Ventspils pilsētas Sociālais dienests veicis aptauju, kuras gaitā ventspilniekus lūdza novērtēt nepieciešamību par jauna komercpakalpojuma ieviešanu pilsētā.

Rezultāti norāda, ka vairākums respondentu (56%) apstiprina – šāds pakalpojums būtu nepieciešams pašam vai kādam tuviniekam, kā arī papildina, ka būtiski, lai persona, kura veic aprūpi, būtu profesionāla, kvalificēta un spētu palīdzēt arī ikdienas solī.

Aptaujas mērķis bija noskaidrot ventspilnieku viedokli par maksas pakalpojuma Aprūpe mājās ieviešanas nepieciešamību Ventspils iedzīvotājiem. Sociālais maksas pakalpojums tiktu nodrošināts personām, kurām nepieciešama aprūpe mājas apstākļos, un ietvertu personas aprūpi un palīdzību ikdienas mājas darbos. Aptaujā iegūtie rezultāti tiks izmantoti, plānojot nepieciešamās pārmaiņas sociālo pakalpojumu jomā nākotnē.

Līdz šim Ventspils pensionāriem un personām ar invaliditāti, kam veselības stāvokļa dēļ nepieciešama aprūpe mājās, ir iespējams saņemt materiālo ikmēneša pabalstu no 30 līdz 43 eiro.

Kopumā aptaujā piedalījās 254 personas, no kurām lielākā daļa (61%) atzīmēja, ka strādā algotu darbu, kā arī aptaujas rezultāti atklāj, ka vidējais respondentu vecums ir 46 gadi.

Atbildot uz jautājumu, kurā vietā labāk sev vai tuviniekam izvēlētos saņemt pakalpojumu – dzīvesvietā vai sociālās aprūpes institūcijā –, 89% aptaujāto atbildēja, ka labprātāk pakalpojumu saņemtu savā dzīvesvietā.

Sniedzot atbildi par to, kādā apjomā pašam vai tuviniekam šāda aprūpe būtu nepieciešama, respondentu vidū biežāk minētā atbilde bija – līdz trim stundām diennaktī (36%), savukārt no trim līdz piecām stundām diennaktī atzīmēja 22%. Jāpiebilst, ka 16% aptaujāto sniedza citu atbildi, norādot, ka pakalpojums būtu nepieciešams vien pāris reižu nedēļā vai vēl retāk, dažas reizes mēnesī.

Lūgti norādīt, cik būtu gatavi maksāt mēnesī par pakalpojuma Aprūpe mājās saņemšanu vienai personai, puse no aptaujātajiem (50%) atzīmēja, ka būtu gatavi maksāt 50–100 eiro par 1–5 stundu aprūpi diennaktī, 16% minēja gatavību maksāt 101–150 eiro mēnesī par 5–10 stundu aprūpi diennaktī, un 7,5% respondentu atbalsta maksu virs 200 eiro mēnesī par aprūpi vairāk nekā 12 stundas diennaktī. Jāatzīmē, ka 17% aptaujāto sniedza citu atbildi, norādot, ka pakalpojums nepaciešams, bet vēlas to bez maksas, ar pašvaldības finansējumu, vai arī varētu maksāt mazāk kā 50 eiro mēnesī, kā arī tie, kuriem pakalpojums nepieciešams vien pāris reižu nedēļā vai dažas reizes mēnesī, minēja, ka labprātāk izvēlētos maksāt stundas tarifa likmi par pakalpojuma saņemšanu.

Aptaujas dalībniekiem tika dota iespēja arī brīvi izteikt kādus ierosinājumu vai ieteikumus saistībā ar pakalpojumu, tos ierakstot atvērtajā jautājumā. Kopumā to izmatoja 36 aptaujāto. Lielākoties tika aicināts pievērst uzmanību pakalpojuma sniedzēja profesionalitātes novērtēšanai, nepieciešamajām iemaņām un attieksmei pret klientu, kā arī tika norādīts, ka vēlētos, lai atsevišķos gadījumos būtu paredzēta iespēja piesaistīt medicīnas personālu konsultācijām vai procedūrām – masāžām, injekcijām u.c.

Tāpat respondenti norāda, ka vēlētos, lai tiktu rasta iespēja šī pakalpojuma apmaksai piesaistīt papildu finansējumu, ne tikai no pakalpojuma saņēmēja, tuvinieka vai valsts un pašvaldību finanšu līdzekļiem.

Anketās vairāk saņemtie ierosinājumi attiecas uz Sociālā dienesta ikdienas darba organizāciju. Piemēram, tika ieteikts veidot ciešāku sadarbību ar tām sabiedrības grupām, kurām nav informācijas par Sociālā dienesta pakalpojumiem, kā arī izteikts aicinājums vairāk pievērst uzmanību vientuļiem cilvēkiem, kuriem nav ne radinieku, ne tuvinieku.

Aptaujā varēja piedalīties ikviens iedzīvotājs, anonīmi aizpildot aptaujas anketu, – izteikt savu viedokli un ierosinājumus. Aptaujas anketa bija pieejama gan elektroniski, gan Ventspils pašvaldības iestādēs.

Atgādinām, ka tiem iedzīvotājiem, kuriem tas ir nepieciešams, Ventspils pilsētas Sociālais dienests piedāvā 40 sociālo pabalstu un 12 sociālo pakalpojumu veidus. Lai materiāli atbalstītu plašāku iedzīvotāju loku, ir noteikts, ka dažus pabalstus var saņemt ne tikai trūcīgie un maznodrošinātie ventspilnieki, bet arī iedzīvotāji ar augstāku ienākumu līmeni, izvērtēšanā par pamatu ņemot tikai pensijas apmēru (piemēram, pabalsts svētkos, pabalsts mēnešbiļetes iegādei). Viens no šādiem palīdzības veidiem ir arī pabalsts medikamentu iegādei, kuru piešķirot netiek vērtēta materiālā situācija kopumā, bet tikai pensijas apmērs.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: