Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls" līdz oktobra beigām plāno sagatavot dokumentus, lai nodotu ekspluatācijā "Kurzemes loku", sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Varis Boks.

Patlaban "Kurzemes loka" jaunā 330 kilovoltu līnija ir pieslēgta spriegumam, un šodien plānota tās svinīgā atklāšana. Vienlaikus turpinās iekārtu ieregulēšanas darbi, un līdz oktobra beigām plānots sagatavot visus dokumentus, lai līniju varētu nodot ekspluatācijā.

"Šajā projektā no kopējām 127 miljonu eiro izmaksām 55 miljoni eiro ir Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums. ES nosacījumi paredz, ka projekts ir jāpabeidz līdz gada beigām, un mēs ceram, ka mēs ar visu dokumentācijas sakārtošanu šajos termiņos iekļausimies," teica Boks.

Viņš skaidroja, ka līdz ar šī projekta pabeigšanu noslēgsies elektrotīklu loks no Liepājas līdz Rīgai caur Ventspili, piebilstot, ka tagad arī Ventspilī būs droša, stabila 330 kilovoltu elektroapgāde.

"Galvenais savukārt ir tas, ka šī jaunuzbūvētā līnija dod iespējas pieslēgt arī lielas jaudas vēja parkus, kuri būtu izvietoti jūrā. Pašlaik vēja parkus daudz attīsta Vācijā, Dānijā, Lielbritānijā, tehnoloģijas kļūst lētākas, tādēļ nav izslēgts, ka kāds liels vēja parks var parādīties arī Baltijas jūras piekrastē. "Kurzemes loks" pa piekrastes zonu dod iespēju šādam parkam pieslēgties elektroapgādes sistēmai," teica Boks.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs skaidroja, ka ar šo projektu arī tiek uzlabota elektroapgāde vietējiem patērētājiem, jo rekonstruēta arī esošā 110 kilovoltu līnija, kura tagad atrodas uz daudz augstākiem balstiem.

"Kurzemes piekrastē ir raksturīgas vētras un īpaši to sekas varēja izjust 2005. gadā, kad Kurzemē bija milzīgi postījumi un tika traucēta gan Ventspils, gan visa Ventspils novada elektroapgāde. Tagad 110 kilovoltu līnija ir augstāka un krītoši koki to vairs nevar skart. Tādēļ tādi elektroapgādes traucējumi, kādi bija 2005. gadā, šajā reģionā vairs nevarētu būt," stāstīja Boks.

Jautāts, vai kāds jau ir interesējies par iespēju pieslēgt potenciālu vēja parku, Boks teica, ka pašlaik vairāk ir interese no sauszemes vēja parku puses, kuri jaudas ziņā ir daudz mazāki. "Kurzemes loks" pēc būtības vairāk ir orientēts uz lielas jaudas vēja parkiem, kuri var tapt jūrā.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: