8. maijā 82 gadu vecumā mūžībā aizgājis cilvēks, kurš visu savu mūžu veltījis Ventspilij un ostai, īstens ventspilnieks. Neskatoties uz svarīgajiem amatiem un tituliem, šodien atvadu vārdi jāsaka vienkāršam un godprātīgam cilvēkam.

Alfrēds Mačtams dzimis 1937. gada 30. janvārī Ventspils apriņķī – Puzē, kur savās tēva mājās arī nodzīvojis visu mūžu. Šīs mājas viņš ļoti cienījis, pats atjaunojis un ļoti par tām rūpējies. Mīlestība pret jūru parādījusies jau jaunībā, tādēļ absolvējis Liepājas jūrskolu.

1954. gadā sācis strādāt zvejnieku kolhozā Sarkanā bāka. Darba gaitā atklājušās arī viņa spilgtākās īpašības. Viņš ļoti mīlēja strādāt! Alfrēds Mačtams nav ļāvis citiem slinkot, bet visupirms jau – nav ļāvis to darīt pats sev. Z/k Sarkanā bāka nostrādājis ilgus gadus. 1979. gadā kļuvis par tā priekšsēdētāja 1. vietnieku, bet 1989. gadā – par priekšsēdētāju.

No 1990. gada strādājis pastāvīgā darbā LR Augstākajā Padomē Jūras lietu komisijā kā sekretārs. No 1992. gada vadījis Ventspils ostas administrāciju. 1994. gadā, pieņemot Likumu par ostām, turpinājis darbu kā ostas pārvaldnieks. Viņš bijis arī Atmodas notikumu dalībnieks, viens no Latvijas Tautas frontes Ventspils nodaļas dibinātājiem un kā Augstākās Padomes deputāts bijis viens no 138, kuri 1990. gada 4. maijā balsoja par Latvijas Republikas neatkarības atgūšanu.

Viņa dzīve un darbs novērtēts arī ar augstākajiem Latvijas Republikas valsts apbalvojumiem. 1999. gadā saņēmis 1991. gada barikāžu dalībnieku piemiņas zīmi, savukārt 2000. gadā piešķirts III šķiras Triju Zvaigžņu ordenis un iecelts par ordeņa komandieri.

Mīlestība pret jūru ieaudzināta arī dēlā – Dzintarā, kurš tāpat izvēlējies jūrnieka profesiju. Alfrēda Mačtama līdzgaitnieki un laikabiedri viņu raksturo vārdiem jūrnieks ar zemnieka dvēseli, ar īstu zemnieka vienkāršību. Tomēr šajos vārdos nav nekā vienkārša. Tie stāsta par cilvēku, kurš mīlējis savu darbu, augstu godājis un cienījis citos cilvēciskās īpašības. Tie stāsta par cilvēku, kurš aizvien kuplā draugu lokā svinējis dzimšanas dienas. Tie stāsta par cilvēku, kuram piemita cilvēcība pret absolūti visu.

Alfrēda Mačtama dzīves gājums uz šīs Zemes nu ir noslēdzies. Viņa devums šai pasaulei ir vesela bagātība, jo tieši tāda bija arī viņa iekšējā pasaule. Un tagad, kad vairs nav iespējams paspiest Alfrēda roku, mēs viņu allaž varēsim uzrunāt caur sirdi. Tieši tur arī mēs viņu paturēsim – savās visgaišākajās, visskaistākajās un siltākajās atmiņās.

Skumju brīdī visdziļākā līdzjūtība sakarā ar lielo zaudējumu Alfrēda Mačtama ģimenei, piederīgajiem un draugiem, viņu mūžībā pavadot.

Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs, bijušais LR Augstākās Padomes deputāts Aivars Lembergs.

Lasi vēl