Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" brīdina iedzīvotājus par krāpniecisku kampaņu saziņas lietotne "WhatsApp", kurā ļaundari savā īpašumā var pārņemt lietotāja lietotnes kontu un piekļūt visām sarakstēm un veikt tajās izmaiņas, liecina "Cert.lv" informācija mājaslapā.

Kā skaidrots "Cert.lv" paziņojumā, "WhatsApp" lietotājs šķietami no paziņas vai tuvas personas, kuras konts iepriekš ticis kompromitēts, saņem ziņu, ka šī persona kļūdas pēc uz lietotāja telefona numuru nosūtījusi SMS jeb īsziņu ar sešu ciparu kodu. Pēc tam tiek lūgts šo kodu steidzami atsūtīt atpakaļ.

"Cert.lv" norāda, ka patiesībā sešu ciparu verifikācijas kods domāts, lai ļaundaris varētu pārnest lietotāja "WhatsApp" kontu uz citu ierīci vai numuru. "Cert.lv" informē, ka ļaundari gājuši soli tālāk - pēc konta pārņemšanas, iestatījumos uzstādīts PIN kods, kas liedz oriģinālajam īpašniekam atgūt kontu. No nozagtā konta tālāk tiek izplatītas krāpnieciskās ziņas kontaktos esošajām personām.

"Cert.lv" aicinām būt uzmanīgiem un, saņemot šādas ziņas, tās ignorēt. Kā arī vēlams, izmantojot citus saziņas kanālus, informēt kontaktpersonu, kuras vārdā ziņa pienākusi, par notikušo.

Ja iedzīvotājs kļuvis par krāpniecības upuri, "Cert.lv" paziņojumā sacīts, ka pēc septiņām dienām var pieteikt esošo numuru jaunam "WhatsApp" kontam. Diemžēl grupu sarakstes no iepriekšējā konta atgūt nebūs iespējams.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: