Nodibinājums Atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām «Cimdiņš» saņēmis finansējumu savam projektam, kura mērķis ir pilnveidot pašaprūpes un patstāvīgas dzīves prasmes cilvēkiem ar invaliditāti.

P/i Ventspils pilsētas Sociālais dienests aktīvi sadarbojas un atbalsta nevalstiskās organizācijas, kas sniedz pakalpojumus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām Cimdiņš kļuvis par vienu no uzvarētājiem sociālās jomas projektu konkursā, ko organizējusi AS Latvenergo sadarbībā ar ziedot.lv. Ventspils biedrība Cimdiņš ir starp tām desmit Latvijas organizācijām, kas saņems finansējumu no Latvenergo ziedojumiem sociālajai jomai. Cimdiņš saņems atbalstu 3563,35 eiro apmērā projekta īstenošanai, kura mērķis ir iemācīt pašaprūpes prasmes bērniem un jauniešiem ar garīgās attīstības traucējumiem. Projekta gaitā sešus mēnešus tā dalībniekus apmācīs dzīvot patstāvīgi – pagatavot sev ēdienu, apmeklēt veikalu, iepirkties, uzņemt viesus un doties sabiedrībā.

Sešu mēnešu garumā katru mēnesi tiks organizētas četras kulinārijas nodarbības dienas centra Cimdiņš telpās un četras nodarbības radošajā maizes laboratorijā Ramala. Dienas centrā Cimdiņš bērniem un jauniešiem ar garīgās attīstības traucējumiem mācīs pašaprūpes iemaņas, lai viņi varētu patstāvīgi pagatavot sev ēdienu – atrast recepti un atbilstoši tai, izmantojot virtuves aprīkojumu, pagatavot ēdienu, aiziet uz veikalu, pavaicāt pārdevējam konsultantam vajadzīgos produktus, samaksāt par tiem pie kases.

Savukārt radošajā maizes ceptuvē Ramala bērni un jaunieši ar īpašām vajadzībām pilnveidos uzvedības iemaņas sabiedrībā, komunikāciju ar citiem cilvēkiem un viesu uzņemšanas prasmes. Šeit Cimdiņa klienti apgūs viesu – radu, draugu vai paziņu – apkalpošanu, kā pagatavot viņiem ēdienu, uzklāt galdu. Pusaudži un jaunieši pilnveidos savas prasmes iekļauties sabiedriskās vietās. Paredzēts, ka projekts palīdzēs apgūt pašaprūpes iemaņas, uzturēšanos sabiedrībā, patstāvīgas darbības dažādās dzīves situācijās 100 klientiem ar invaliditāti. Dalība projektā palīdzēs viņiem uzlabot savas dzīves kvalitāti.

Apmācība saistībā ar projektu sāksies februāra sākumā. «Dalība projektos palīdz dienas centram piesaistīt finansējumu lielākai daļai rehabilitācijas pakalpojumu, kurus patlaban sniedzam saviem klientiem. Savukārt pilsētas pašvaldība finansē telpu nomas un dienas centra uzturēšanas izmaksas,» skaidro dienas centra Cimdiņš vadītāja Ieva Sāmīte. Bērnu un ģimeņu atbalsta centrs Cimdiņš jau teju desmit gadus sniedz sociālās un medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām, kā arī viņu ģimenēm. Dienas centrs Cimdiņš lielāko daļu pakalpojumu sniedz cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem Ventspilī. 2018. un 2019. gadā centrs nodrošināja speciālistu konsultācijas – sociālā darbinieka, psihologa, ergoterapeita, fizioterapeita, logopēda u.c.

Ventspils pilsētas Sociālais dienests aktīvi sadarbojas ar dienas centru Cimdiņš un citām organizācijām, kas sniedz pakalpojumus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Veiksmīgu sadarbību sekmē uzkrātā ilggadējā pieredze un darbinieku kvalifikācija, kuri ir sagatavoti darbam ar cilvēkiem, kam ir smagi vai ļoti smagi funkcionāli un garīgās attīstības traucējumi. Sociālie darbinieki izmanto individuālu pieeju, izzinot katra klienta īpašās vajadzības. Nodarbības notiek klientam vispiemērotākajā laikā, ņemot vērā viņa individuālās vajadzības un uzsākto rehabilitācijas procesu. Klients sākotnēji iepazīstas ar to cilvēku, kurš viņam sniegs rehabilitācijas pakalpojumus, kas palīdzēs veidot drošības sajūtu un uzticēšanos speciālistam. Savukārt speciālisti sadarbojas ar klientu vecākiem, lai uzlabotu rehabilitācijas pakalpojumu efektivitāti.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -7
    Margarieta. 31.01.2020, 05:02:01

    Un ir arī kāda jēga no tā visa?

  • -13
    keda 31.01.2020, 12:23:47

    Un no taviem stulbajiem tekstiem te kāda ir jēga? Ja tā ņemam, gan jau ne tikai te ar stulbām atziņām izcelies, tad kāda no tevis jēga?

  • -14
    Maska 31.01.2020, 13:15:32

    tikpat liela jēga, cik no Tevis, puķīt

  • -12
    lasma 2 31.01.2020, 08:09:16

    Jebkuram darbam ir jēga, arī šiem bērniem ir jēga kaut ko mācīties.

  • -3
    FerdinanTs. 31.01.2020, 20:40:21

    Citi laiki,citi tikumi.
    Bija laiks,kad no tādiem atbrīvojās,lai nav sabiedrībai par apgrūtinājumu.
    Bet tas bija tā pasenāk.

  • -6
    kaktuss 02.02.2020, 12:28:46

    Tu to par sevi ?

  • -8
    Nif nifs 31.01.2020, 21:28:20

    Jēga kaut vai tā, ka iespēja būt kopā, darboties un ar to darīt dzīves ikdienu krāsaināku. Jēga vai ne-jēga, bet noteikti labāka nodarbe, nekā gaudot forumā, ka pie mums nekas nav, ko darīt.

  • 0
    Kaudzītes brālis 30.01.2021, 09:00:42

    Saldu tējiņu padzerties iedot tiem visiem?
    Nav vairs tādi laiki,nav tādi,kā saka,uzstādījumi.

  • -2
    Nif nifs 30.01.2021, 22:58:51

    Padzer pats.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: