Uzņēmība un uzdrīkstēšanās piemīt Bergmaņu ģimenei, kas ir izvērsusi gadiem ilgi loloto ziedu biznesu un metusies arī zemeņu lauciņā.

Uz sarunu aicinājām ventspilniekus – brāli un māsu Kristīni Bergmani-Petroviču un Oskaru Bergmani –, kuri aizvadītā gada nogalē Ganību ielā 2 atvēra jaunu ziedu tirgotavu Magnolia.

Izrādās, ar ziedu biznesu jau pirms 25 gadiem sāka nodarboties Kristīnes un Oskara vecāki. Tēta vairs nav, bet mamma joprojām turpina to darīt. Viņai pieder veiksmīgi strādājošais ziedu salons Lauras ziedi Lielajā prospektā 9. «Mēs tajā esam uzauguši, palīdzējām vecākiem kopš mazotnes,» saka Kristīne. Kopā ar vecākiem braukuši uz Rīgu pakaļ precei, vākuši pļavās puķes, devušies uz mežu pēc mētrām, koku zariem un citiem dabas materiāliem, ko izmanto floristikā. Pēc vidusskolas Kristīne arī pati izmācījusies par floristi Bulduru dārzkopības tehnikumā. Viņai tas patiešām patīk: «esmu savā vietā». Savukārt Oskars ikdienā ir zvejnieks un ģimenes biznesā aktīvāk iesaistās dienās, kad ir vējš un jūrā netiek.

Jau vairākus gadus brāli un māsu urdījusi doma izveidot arī pašiem savu ziedu veikalu, taču kaut ko savādāku. Ziedu saloni un ziedu bāze Ventspilī jau ir, taču nav bijusi liela tirgotava ar plašu izvēli un īpašu cenu politiku. Tādēļ izlēmuši izveidot puķu tirgotavu, kas koncentrējas uz apjomu, tādēļ var atļauties zemākas cenas. Pateicoties vecākiem, nav bijis jāielec nezināmajā. Mamma sākumā bijusi bažīga, taču bērnus atbalstījusi un palīdz joprojām. «Mamma palīdz mums, mēs viņai. Mēs noteikti neesam konkurenti, bet gan sadarbības partneri. Viņai ir citi klienti, mums – citi,» skaidro uzņēmēji. Arī blakus telpās esošais ziedu salons Roze jaunos uzņēmējus nenobiedēja. «Ar brāli sākumā daudz par to runājām, taču beigās sapratām, ka mums ir jābūt drosmīgiem. Ir jāuzdrošinās. Turklāt mēs viņiem dodam iespēju atsperties, jo konkurence ir veselīga,» saka Kristīne. Arī pasaulē tas nav nekas neparasts, ka blakus atrodas viena profila tirgotavas. Tirdzniecības centrā Tobago blakus atrodas divi zeltlietu veikali, bet pilsētas centrā vienā ielā ir četri apģērbu veikali. «Katram taču ir savs piedāvājums. Piemēram, blakus veikalā tirgo arī mākslīgos ziedus, bet pie mums tādu nav,» skaidro Kristīne. Puķu tirgotava Magnolia atvērta 28. novembrī, un tagad jau varot teikt, ka projekts ir attaisnojies. Ejot labi, ar pluszīmi. Darbā pieņemta arī darbiniece, jo martā jau sāksies intensīvāks darbs pie zemeņu biznesa, tādēļ Kristīne vairs nevarēs tik daudz rosīties puķu tirgotavā.

Ar zemeņu biznesu Kristīne un Oskars sāka nodarboties pagājušajā gadā. Zemeņu lauks izveidots Vārvē, Cīrulīšos, kur zemes pleķītis pieder Oskara sievas ģimenei. Iestādītas arī avenes. Pirmā sezona aizritējusi veiksmīgi. Cīrulīšu zemeņu pat pietrūcis, lai apmierinātu pieprasījumu. Pērn ar zemenēm bija apstādīti 0,2 hektāri, bet šogad būs jau 1,2. Turklāt viss ir uzrakts bez tehnikas un iestādīts ar rokām. Uzņēmēji lēš, ka ar lāpstām izraktas tranšejas piecu kilometru kopgarumā. Tajās tiek ieklāta plēve, kurā izgriež caurumus un stāda zemeņu stādus. Šogad būšot jau 58 tūkstoši stādu. Pērn zemenes tirgotas tikai Ventspils–Kuldīgas šosejas malā, savukārt šogad plānots to darīt arī pilsētā pie lielveikala Mego. Protams, turpināšot tirgot arī ceļmalā.

Zemeņu bizness nav viegls. Ir jāsaprot, kas zemenei nepieciešams, jāeksperimentē ar šķirnēm. Ir stādi, par kuriem daudz samaksāts, taču dzīvē izrādījies, ka tās nav to vērtas, jo ir skābas vai tām piemīt citi trūkumi. Turklāt zemeņu lauks ir zem klajas debess, tādēļ raža ir pilnībā atkarīga no laikapstākļiem. Oskars uzsver, ka zemenes tiek lasītas tikai no rītiem, lai tās būtu svaigas. Ogas netiek liktas lielās kastēs, bet gan kastītēs pa kilogramam. Tas ir grūtāk un sarežģītāk, taču zemene ir cimperlīga oga, tādēļ svarīgi, lai tā ir svaiga, nesaspiežas un nebojājas.

Biznesā ir iesaistīta visa ģimene. Ne tikai mamma, bet arī Kristīnes un Oskara otrās pusītes, kā arī bērni, kuri čakli palīdz dažādos darbiņos, tai skaitā pērn četros no rīta cēlušies, lai brauktu uz Vārvi lasīt zemenes. Ģimene ir liela aizmugure. Pērn ģimene tikusi galā ar pašu spēkiem, bet šogad jau vajadzēs vairākus cilvēkus pieņemt darbā. «Zemeņu lasīšana ir grūts un atbildīgs darbs, būs jāstāv klāt un jāvaktē. Citādi nebija jēga cīnīties par kvalitāti, lai šogad to pazaudētu,» uzsver Oskars.

Darbs pie zemenēm notiek visu cauru gadu. Šobrīd no Holandes tiek gaidītas jaunās šķirnes, kas pavasarī būs jāiestāda. Notiek sezonas darbu plānošana, ir jāiepērk dažādi ogu uzglabāšanas trauki, jāgatavo reklāmas uzlīmes un jāveic citi darbi. Bet sezonas pēdējie darbi pērn pabeigti tikai novembrī, kad nogrieztas avenes.

Vaicāti, kā viņi bez pieredzes izlēmuši ielēkt zemeņu biznesā, uzņēmēji atbild, ka tagad visplašāko informāciju var iegūt internetā. «Ja ir interese, tad ir iespējams darīt jebko. Vajag tikai uzdrīkstēšanos un uzņēmību,» uzskata Kristīne. Viņiem ar brāli vienmēr esot milzīgi plāni, īpaši Oskaram. Abi smejas, ka reizēm ar savām idejām izlido ārā no orbītas un ir labi, ka ģimenē ir kāds, kurš viņus piebremzē, piemēram, Kristīnes vīrs. Pagaidām gan ar jaunu biznesa ideju īstenošanu esot jāiepauzē, jo jānostabilizē esošie.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    Freds 29.01.2020, 14:46:51

    Malači! Lai izdodas.

  • -1
    Lolibu 29.01.2020, 14:53:34

    Ļoti simpātiska ģimene!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: