Lai gan Latvijā pēdējo gadu laikā nav konstatēts neviens trakumsērgas gadījums dzīvniekiem, ņemot vērā trakumsērgas izplatību kaimiņvalstīs, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina iedzīvotājus regulāri veikt mājdzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu.

Tāpat aicina ziņot veterinārārstam vai PVD par katru trakumsērgas aizdomu gadījumu.

PVD ir saņēmis informāciju no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) par mirušu sievieti Daugavpilī, kura, pēc sākotnējiem testēšanas rezultātiem, mirusi no trakumsērgas. SPKC turpina epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kur sieviete inficējusies - ārvalstīs vai Latvijā.

Trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Tomēr ir valstis un reģioni pasaulē, kur trakumsērga ir sastopama arī klaiņojošu suņu un ielās mītošu kaķu populācijā, tāpēc ir jāuzmanās gan pašiem ceļotājiem, izvairoties no jebkāda tieša kontakta ar nejauši ielās sastaptiem dzīvniekiem, gan jāsargā savi mājdzīvnieki, ja viņi dodas līdzi ceļojumā.

Mājdzīvnieki, visbiežāk nevakcinēti suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Pateicoties sistemātiskai savvaļas dzīvnieku vakcinācijai pēdējais trakumsērgas gadījums meža dzīvniekiem konstatēts 2010. gadā, bet mājas dzīvniekiem – 2012. gadā. Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija (OIE) Latviju oficiāli atzinusi par valsti, kas ir brīva no trakumsērgas.

PVD regulāri veic trakumsērgas monitoringu meža dzīvnieku populācijā. Pozitīvi trakumsērgas gadījumi līdz šim nav konstatēti.

Pēdējie cilvēka trakumsērgas gadījumi Latvijā reģistrēti 1993., 1996. un 2003. gadā - pa vienam gadījumam katrā gadā.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -3
    .Barons.. 05.12.2019, 18:10:37

    Iekš man muiž viss četer Vāc Ait suniš ir savlaicig sapotet.Kater gad es ir pasaukt Lopārst,le iešpricce.Un vis ir iekš labako kārtib,le zinat.

  • -2
    .Barons.. 05.12.2019, 19:16:51

    Aber iekš Dünaburg pilset vien sievišķ pavisam beigt dēļ trakum-sērg.
    Būt uzmanities!
    Ne braukt uz turien.

  • 0
    Nif nifs 06.12.2019, 14:07:59

    Vai tad vispār var nevakcinēt? Mūspusē pat to uzrauga, vēl kā padomjlaikos. Reizi 2 gados potē. Un labi vien ir.

  • 0
    Alexx 08.12.2019, 13:46:05

    Es ar savu regulāri vedu potēt un man pat vetārsts neprasa vai vajag, vienkārši izdara :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: