Slimība atnāca negaidot: vēl pavisam nesen sieviete jutās labi, strādāja un tad pēkšņi – briesmīga diagnoze kā zibens spēriens no skaidrām debesīm.

Prognozes nebija cerīgas, iekams nebija sākusies ārstēšana ar dārgām zālēm. Lai varētu turpināt ārstēšanos, ir nepieciešami ziedojumi.

Jau 10. mēnesi ventspilniece Nataļja Jefanova cīnās ar briesmīgu slimību. Slimība piezagās pavisam klusi, nemanot. Nataļja tikai vienu reizi sajuta sāpes aknas apvidū, kas drīz vien pārgāja. Reiz viņa pamodās un, piegājusi pie spoguļa, saprata: viņai ir nopietnas problēmas ar veselību, visa āda uz ķermeņa bija dzeltenā krāsā. Izmeklējumi norādīja uz briesmīgu diagnozi smagā stadijā. Onkoloģiskajā centrā viņa izdzirdēja spriedumu: dzīvot atlicis no1 līdz 3 mēnešiem. Nataļju praktiski neārstēja – onkoloģiskajā centrā viņu ielika uz divām nedēļām Paliatīvajā nodaļā. Slimnieces stāvoklis pasliktinājās, viņa zaudēja svaru, nevarēja ēst un staigāt...

Nataļja ir uzaudzinājusi ļoti labu meitu, ar kuru viņa patiesi tagad var lepoties. Darja jau vairāk nekā desmit gadus dzīvoja Anglijā, bet, uzzinājusi pat mammas slimību, viņa visu pameta un pārcēlās dzīvot uz Ventspili. Kopš tā laika – viņa ir galvenais Nataļjas sargeņģelis. Darja panāca, ka ir uzsākta viņas mammas ārstēšana. Ārsti ir nozīmējuši vienu ķīmijterapijas kursu, pēc tam otru. Abus kursus vajadzēja apturēt, jo ārstēšana nesniedza vēlamos rezultātus. Un tad ķīmijterapeite sniedza pēdējo cerību: var pamēģināt ievadīt kopā ar ķīmijterapiju jaunas zāles Abraksan, kuras diemžēl valsts neapmaksā.

Latvijas aptiekās šīs zāles ir nopērkamas, taču dārgas – viena ampula maksā 347 eiro. Vienai seansa reizei ir vajadzīgas divas ampulas – katru mēnesi trīs seansi; ārstēšana nozīmēta uz 6 mēnešiem, proti, – 18 seansi. Jau pēc pirmajiem ārstēšanas seansiem ir panākts labs rezultāts – onkomarķieri beidzot sākuši kristies, bet asins analīzes normalizējušās. Nataļaja arī pati sākusi justies labāk – viņa ir atguvusi apetīti un iepriekšējo svaru; ja neskaita objektīvi slikto pašsajūtu pirmajās dienās pēc ķīmijterapijas seansiem, citādi Nataļja jūtas pilnīgi apmierinoši. Ārstēšanās rezultāti sniedz cerības mātei un meitai. «Esmu pārliecināta, ka mamma izveseļosies!» iesaucas Darja.

Taču, kā tas nereti mēdz būt šādās situācijās, tagad viss ir atkarīgs no tā, vai pietiks naudas ārkārtīgi dārgajiem medikamentiem. Visam ārstēšanās kursam ir nepieciešami 12 509 eiro. Lai nekavētos ar ārstēšanas uzsākšanu, Darja iztērēja pirmajām ampulām visus savus uzkrājumus, bet pēc tam vērsās labdarības organizācijā ziedot.lv, kas uzsākusi ziedojumu vākšanu Nataļjai Jefanovai. Pirmo divu mēnešu laikā savākti līdzekļi 5 707 eiro apmērā, par ko Nataļja un Darja ir neizsakāmi pateicīgas ikvienam ziedotājam! No 18 seansiem izieti jau 6, priekšā – vēl 12. Ar savāktajiem līdzekļiem pietiks vēl dažiem seansiem, un ventspilnieces cer uz turpmāku līdzcilvēku atsaucību. «Mūsu rokās nenonāk ne nauda, ne zāles. Ziedojumi nonāk uz ziedot.lv konta, no turienes tiek pārskaitīti aptiekai, un apmaksātās zāles nogādā uz Stradiņa slimnīcu, kur mammai notiek ārstēšanās kurss,» paskaidroja Darja. Viņa saprot, ka veselība, un, iespējams, arī dzīvība viņas mammai šobrīd daudzējādā ziņā ir atkarīga no ventspilnieku atsaucības.

Lai ziedotu naudu medikamentiem Nataļjai Jefanovai, jādodas uz mājaslapu ziedot.lv un jāizvēlas kategorija: Palīdzība smagi slimu cilvēku atbalstam, un meklētājā jāatrod Nataljai Jefanovai.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -3
    zobens 24.07.2019, 17:12:52

    ziedojam labaak te nevis tiem yuutuuberiem....

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: