Strauji tuvojas viens no šī gada nozīmīgākajiem notikumiem politikā – valsts prezidenta vēlēšanas. Par prezidenta kandidātu būs jābalso arī trijiem Ventspili pārstāvošajiem deputātiem.

Saeimas deputāts Jānis Vucāns (ZZS) gribētu, lai prezidentam amatam ir divi vai vairāki kandidāti, jo tad vienmēr rodas diskusijas, izkristalizējas labākie. «Es neko sliktu nesaku par Zatleru, kurš savā prezidēšanas laikā ir profesionāli ļoti audzis, taču man patiktu, lai būtu ar ko salīdzināt, lai jūt elpu mugurā,» sacīja Vucāns.

 

Viņš uzskata, ka kandidātus vajadzētu virzīt laicīgi, lai varētu tos pienācīgi izvērtēt. Deputāts atgādina, ka iepriekšējās vēlēšanās, kad ievēlēja Zatleru, tika virzīta virkne cienījamu cilvēku, lai gan plašāk tika vērtēti tikai divi. Viņi šajos gados savu profesionalitāti nav zaudējuši, tā kā mums būtu no kā izvēlēties, sacīja Vucāns.

 

Tikmēr deputāte Dana Reizniece (ZZS) norāda, ka no ekonomiskā viedokļa šobrīd valstī ir ļoti smaga situācija, tāpēc prezidenta amatā būtu vajadzīga spēcīga un harizmātiska personība. Viņasprāt, Zatlers īsti nav spēcīgs ne ārpolitikā, ne iekšpolitikā. Cits jautājums, vai partijas spēs vienoties, vai šāda spēcīga personība ir vajadzīga, tādēļ Reizniece pieļauj, ka Zatlers būs kā kompromisa variants.

 

Reizniece arī uzskata, ka šobrīd nebūtu labs brīdis tautas vēlētam prezidentam, jo iedzīvotāju uzticība parlamentam un valdībai ir kritiski zema un tādos brīžos tauta var izvēlēties sociālpopulistus, tādu kā savulaik Joahimu Zīgeristu.

 

Tikmēr deputāts Gundars Daudze (ZZS) pieļauj, ka iespējamais Valsts prezidenta kandidāts parādīsies pēdējā brīdi, jo iepriekšējo prezidentu vēlēšanu pieredze rāda, ka laicīgi pieteiktos kandidātus publiski noķengā un noniecina. Tas, viņaprāt, ir arī iemesls tam, ka šobrīd neviens reāls kandidāts valsts augstākajam amatam vēl nav izvirzīts. Tai skaitā neviens nav izvirzījis arī pašu Valdi Zatleru, kurš gan arī nav pateicis, vai ir gatavs kandidēt uz otro pilnvaru termiņu.

 

Daudze piekrīt publiski izskanējušiem pieļāvumiem, ka ZZS būs nozīmīga loma valsts prezidenta kandidātu virzīšanai un atbalstam. Viņš atgādina, ka ZZS ir viena no divām apvienībām, kas veido koalīciju: «līdz ar to, mūsu viedoklī ieklausīties noteikti vajadzētu.» Turklāt šobrīd Vienotībai ir gan premjera, gan Saeimas priekšsēdētāja amati. Taču vispirms notiks iekšējās diskusijas un savstarpējās neoficiālās konsultācijas, kas pagaidām vēl neesot īsti sākušās.

 

Neoficiāli par iespējamo kandidātu tiek minēts arī pats Daudze. Taču viņš uzsver, ka oficiāli šādu piedāvājumu līdz šim neesot saņēmis.

 

Ne reizi vien kā iespējamais kandidāts tiek minēts arī Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs. Taču Ventspils mērs uzsver, ka viņš ir praktiķis, kurš ilgus gadus darbojies izpildvarā, un neredz savu piepildījumu reprezentatīvā amatā.

 

Jāpiebilst, ka pagājušajā nedēļā apvienība Vienotība paziņoja, ka tā savu prezidenta kandidātu nevirzīs. Tai pašā laikā apvienība enerģiski rosās veidojot sabiedrisko padomi Valsts prezidenta vēlēšanām, lai pēc iespējas plašāk diskutētu ar prezidenta kandidātiem. Līdzīgas iniciatīvas gatavi īstenot arī citi politiskie spēki.

 

Zatleram pilnvaru termiņš prezidenta amatā beidzas 7. jūlijā. Prezidenta vēlēšanas ir aizklātas un viņa ievēlēšanai vajadzīga 51 balss. Parlamentā 51 balsi var savākt ļoti dažādās kombinācijās.

 

Foto:europarl.europa.eu

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: