Gripas izplatība gandrīz visā Latvijā sasniegusi epidēmijas līmeni,  noturējušās divas pilsētas – Jūrmala un Ventspils.

Gripa šosezon Latvijā pļauj ar atvēzienu. Līdz 1. februārim laboratoriski apstiprināto gripas gadījumu skaits sasniedzis 897, A tipa gripa apstiprināta 682 pacientiem, B tipa gripa – 215 pacientiem, ziņo v/a Latvijas Infektoloģijas centrs.

1. februārī laboratoriski apstiprināti 60 jauni saslimšanas gadījumi ar gripu. Mācības pārtrauktas kaimiņos – Pāvilostas vidusskolā, kur saslimuši aptuveni 2/3 visu audzēkņu. Gripa nejūt respektu pat pret pašām augstākstāvošajām valsts amatpersonām – gripu izslimojis un nu jau ierindā atgriezies arī ministru prezidents Valdis Dombrovskis. No gripas komplikācijām Latvijā miruši jau 10 cilvēki, tai skaitā arī mazi bērni. Arī tautā iemīļotais mūziķis un aktieris Mārtiņš Freimanis.

Pretgripas un imunitāti stiprinošo medikamentu pārdošanas apjoms aptiekās pieaudzis vairākkārt.

Pagājušās nedēļas nogalē gripas un cirtu vīrusu infekciju slimnieki pārpludināja Ziemeļkurzemes reģionālās  slimnīcas infekciju un bērnu nodaļas, pacientus nācās izvietot arī acu, ausu, kakla un deguna slimību un paliatīvās aprūpes nodaļās. Slimnīcas galvenais ārsts pacientu pieplūdumu skaidro ar brīvdienām, kad ģimenes ārsti pacientus nepieņem, un sasirgušie pēc palīdzības vērsušies slimnīcas uzņemšanas nodaļā.

Pieņemšanā pie ģimenes ārstes Leldes Zviedrītes sastopam tikai Arni Baumgartenu, kurš atnācis pēc receptes. Viņš lepojas ar savu stipro veselību: «Ar gripu neesmu slimojis savu mūžu. Manas asinis vīrusus neņem pretī. Rīgā profesors teica, ka manas asinis ir īpašas – varu iet vienalga kur, nesaslimšu.» Lelde Zviedrīte pastāsta, ka viņas pacienti vairāk slimo ar citām vīrusu infekcijām, nekā ar gripu. Ventspilī parasti epidēmija sakas pāris nedēļu vēlāk nekā citur. Kā būs šoreiz, var tikai minēt.

Foto: Juris Ģigulis

Ģimenes ārste Lelde Zviedrīte izmeklē Arni Baumgartenu, kurš atnācis pēc receptes. «Vesels,» konstatē ārste.

Vairāk par gripu un vīrusiem lasi šodienas laikrakstā "Ventas Balss"!

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Latvija pāri visām! 06.11.2020, 21:30:49

    V

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: