Ir pagājis pusotrs gads, kopš spēkā stājusies jaunā datu aizsardzības regula, taču joprojām rodas domstarpības par medijos publicēto fotogrāfiju un video likumību.

Jaunā Vispārīgā datu aizsardzības regula spēkā stājās pagājušā gada maijā, tā būtiskāk ierobežo personas datu publiskošanu, noplūdi un vairāk nodrošina cilvēku privātumu. Jaunie nosacījumi galvenokārt attiecas uz uzņēmumiem, mārketinga kompānijām, organizācijām un iestādēm, kam tagad stingrāk jāievēro personas datu apstrāde. Tomēr dažādi ierobežojumi ieviesti arī privātpersonām un nedaudz arī masu medijiem.

Ventas Balss redakcija un ventasbalss.lv ziņu portāls jau krietni retāk, tomēr joprojām saņem pa kādai iedzīvotāja pretenzijai. Tostarp pagājušajā nedēļā, piesaucot datu aizsardzību, vienu pretenziju saņēmām par laikrakstā publicētu fotogrāfiju un vienu par video, kas ievietots portālā. Taču preses darbu šādos gadījumos jaunā regula neierobežo. Jau esam rakstījuši, ka datu apstrādei žurnālistikas vajadzībām likumdošanā ir atkāpes. Proti, regulas noteikumi netiek piemēroti gadījumos, ja datu apstrāde tiek veikta, lai īstenotu tiesības uz vārda un informācijas brīvību, ar mērķi publicēt informāciju, kas skar sabiedrības intereses. Preses pārstāvjiem, kas vāc informāciju publikācijai, nav jāsaņem personas piekrišana datu apstrādei, neviens par to nav jābrīdina un nekas nav jāsaskaņo. Arī fotografēt un filmēt var jebko un jebkuru, neprasot atļauju. Preses pārstāvis drīkst fotografēt gan publiskas personas un privātpersonas, gan automašīnas uz ielām, un attēlus publicēt. Tai pašā laikā prese aicināta pēc iespējas minimizēt publicējamos personas datus, piemēram, publikācijās nevajadzētu minēt personas kodus, dzimšanas datus, dzīvesvietas adreses, skart aprakstāmās personas radiniekus vai minēt sodāmības. Tomēr, ja žurnālists uzskata, ka iepriekš minētie dati sabiedrības interesēs ir jāmin, tad to darīt drīkst. Jāpiebilst, ka mūsu laikraksts vienmēr ir pēc iespējas minimizējis personas datu publiskošanu, piemēram, mēdzam aizkrāsot pat fotogrāfijās redzamo automašīnu numurus.

Cita lieta ir privātpersonu darbības, publiskojot citu cilvēku personas datus. Tostarp Valsts policija (VP) iedzīvotājus aicina sociālajos tīklos nepublicēt atrastos personu apliecinošos dokumentus. Arī facebook.com interešu grupā No Ventspils dzīves pagājušajā nedēļā publicēta kāda pusaudža nozaudētā skolēna apliecība, kas Ventspilī atrasta Jūrmalas parkā. Par laimi, šajā gadījumā nebija salasāms pusaudža personas kods, taču visbiežāk šādi dati publikācijās ir redzami.

VP preses pārstāve Gita Gžibovska norāda: ja ir gadījies atrast svešu dokumentu, tas ir jānes uz izdevējiestādi vai tuvāko policijas iecirkni. Nekādā gadījumā nedrīkst šo dokumentu publicēt sociālajos tīklos, lai atrastu īpašnieku, kaut arī ir saprotama atradēja vēlme tādā veidā it kā palīdzēt. Tas tādēļ, ka, publicējot sveša cilvēka vārdu un uzvārdu, fotogrāfiju, kā arī personas kodus un citus datus, trešās personas šo informāciju var izmantot nelikumīgi. Turklāt, pastāvot personu datu aizsardzībai, vēlāk dokumentu nozaudētājs var vērsties policijā un ziņot, ka cita persona ir nelikumīgi publicējusi viņa datus, piemetina Gžibovska.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -5
    Latvija pāri visām! 01.10.2019, 15:03:26

    Drīkst, drīkst, bet iedzīvotājs savās interesēs arī drīkst pieklājīgi pasūtīt presi trīs mājas tālāk.

  • -7
    keda 01.10.2019, 15:35:59

    Gan jau, ja pieklājīgi sūta, tas arī tiek pieņemts. Vienīgi , ja bildes saturs svarīgs, tad gan var būt visādi.

  • 0
    Nah Nahs VII 01.10.2019, 16:10:51

    Labāk tad neiet uz pasākumiem,kur ir arī preses fotogrāfi.
    Citādi var sanākt nesmukums,ja esi kopā ar brūti nofotografēts-sieva bildi ieraudzīs.Un otrādi.

  • 0
    Nif nifs 01.10.2019, 19:56:55

    Tādi pekstiņi dažam pat ar Google maps sanākuši, nemaz nevajag vietējos žurnālistus :) Pa lielam ir skaidrs, ja esi publiskā vietā, samierinies, ka tevi var "noķert" bildē. Tā tak vienmēr bijis, tik ļautiņi tagad dikti tramīgi vai smalki palikuši.

  • -1
    qwerty 01.10.2019, 18:54:28

    Par presi ir skaidrs, bet kā ar VR busiņiem? Vai personas,tostarp bērni, ar skatiem no akvaparka vai citām reklamējamām vietām Ventspilī , ir devušas savu piekrišanu izvietošanai uz busu sāniem.Vai varbūt viņiem ir VR samaksājis?

  • 0
    trakais oposums 03.10.2019, 08:01:38

    Ikvienam ir tiesības brīvi iegūt,paturēt un izplatīt informāciju. Cenzūra ir aizliegta.

  • -3
    Ventspilsreiss 03.10.2019, 12:49:37

    Pašvaldības SIA "Ventspils reiss" nesagatavo materiālu, kas tiek izvietots uz autobusiem, bet gan tikai iznomā reklāmas laukumus interesentiem.
    Reklāmas izvietošana uz autobusiem notiek saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem, kuros ir iekļauts punkts par to, ka "Ventspils reiss" neatbild par reklāmas saturu un vizuālo noformējumu.

  • -2
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 04.10.2019, 15:23:26

    Atbild Mārketinga nodaļa:
    Labdien!
    Jā, uz autobusiem izvietotajos fotoattēlos tuvplānā redzamie cilvēki ir piekrituši fotografēšanai un attēlu izmantošanai pašvaldības publicitātes vajadzībām. Tai skaitā arī Jūsu minētajā piemērā par akvaparku – iedzīvotāji īpaši tikai aicināti piedalīties Ūdens atrakciju un SPA kompleksa aktivitātē, kas paredzēja foto un video uzņemšanu publicitātes nolūkos. Savukārt gadījumos, kad attēlus iegādei iesniedz fotogrāfs, viņš ir atbildīgs par attēlos redzamo cilvēku piekrišanu šo attēlu izmantošanai.

  • -2
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 04.10.2019, 15:24:03

    Plašāka mēroga pasākumos, kuros nav iespējams attēla izmantošanu saskaņot ar visām attēlā redzamām personām, pasākumu informatīvajos materiālos un norises vietās tiek norādīts, ka pasākumā tiks veikta fotografēšana un attēli var tikt izmantoti publicitātes nolūkos.
    Ventspils pilsētas pašvaldībai ir izstrādāta arī privātuma politika, kur atrunāti arī noteikumi par fotografēšanu, filmēšanu un materiālu izmantošanu.
    Ja Jums ir pamatoti iebildumi attiecībā uz kādā konkrētā publicitātes materiālā redzamas personas datu aizsardzību, aicinām sazināties ar Pilsētas mārketinga nodaļu, rakstot e-pastu marketings@ventspils.lv, lai vienotos par iespējamo situācijas risinājumu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: