu, kas tiek finansēts no Eiropas Kohēzijas fonda, uzņēmums Ventspils siltums par saviem līdzekļiem būvē siltuma maģistrāli 3,7 kilometru garumā – no Lielā prospekta pa Kuldīgas, Zvaigžņu un Riņķa ielām līdz Ganību ielai. Uzņēmuma vadītājs uzsver, ka visi izdevumi maģistrālās siltumtrases izbūvei, bet tas ir vairāk nekā miljons eiro, tiek segti tikai no naudas, kas iegūta no lieko ogļskābās gāzes (CO2) izmešu kvotu pārdošanas. Savukārt liekās, neizmantotās kvotas radās, pateicoties tam, ka pilsētas siltumapgāde pilnībā atteicās no fosilo jeb neatjaunojamā kurināmā – naftas produktu – izmantošanas un pārgāja uz atjaunojamajiem enerģijas avotiem – koksnes šķeldu.

«Naudu no kvotu pārdošanas atļauts izmantot tikai konkrētiem mērķiem – uzņēmuma energoefektivitātes uzlabošanai, jaunu siltumtrašu izbūvei u.tml. Mēs ieguldām šos līdzekļus jaunu siltumtrašu izbūvē,» komentēja Uzaris. Jaunajai siltumtrasei Ganību ielā pieslēgs komunālo mašīnu ražotni Bucher Municipal, citu līdzās topošo uzņēmumu, kā arī Ceļu satiksmes drošības direkciju. Šobrīd jaunizbūvētajai trasei jau ir pieslēgta 1. pamatskola, ugunsdzēsības un glābšanas brigādes depo, bet nedaudz vēlāk plānots pieslēgt arī divas dzīvojamās ēkas – Zvaigžņu ielā 5 un Zvaigžņu ielā 7. Jaunās siltumtrases atzars kilometra garumā tiks izbūvēts līdz pirmsskolas izglītības iestādei Bitīte, topošajam sabiedriskajam centram ar bibliotēku Gāliņciemā, topošajam veikalam Lidl. Tādējādi jaunās siltumtrases kopējais garums ar atzaru būs 4,7 km, norādīja Uzaris. Mūsu pilsētai tas ir ievērojams siltumapgādes attīstības solis, viņš uzsvēra.

Uzzinot par Ventspils siltuma plāniem, vēlmi pieslēgties jaunajai siltuma maģistrālei izrādījuši 19 privātie namīpašnieki Kuldīgas, Inženieru, Zvaigžņu, Riņķa, Ganību, Vanagu, Stārķa ielā. Uzņēmums šo projektu uzskata par savu ieguldījumu pilsētas siltumapgādes pakalpojumu attīstībā, vienlaikus atbalstot tīrāku pilsētas vidi. Tādēļ Ventspils siltums vērsās pilsētas domē ar priekšlikumu iekļaut 19 potenciālos privātos klientus projektā un uz uzņēmuma rēķina ierīkot siltumtrasi tieši pie namīpašumiem.

Pilsētas attīstības komisija apsprieda ierosināto Ventspils siltuma jauno potenciālo klientu sarakstu un atbalstīja šo priekšlikumu. Turklāt siltumtrases papildu atzaru izbūve pie privātajiem namīpašumiem palielinās projekta atmaksāšanās laiku tikai par vienu gadu – no 16 uz 17 gadiem. Ventspils siltums iecerējis noslēgt individuālus līgumus ar katru mājas īpašnieku par siltumenerģijas iegādi no pilsētas centralizētās sistēmas, skaidroja Uzaris. Šogad Ventspils siltums uzsāks projektēšanu, bet nākamajā gadā cer sākt siltumtrases izbūvi pie privātajiem namīpašumiem.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -2
    Vitalijs 23.04.2020, 14:00:53

    Un kad esošajās blakus ielās(priežu, pionieru, brocēnu, puķu un vitolu ielās) privātie varēs dabūt pilsētas siltumu?

  • -2
    visvaldisbalamute 23.04.2020, 22:23:49

    Sākumā pajautā cik tas Tev maksās. Un vai ir to vērts.

  • -1
    aga 24.04.2020, 06:49:49

    Vai tiešām vs pakalpojumi ir lētāki nekā ierīkot savu katlu māju?

    Jā un kad vs cer atgūt ieguldīto naudu? Līdz manam Rigas dzīvoklim nevar aizvilkt siltumu?

  • -5
    Imants Auzins 24.04.2020, 08:01:09

    Saņēmu vēstuli, ka būs tāda iespēja un arī pieteicos siltumapgādes pieslēgumam. Siltuma mezgls mājai varētu izmaksāt ap 3000 un veco apkures sistēmu arī var atstāt. Ja pašam jāpasūta siltumtrase, tā izmaksā līdz 500EUR/metrā. Kaut kad, iespējams, būs jāmaksā nodoklis par gaisa piesmirdināšanu ar privāto skursteni, tādēl, kamēr ir iespēja, to vajag izmantot, ka nākotnē radi, bērni un mazbērni nenolād par šodien neizdarīto.

  • -2
    visvaldisbalamute 24.04.2020, 21:17:09

    Piecas istabas. Cipars par apkuri bus kosmoss. Plus pieslēgums. Izklausās pēc nākošā OIK. Paldies man tāpat labi.....

  • -3
    ok 26.04.2020, 12:25:44

    Tikai kāpēc man ir jāmaksā 3000,lai 2m garumā pieslēgtos pie šīs siltumtrases? Skatoties, kā tas viss notiek, šermuļi metas. Ja nevar izrakt, tad ar varu dzen iekšā tos metāla paneļus. Ja viņiem aizrāda, tad latviešu valodu viņi nesaprot.

  • -1
    Kriska 26.04.2020, 21:30:25

    Ok, jūsu aizrādījumi strādniekam pie vienas vietas. Viņi būvē pēc projekta. Jārunā ar priekšniekiem- piemēram ar "Siltums".

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: