Kultūrvēsturiski nozīmīgās Ventspils policijas ēkas (agrākā Gūtšmita nama) restaurācija prognozējama kā laikietilpīgs un dārgs process, tomēr ieguldījumi būtu tā vērti.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā sākta Valsts policijas (VP) Ventspils iecirkņa pārcelšana uz jaunām telpām, bet pašvaldībai būs jālemj, kā turpmāk izmantot ēku Kuldīgas ielā 2, kuru policija sola pavisam atbrīvot līdz vasaras vidum.

"Ēka pēc atjaunošanas tiešām varētu būt vēl viena Ventspils kultūrvēsturiskā pērle. Vēlētos piebilst, ka, ņemot vērā to, cik sarežģīta ir tās būvvēsture un cik daudz seno būvdetaļu ir saglabājušās, cik daudz no 20.gadsimta uzslāņojumiem ir jānoņem, ēkas restaurācija prognozējama kā laikietilpīgs un dārgs process. Tomēr ēkas nozīme ir pietiekami liela, lai šo prognozi varētu pilnībā pieņemt," atzīst Ventspils muzeja direktores vietnieks zinātniskajā darbā Armands Vijups..

Arhitektūras mantojuma speciālisti - SIA "A.I.G." pārstāvji -, uzskata, ka, neskaitot Livonijas ordeņa pili, policijas ēka ir viena no nedaudzajām ēkām Ventspilī, kas pelnījusi īpašu uzmanību. "A.I.G." pārstāvji ēku Kuldīgas ielā 2 pielīdzina tādiem nozīmīgiem Ventspils objektiem kā Tirgus laukums 1, Tirgus iela 11, Annas iela 13 un Lielā iela 9. "Ventspilī diemžēl nav saglabājies pārāk liels skaits šādu nozīmīgu kultūrvēsturisku arhitektūras pieminekļu, tādēļ katra no ēkām ir vērtība, kas, varbūt par spīti grūtībām to atjaunošanā un saglabāšanā un brīžiem visai lielajām, bet pamatotajām izmaksām, ir saglabājamas nākamajām paaudzēm," akcentē Vijups.

Kā pastāstīja Vijups, šai ēkai bijusi "raiba vēsture". Tās pirmie īpašnieki nav zināmi, bet kopš 19.gadsimta 40.gadiem tā bijusi Gūtšmitu īpašumā. Pēc pārbūves tā bijusi grezna dzimtas savrupmāja. 20.gadsimta sākumā tajā īsu laiku atradusies banka, bet nams joprojām bijis Gūtšmitu īpašums. 1927.gadā ēku no Gūtšmitiem nopirkusi Ventspils pašvaldība "iestāžu izvietošanai". Kopš tā brīža līdz 1940.gadam ēkā atradusies Ventspils pilsētas dome, Ventspils Zemesgrāmatu nodaļa un citas pašvaldības iestādes. Izdevumi "Jaunā Dzīve" un "Nedēļa" uzsvēruši, ka ar šo pirkumu Ventspils pašvaldība ieguvusi tobrīd greznāko pilsētas domes sēžu zāli Latvijā. No 1945.gada ēkā atradies milicijas iecirknis, un šīs funkcijas ēka saglabājusi līdz mūsdienām - pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas tajā atradās Valsts policija.

Ēkas vērtību nosaka tas, ka tā ir viens no Ventspilī retajiem 19.gadsimta piemēriem, kur līdz mūsdienām saglabājies augstvērtīgs, jau daļēji restaurēts 19.gadsimta otrās puses interjers, virkne šī laika un, iespējams, pat senāku būvdetaļu.

Ēkā ir arī valsts nozīmes mākslas pieminekļi - durvju komplekts, interjera dekoratīvā apdare ēkas otrajā stāvā un podiņu krāns. "Saglabāšanās pakāpe šiem objektiem ir dažāda. Šķiet, ka šobrīd vissliktākā stāvoklī atrodas durvis. Tomēr visi objekti ir restaurējami, respektīvi, tie ir saglabājušies kā oriģināli, kam nepieciešama papildu apstrāde zudumu un bojājumu novēršanai," sacīja Vijups.

Jau ziņots, ka ēku plānots saglabāt pašvaldības īpašumā, izvietojot tajā iestādi, kas pilda sabiedrisku funkciju.

Pēc pašreizējām aplēsēm, lai ēku savestu kārtībā, būtu nepieciešams ieguldīt aptuveni vienu miljonu latu.

Lai noskaidrotu, ko tieši ēkā varētu izvietot, pašvaldība rosinās iedzīvotājus izteikt arī savus priekšlikumus. Viens no variantiem paredz, ka šīs ēkas otrajā stāvā varētu izvietot izstāžu zāli, bet pirmajā stāvā, kur ir zemi griesti, varētu atrasties, piemēram, muzeju fondu glabātuve. Tāpat ēkā varētu izvietot policijas ekspozīciju.

Arhitektoniski nozīmīgajā ēkā Kuldīgas ielā 2, saskaņā ar pašreizējiem plāniem, vēl līdz šī gada jūlijam vai augustam atradīsies policijas dežūrdaļa, īslaicīgās aizturēšanas izolators un Kriminālpolicija. Lai varētu pabeigt pārcelšanos pilnībā, jaunajā polcijas atrašanās vietā – Ostas ielā 33 – vēl jāveic remontdarbi pirmajā stāvā un jāierīko tajā īslaicīgās aizturēšanas izolatora telpas.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: