14.maijā Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī viesosies vēsturniece Maija Krūmiņa ar stāstījumu Bēgļu laivas uz Gotlandi 1944 – 45.

Livonijas ordeņa pilī skatāma izstāde Latviešu trimdas paaudzes Zviedrijā Friča Forstmaņa fotogrāfijās, kas tapusi LU Filozofijas un socioloģijas institūta mutvārdu vēstures pētniekiem sadarbojoties ar Zviedrijas kolēģiem Nordplus projekta ietvaros. Kontekstā ar šo dokumentālo vēstījumu Ventspils muzeja lekciju cikla Vēstures otrdienas 14.maijā plkst.17:30 notiks vēstures maģistres, LU Filozofijas un socioloģijas institūta mutvārdu vēstures pētnieces, vienas no Forstmaņa izstādes rīkotājām Maijas Krūmiņas lekcija Bēgļu laivas uz Gotlandi 1944 - 45.

Tālajā 1944. gadā, kad Latvijā jau otro reizi ienāca Sarkanā armija, daļa Latvijas iedzīvotāju brīvprātīgi vai piespiedu kārtā atstāja savas mājas un devās bēgļu gaitās. Lielākoties viņi nonāca Vācijas teritorijā, bet neliela daļa vērsa savu skatu pretējā virzienā – uz netālo un kara neskarto Zviedriju. «Lekcijā tiks skaidroti gan apstākļi, kas piespieda cilvēkus doties bēgļu gaitās, gan viņu ceļš pāri jūrai un pirmie soļi Zviedrijā. Tāpat tiks aplūkota Latvijas Centrālās padomes loma bēgļu laivu organizēšanā un divu bēgļu laivu pārcēlāju – Ērika Tomsona un Pētera Jansona – likteņi,» tā par lekcijas saturu stāsta Krūmiņa.

Vēstures otrdienā ieeja bez maksas, sākums – plkst.17.30

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: