Pilsētas svētku gājiena laikā nesmuka grūstīšanās sanākusi starp preses fotogrāfiem un apsargu. Fotogrāfi mēģinājuši noķert labākos kadrus, bet apsargs centīgi rūpējies par drošību.

Preses fotogrāfs Aivars Ķesteris par notikušo ir visai pikts. Katru gadu svētku gājiena laikā preses fotogrāfi un videooperatori stāv vienā un tajā pašā vietā, un nekad neviens viņus nav traucējis darbā un stūmis projām. Jā, viņi bija nedaudz izgājuši no skatītāju zonas, no kurienes būtu neiespējami tikt pie labiem kadriem. Ķesteris uzskata, ka apsargam bija tiesības viņiem aizrādīt, taču nebija tiesību viņus fiziski aizskart un grūstīt. Incidenta laikā kolēģim gandrīz esot izsists fotoaparāts no rokām. Dārga profesionālā videokamera gandrīz nokritusi arī citam kolēģim. Aparatūru izglābusi vien operatora labā reakcija un veiksmīgais ķēriens. Turklāt apsarga komunikācijas stils bijis agresīvs un rupjš, viņš neesot ieklausījies skaidrojumos, ka viņi tikai pilda savus darba pienākumus. Apsargs arī sācis pieprasīt, ka visiem mugurā jābūt speciālajām vestēm, taču no organizatoru puses tādu prasību nebija, norāda Ķesteris. Viņiem uz rokas bijušas zaļas aproces, kas izsniegtas citā svētku pasākumā. Fotogrāfs saprot, ka apsargs pildījis sev dotos uzdevumus, taču profesionālie preses fotogrāfi ir apmācīti un instruēti, kā uzvesties masu pasākumos, lai netraucētu un neapdraudētu citus un sevi. Apsargiem par to nebūtu jādomā.

Sociālajā tīklā facebook.com ierakstu par šo incidentu ar visām fotogrāfijām ievietoja fotogrāfs no Liepājas Aivars Austers. Komentāros minēts, ka apsargam vairākas reizes prasīts, kas viņš ir un kāds ir viņa vārds, bet atbilde nav saņemta. Arī uz apģērba nav bijušas atpazīšanas zīmes. To ievērojis arī fotogrāfs Juris Ģigulis. «Kā var noteikt, ka jūsu priekšā atrodas apsargs? Pēc vēdera apmēriem, pēc vestes, melnajām biksēm un saules brillēm? Vai viņa rīcība var tikt uzskatīta par likumisku, ja es nevaru identificēt šo apsargu?» interesējas Ģigulis.

Komentāros neizpratne pausta arī par ieroča klātbūtni pie apsarga. «Kāda x pēc tev vajag ieroci šādā pasākumā? Ko taisies šaut? Vai arī tā vienkārši ir varas demonstrēšana?» retoriski vaicā Austers.

Diskusijai pievienojās arī Ventspils Kultūras centra direktors Māris Valtenbergs, atvainojoties ikvienam, kuram šis incidents sabojājis svētku atmosfēru. Viņš norādīja, ka svētku gājienā apsardzes firmas darbiniekiem bija dots konkrēts uzdevums, kuru viņi arī apzinīgi pildīja, kaut arī šajā gadījumā, iespējams, pārāk apzinīgi. Valtenbergs uzsvēra, ka galvenā prioritāte bijusi gājiena skatītāju un dalībnieku drošība. Gājienā piedalījās aptuveni 3000 dalībnieku un ap 100 dažāda kalibra transporta vienību, sākot ar elektroskūteriem un beidzot ar ostas lielajiem iekrāvējiem, kravas automašīnām un krosa motocikliem. «Piekritīsiet, ka pie šādas komplektācijas līdz nelaimei ir viens solis – viena draiskulīga bērna vai apzinīga fotogrāfa neveikls solis,» raksta Valtenbergs.

Ventas Balsij Valtenbergs atzīst, ka iepriekšējos 15 gados svētku gājiena laikā šādu incidentu nav bijis, tādēļ šie jautājumi nav tikuši regulēti. Šis gadījums liks pie tā piestrādāt nākamajos gados. Tagad ir skaidrs, ka būs jāveic preses fotogrāfu un videooperatoru akreditācija un viņiem, visticamāk, būs jāvelk speciālas vestes, kas apsargiem ļaus tos operatīvi identificēt. Par sadarbību ar fotogrāfiem būs jāinstruē arī apsargi.

Savukārt par ieroča vai tam līdzīga priekšmeta nepamatotu nēsāšanu pasākuma laikā organizatori ir pieprasījuši paskaidrojumus no apsardzes firmas vadības. Valtenbergs piekrīt, ka ieročus šādos pasākumos apsargiem nevajadzētu nēsāt.

Arī Ventspils pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs komentē, ka šī situācija būs laba mācība, lai uzlabotu pasākuma organizāciju nākamajos gados. Viņa rīcībā nav informācijas, vai apsardzes dienests ir bijis informēts par preses fotogrāfiem, zaļajām aprocēm un to, ko viņiem var un ko nevar ļaut darīt. Arājs aicina nepārmest apsargam, kurš acīmredzami ir centies pildīt savus pienākumus un nodrošināt kārtību, jo galvenais tomēr ir cilvēku drošību, neskatoties uz to, vai tie ir parasti gājiena skatītāji vai preses fotogrāfi un videooperatori. Savukārt apsarga komunikācijas stils un izteicieni būtu jāizvērtē apsardzes vadībai.

Lasi vēl

Komentāri (18)

  • -1
    AN 09.08.2019, 14:08:16

    https://www.ventspils.lv/lat/jautajumi/pilseta/9445-vai-tiesam-pilsetas-svetku-gajiens-ir-tada-sveta-govs,-ka-jasledz-ielas-vairaku

    ''Gājiena stāšanās notiek izkliedēti vairākās ielās, taču tā beigās visi dalībnieki nonāk vienuviet - Lielā prospekta un Brīvības ielas krustojumā, izveidojot paaugstinātas bīstamības situāciju. ''

  • -4
    AN 09.08.2019, 14:09:51

    ''Gājienā piedalījās aptuveni 3000 dalībnieku un ap 100 dažāda kalibra transporta vienību, sākot ar elektroskūteriem un beidzot ar ostas lielajiem iekrāvējiem, kravas automašīnām un krosa motocikliem. «Piekritīsiet, ka pie šādas komplektācijas līdz nelaimei ir viens solis – viena draiskulīga bērna vai apzinīga fotogrāfa neveikls solis,» raksta Valtenbergs.''

    Izpriecas veids - gājiens - rada apdraudējumus drošībai.
    Vai šīs izpriecas ir tā vērtas?

  • -8
    keda 09.08.2019, 14:16:49

    Nevajag taču jukt prātā.... Pastāstiet man par kaut vienu tiešam nopietni situāciju visu šo gadu laikā? Jā, pats redzēju, ka vienreiz nogāzās motobraucējs, kas vēl tāds ir bijis? Nevajag jau nu pārspīlēt un Valtenbergam arī.

  • -4
    karlito 09.08.2019, 14:19:47

    Apsargi sajutās visvareni,jo lielāks vēders,un liekais svars,jo krutāks..un ja vēl stroķis pie sāniem,tad vispār ..Rembo!

  • -2
    Vadims Kevrelis 09.08.2019, 14:30:25

    Interesanti,vai pats Ģiguļu Juris ir uzrādījis savu ''VentasBalss'' darbinieka apliecību fiksējot ''VentasBalss'' intervijas?.

  • -3
    Dzērvene 09.08.2019, 15:38:13

    manuprāt šis gājiens jau ir sevi izsmēlis,lai piedod man organizētāji.

  • -9
    keda 09.08.2019, 15:51:10

    bet raksts vispār nav par to.
    Par skarbu apsargs paņēma, šaubu nav

  • -2
    Undīne 09.08.2019, 16:09:47

    Pareizi izdarīja, nav ko visiem uz ielas iet...
    Ir oficiālie fotogrāfi un ir tie kas vienkarši uzskat ka vinš ir fotogrāfs un vinam viss ir jānobilde...
    Visur citur problēma risinas ar oficiālo apzīmēšanu. citiem tā ir veste, citiem kartiņa, bet to visu jāpiesaka pie organizātoriem, neviss uz dullo iet un fočiet.

  • -1
    Jeska 09.08.2019, 16:13:01

    Nākošgad vajadzētu visu ielu kur būs svētku gājiens, nožogot no abām pusēm ar augsto 3 metrigo žogu un elektrisko strāvu

  • -1
    Kriska 09.08.2019, 16:19:54

    Aivar, vislabākais kadrs būs no furas pavēderes

  • -4
    Eeeeeeeeee 09.08.2019, 16:53:00

    Rokas palaist jau nav adekvāti. Tas ir neapstrīdāms fakts,vecīt!

  • -7
    Latvija pāri visām! 09.08.2019, 18:30:14

    Kārtējam 'ohraņikam' sakāpis galvā...
    Un Arājs vēl aicina nepārmest mulķītim par rociņu palaišanu.

  • -1
    Krišs Daugulis 10.08.2019, 15:52:03

    Saša, Saņa, Aļeksandr Rodionovič

  • -2
    Jana 09.08.2019, 21:13:15

    Tāda sajūta ka noticis kas ārkārtējs. Miestiņā gribēja nofotografēt gājienu,kurš atkārtojas nu jau kuro gadu,ar savu bēru pilno noskaņu. Un apsargs,kurš uzskata ka tūlīt fotogrāfus ar karogiem satraumēs. Paskataties uz sevis no malas-Jums tiešām liekas šis pārpratums ziņu vērts?

  • -2
    Kriska 09.08.2019, 21:43:53

    Kāds miestiņš- tādas ziņas

  • -4
    vai man dieniņ!!! 11.08.2019, 13:15:52

    Kāda nozīme, kāds bija dj. Visu nosaka tirgus.
    Bet viens ir skaidrs - Jeska un Gundars45 ir gļēvi mīzalas, kas spēj tikai anonīmi noķengāt ar savām tenkām/baumām tirgus bābu līmenī, kas nav spējīgi sejā pateikt visu ko domā. Būtu interesanti redzēt dzīvē šos personāžus, kas it kā skaitas "vīrieši".
    Nožēlojamas niecības. :)

  • 0
    Pornieks 07.08.2020, 18:19:52

    Varbūt nākamgad iztiekam bez pakalpojuma - sargājam sevi paši un Dieviņš sargās?

  • 0
    Pornieks 07.08.2020, 18:29:03

    Jo tas ir itkā kļuvis par pašsaprotamu, tie visi kordoni kam cilvēkus noteikti jāorganizē un jānodrošina. Bija koncis - bija, kāds norāvās, nu norāvās, cits varbūt aizbrauca ar ātrajiem. Visi atpūtušies, tikai traumpunktā sastrēgums, bet tas jau mūs ninteresē, nost no acīm...
    Apasargs paliek apsargs, ja viņš kļūst par draudu parastiem, preses fotogrāfiem vēl, krāpjas pie biļešu kasēm, nu ko tu pateiksi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: