Šodien, 25. martā, aprit 70 gadi kopš Padomju Savienības īstenotajām deportācijām, kad 1949. gada 25. martā no Latvijas uz Sibīriju izsūtīja vairāk nekā 42 000 nevainīgu cilvēku. To bija aizliegts iemūžināt, tāpēc līdz šim Latvijā bija zināmas vien trīs fotogrāfijas, kurās redzami baisie notikumi.

Taču pavisam nesen atrasts vēl viens uzņēmums, kurā iemūžināta kāda ģimene izsūtīšanas laikā un aiz viņu mugurām – lopu vagoni. Latvijas Okupācijas muzejā norāda – atradums ir ārkārtīgi rets un vērtīgs.

"Tā ir Ventspils stacija, sliedes, ešelons un četru cilvēku sastāvā Kroju ģimene no Ances pagasta "Dēliņvalkiem"," stāstīja Okupācijas muzeja vēsturniece Lelde Neimane.

"Mana mamma bija viena pati palikusi Latvijā. Visi radi prom Sibīrijā – visas māsas un mamma, tēvs. Līdz ar to ar radiem nekāda kontakta.. Nu, dabīgi – sarakstījās. Sūtīja cukurgalvas, kā atceros – tādi lieli cukuri bija," tādas bērnības atmiņas ir Virgīnijai Krebs – sievietei, kuras albumā glabājās skaidrā liecība par 1949. gada notikumiem.

Bildē redzami Kroju ģimenes locekļi pirms kāpšanas lopu vagonos. Virgīnija un viņas māte Olga bija vienīgās ģimenē, kuras neizsūtīja. Toreiz viņai bija divi gadi.

Lai arī neliela un visai neskaidra, fotogrāfija neapšaubāmi ir ļoti svarīgs papildinošs skats uz 1949. gada 25. marta traģēdiju.

Fotogrāfija atradās pērn video liecību ekspedīcijas laikā, kad intervētā Krebs, stāstot par savas dzimtas likteņiem, it kā starp citu parādīja arī necilu bildīti, ko viņas mamma saņēmusi no radiem izsūtījumā.

Fotouzņēmumu nejauši atklājis vēstures pētnieks Oskars Gruziņš, kurš pēta tēmu par kara bērniem. "Viņa minēja, ka ir fotogrāfija. Tajā brīdī es nemaz nesapratu, cik svarīga tā fotogrāfija ir. Intervijas beigās mēs šķirstījām albumus, un viņa parāda to fotogrāfiju – nu jā, man bija liels pārsteigums."

Fotogrāfijas priekšplānā redzamas pielijušas sliedes, jo pirms 70 gadiem Kurzemē 25. martā bija atkusnis. Tālāk no kreisās redzami fotogrāfijas dāvinātājas Virgīnijas Krebs mammas māsa Valija, blakus Virgīnijas vecvecāki Marta un Vilis, tālāk mammas māsa Maiga un vēl kāds nezināms vīrietis. Viņiem aiz muguras ir vagonu ešelons, pie kura vēl redzami cilvēki.

Fotogrāfijas labā mala aizpildīta ar kāda vīrieša stāvu, kas fotogrāfam stāvējis ļoti tuvu, iespējams, kalpojis par aizsegu.

"Šeit mēs redzam vienu cilvēku, kas ir gandrīz kā siena fotogrāfam blakus. Šī fotogrāfa vārds nav zināms. Man ir tāda naiva cerība, ka varbūt tomēr atradīsies vēl dzīvi esošie šī ešelona braucēji vai cilvēki, kuriem varbūt vēl kādu fotogrāfiju ir uzņēmis šis cilvēks.

Varbūt mēs uzzināsim fotogrāfa vārdu, uzvārdu vai kurā vagonā viņš ir sēdējis vai ar kādiem cilvēkiem bijis kopā," teica Neimane.

Fotogrāfa atrašanās vieta Ventspils stacijā liecina, ka viņš bija viens no izsūtītājiem. Viņš slepeni paņēma līdzi fotoaparātu "Komsomolec", uzņēma bildes, aizbrauca līdz galam, attīstīja filmiņu un konkrēto bildi uzdāvināja Kroju ģimenei.

"Var redzēt, ka viņš ir turējis kameru jostas līmenī, tas nav parasts veids, kā fotografē. Padomju varai jau bija interese slēpt šo lietu un nedrīkstēja fotografēt un uzņemt kadrus.

Tas nozīmē, ka cilvēks, kurš uzņēma šo bildi, arī riskēja ar savu dzīvi, lai mums nākotnē nonāktu kas tāds!" teica Gruziņš

Tādā pašā veidā ar savu dzīvību riskējis arī Jānis Indriks, kas uzņēmis trīs līdz šim vienīgās zināmās fotogrāfijas no deportācijas Stendes stacijā. Viņš stāstīja – lai to paveiktu, nācies līst uz vēdera, un vienā brīdī bijis vien 15 metrus no sargposteņa.

"Kāpēc es to darīju? Jo zinu, kas ir kas. Mēs runājam, rakstām, bet fotogrāfija ir dokuments, ko nevar apstrīdēt, un tas ir pierādījums! Es biju pilnīgi pārliecināts, ka viņas reiz dienas gaismu ieraudzīs!" teica Indriks.

50. gadu sākumā Kroju ģimene fotogrāfiju atsūtīja uz Latviju meitai Olgai, kura vienīgā no ģimenes netika izsūtīta, un vēlāk bilde nonāca pie Olgas meitas Virgīnijas.

Kroju ģimenes izsūtīšanas stāstu šobrīd vienīgā vēl var izstāstīt jaunākā meita Valija. Arī viņa redzama bildē, bet atmiņas ir pārāk sāpīgas un viņa nevēlas tās atkal uzjundīt. Līdz ar to muzeja darbiniekiem nācies veikt savu izpēti par Kroju ģimeni, strādājot ar arhīva un muzeja dokumentiem.

"Stāsts ir tāds, ka viņi ir ne tikai tā saucamā "kulaku ģimene" jeb bijušie lielsaimnieki, bet viņiem pierakstīja arī to, ka viņi ir nacionālistu ģimene.

Tas nozīmē, ka viņi ir atbalstījuši nacionālos partizānus, un viņām, šīm māsām, bija brālis – Fricis Kroja, kas bija vācu laikā strādājis policijā un bija arī Ances pagasta galvenais policists. Un, protams, ka viņš nebija pareizais cilvēks padomju varai. Viņš bija arestēts, un viņam bija piespriests augstākais soda mērs nošaujot. Un līdz ar to tā ģimene bija automātiski iekļauta arī nacionālistu ģimenes statusā," stāstīja Neimane.

Kroju ģimenes meitas vēlāk atgriezās Latvijā, bet vecāki Marta un Vilis nomira Sibīrijā.

Atklājot Kroju ģimenes likteņus, pirmdien, 25. martā, pasākumā, kurā Okupācijas muzejs fotogrāfiju nodos sabiedrības apskatei, demonstrēs arī videointervijas ar cilvēkiem, kuri arī savulaik tika izsūtīti no Ventspils. Viņu vidū arī Velta Kraulere un Emma Mazistaba.

"Vilciens atstāja bez desmit sešos Ventspili. Tur bija drausmīgs paskats. Pie katra krustojuma cilvēki bija nometušies ceļos, pacēluši rokas, pavadīja mūs. Tas bija neizsakāmi. Bet kaut kā mēs bijām it kā pārvērtušies tādā vienaldzībā, jo neko jau mēs izdarīt nevarējām," atzina Emma Mazistaba.

Velta Kraulere piebilda: "Divas dienas nostāvējām šeit, Ventspils stacijā. Un tad sāka vilciens kustēties. Braucot projām, mūsu vagonā nedziedāja "Dievs, svētī Latviju!", bet dziedāja "Nu ar Dievu, Kurzemīte!".

Vecākā paaudze uzsāka dziesmu dziedāt, arī mēs visi jaunieši dziedājām, dziesma aizlūza. Jā, bet mēs dziedājām "Nu, ar Dievu, Kurzemīte!".

25. marta deportāciju 70. gadskārtas piemiņas pasākums, kurā publiskos līdz šim nezināmo unikālo fotogrāfiju, notiek pirmdien, 25. martā, Okupācijas muzejā plkst. 15.

Lasi vēl

Komentāri (32)

  • -8
    Tīģeris 25.03.2019, 14:16:20

    Domāju ka nevainīgi tur bija visi kurus izsūtīja ,bet tam visam pie vainas bija paši vietējie .Un tad man rodas jautājums uz kurieni tad tagad vajag šī laika vainīgos ,,, sūtīt?

  • -23
    cits kurzemnieks 25.03.2019, 14:38:34

    Kā pie vainas (pēc loģikas) var būt vietējie,ja tas viss notika okupācijas laikā,kur okupanti bija tā saucamie krievi.Vai domāji vietējos nodevējus (visādus okupantu pakalpiņus komjauniešus,partorgus un "veiklus safabricētājus",kuri dēļ jūdasa grašiem bija gatavi savu māti pārdot?Jā,tādi bija,un arī tagad ir tādi,kuri tamlīdzīgā situācijā painestu dažādus ziņojumus Krievijas specdienestiem.Kaut jebkurš ,kurš savu balsi atdeva par Saskaņu.

  • -2
    Tīģeris 25.03.2019, 20:50:32

    Vai tad izsūtāmo sarakstu nesastādīja latviešu komunisti, un čekisti ,kuri pēc tam pārvilka kažoku brīvā Latvijā uz otro pusi?

  • -21
    cits kurzemnieks 25.03.2019, 14:25:34

    Vai tiešām tā valsts,ar kuru,Kurzemnieka prāt vajag draudzēties,bija tik ļauna,ka desmitiem tūkstoši cilvēkus izsūtīja.Tas ļaunums jau esot šeit,kā saka Kurzemnieks,jo šeit ir naciki,pindosu draugi.
    Kurzemniek,nopiniet striķi no georga lentes un...

  • -20
    Pr.Preobraženskis F.F 25.03.2019, 16:22:01

    "Labākais" moments ir tas,ka tie,kuri bija iesaistīti deportācijās-gan paši čekisti,enkāvēdēšņiki,gan tie stukači,pakalpiņi,dzīvoja pa lielākai daļai cepuri kuldami.Kādu jau nu partizāni nolika,kur pienākas,bet vai mūsdienās kāds,izņemot pussprāgušo Noviku,tika sodīts?Un viņu pēcteči?

  • -19
    Latvija pāri visām! 25.03.2019, 18:39:44

    Nevis krievi kā tauta vainīgi,
    bet komunisti,
    kuru starpā bija ļoti daudzi latvieši, čekas aktīvisti un Gulaga nometņu priekšnieki.
    Arī izsūtāmo sarakstus sastādīja latviešu komunisti.
    Un šodienas Krievijai nav nekāds sakars ar staļinlaiku PSRS ļaunprātībām.
    Tas taču ir skaidrs ikvienam normālam cilvēkam, kas nejauc visu vienā putrā!

  • -19
    kaimiņš007 25.03.2019, 19:47:03

    Diez vai mūsdienu Krievijas tauta apzinās komunistu nodarīto, ja spēj šodien slavināt un attaisnot Staļina noziegumus. Šai tautai smadzenes ir izskalotas pilnībā.

  • -23
    cits kurzemnieks 25.03.2019, 19:55:30

    Toties šodienas Krievija tā īsti staļiņisma garā uzvedās Ukrainā,savu degunu iebāza Gruzijas iekšējās lietās,līdz ar zemi nolīdzināja Grozniju un "uz nebēdu" slepkavoja čečenus,tajā skaitā bērnus.
    Tātad,krievi kā tauta?Kāda tauta,ja māte ukrainiete,tēvs jakuts,kuru senčos vēl visādi sajaukumi,bet šitas mūsdienu jauktenis ir kaut kāds krievs.(?)Vēlreiz atgādinu,nav tādi krievi,ja cilvēks māk domāt un kaut cik necik zin vēsturi,tad pie tāda secinājuma nonāk.Te pavisam grūti vienam otram ar loģisko domāšanu,un ja vēl klāt nāk idiotiska spītība,tad pavisam traki.
    Un kas ka latvieši sastādīja sarakstus?Tie ir tādi paši vatņiki,rašisti un svinarusi ,kā viņu austrumkaimiņi biedri "krievi".Kurzemniek,parasti gudrs cilvēks saka:"Ja nav ko teikt,tad paklusē."
    Un vēl,tie tā saucamie mūsdienu krievi uz 90% sevī ir komunisti.Tur tāda ir vesela paaudze-samaitāta,bezcerīga,ļauna un stulba.

  • -21
    Pr.Preobraženskis F.F 25.03.2019, 20:17:15

    Nez ,vai būtu prāta darbs reaģēt uz TĀ Kurzemnieka penterējumiem.Labāk,lai viņš te sarakstās pats ar sevi.Nav ko tērēt laiku un nervus.Jo s*du kustina,jo smird.

  • -9
    raitis 25.03.2019, 21:01:09

    diemžēl visiem par nelaimi padomju laikos izsūtīja daudz mazāk nekā ir aizmukuši no brīvās latvijas. laikam ir vērts padomāt kapēc tad vajadzēja izsūtīt, un kapēc tagad paši kā mušas mūk.
    Tatad no psrs izveda cilvēkus lai var izlaupīt un atņemt īpašumus neko nevienam nesakot un nevienam nezinot.
    Toties no brīvās latvijas MŪK, jo valdība savai tautai novelk pēdējo ādu no pleciem, lai tauta būtu nabadzīga. Bet paši kungi uz to iedzīvojas bagatībā. LATVIJAS POLITIKA DZENAM SAVUS PROM UN LAI PENSIONARI KOPA AR JAUNAJĀM MĀMIŅĀM SAMAKSĀ PAR AIZDZĪTAJIEM NO SAVIEM NIECĪGAJIEM PABALSTIEM, JO SAEMA JAU TO NEDARĪS. TAS VIENKARŠI IR IZSMIEKLS

  • -2
    raitis 25.03.2019, 21:03:46

    brīvās latvijas aizbraukušie drīz sasniegs skaitli 600000

  • -20
    cits kurzemnieks 26.03.2019, 03:35:01

    Jūs,kungs varētu uztaisīt tēmu par aizbraukušiem no brīvās Latvijas.Jūsu rakstītam nav nekāda sakara ar tā laika deportācijām.

  • -20
    Latvija pāri visām! 25.03.2019, 21:32:20

    Kā tāds maziņš gebelsiņš gatavs izdomāt jebkādas blēņas,
    lai histēriski turētos pie saviem naciku maldiem ))))))

    Vai jau pazīgoji spoguļa priekšā?)

  • -3
    Larijs Kukarans 25.03.2019, 21:37:02

    Raiti,te ir video,kas visu paskaidro,iesaku noskatīties līdz galam.Pirms tam ieliku šo,tika izdzēsts ne tikai mans komentārs ar šo video,bet pat tēmu izdzēsa,šeit ir video.-----https://www.youtube.com/watch?v=_I9zPAdxYns

  • -22
    cits kurzemnieks 26.03.2019, 03:50:51

    Vai tad jūsuprāt,Larij Kukaran,vajadzēja palikt PSRS?
    Lai kāda te ir tā brīvā Latvija,bet neesam atkarīgi no tiem nenormāliem austrumu kaimiņiem.Kas attiecas uz atkarību no ASV,tad jāprasa-kas vainas,ja labas attiecības ar bagātu valsti,kura jebkurā brīdi aizstāvēs pret utainiem vatņikiem.Te vienam otram pret ASV ir tāda alerģija,ka jāsāk domāt,vai tik amerikāņi šo visu laiku netur vēzītī.(?)
    Kas to zin,kādi augstākie spēki stāvēja mums klāt,kad ieguvām brīvību,bet liels paldies viņiem par izveidojušos situāciju.Nebūtu PSRS sabrukums,nebūtu atmoda,tad diez vai būtu arī mēs.
    Un vēl,lai kā tur Krievijā gāna Gorbačovu,bet malacis viņš ir,ka izārdīja to nolādēto impēriju.Drīz jāizjūk arī tai impērijas paliekai Krievijai.

  • -18
    Latvija pāri visām! 25.03.2019, 21:39:11

    Adolfiņa līķa smaciņas (tikai tā var dēvēt šos mirušo ideoloģijas fanātiķus) ostītājs Pr.Preobraženskis F.F kaut ko čiepstēs par smirdēšanu?)

    Ja kas smirdēja, tad tavi vecākie biedri, ko par noziegumiem pret cilvēci pakarināja Nirnbergā.
    Nabadziņi, tiem tacu tik tuvu bija izdevies pietuvoties savam nacistu sapnim...

  • -19
    cits kurzemnieks 26.03.2019, 03:55:17

    Te viens otrs,kad nav pretargumenti un nevar normāli domas sakārtot,tad sāk rakstīt nesakarīgus vervelējumus,it kā būtu piedzēries.Vervelē par kaut kādiem nacistiem,Nirnbergām un Ādolfiņiem.

  • -15
    Krišs Daugulis 26.03.2019, 07:15:37

    ...troļļi vēl guļ:)

  • -19
    cits kurzemnieks 26.03.2019, 08:53:25

    Toties dižais meiteņu aizstāvis un parunāt nevarētājs trollēns neguļ.Samīnusojis manus komentārus uz nebēdu.Laikam slapja mugura,un ne tikai mugura.Katrā ciemā savs muļķis esot,un forumā arī.

  • -15
    .Barons. 26.03.2019, 09:45:48

    Cit kurzemniek kung.
    Kaimiņ Nr.007 kung.
    Es akal bij salikt to Īkšķ uz augkš,le zinat.
    Bet to kremlin aģent ir sataisit vairak Profil un viņ pārtrumpot ir grūt.

  • -17
    cits kurzemnieks 26.03.2019, 09:55:29

    .Baron.,lai jau tas defektīvais mīnuso.Viņam laikam ne ēst ne sievieti vajag.

  • -16
    dzintars 26.03.2019, 08:03:10

    Kurzemnieks ir liels krievijas patrioots. brauc ar lada kaļina mašīnu. ēd pobedas konfektes ,ģērbjās krievijā ražotās drēbēs.lieto krievijā ražoto telefonu,raksta komentārus uz krievijā ražota datora, ne kapeiku nesaņemot par troļošanu no maskavas.

  • -20
    cits kurzemnieks 26.03.2019, 08:58:19

    Krievijā neko neražo,bet pumpē tik naftu un gāzi,ienākumi no kā nes labumu tikai Putina bandai no kooperatīva OZERO,kā arī priekš bruņošnās tiek atvēlēts.

  • 0
    Larijs Kukarans 26.03.2019, 10:29:02

    citais kurzemniek,netaisos kaut ko pierādīt,arī strīdēties ne,jo nav jēgas.Tu laikam to video līdz galam neesi noskatījies,tāpēc runā par kaut kādu palikšanu psrs.Visas tās savienības ir lielas muļķības,eiropas tajā skaitā,īpaši mazām valstiņām.

  • -17
    Latvija pāri visām! 26.03.2019, 12:24:35

    Neesmu nekāds Krievijas patriots, mani vnk uztrauc dažu vietējo smadzeņu iztrūkums, producējot par Krieviju kaut kādus bezjēdzīgus un melīgus mītus.
    Un īpaši nepatīk tā nevajadzīgā naida kurināšana pret kaimiņtautu un valsti,
    kas pati par sevi nu nemaz nav vainīga pie latviešu pagātnes likstām.

  • -17
    Latvija pāri visām! 26.03.2019, 12:27:31

    Bet tā tas ir - naids noved pie muļķības.
    Īpaši redzams no 'cita' un kompaškas textiem...

  • -15
    cits kurzemnieks 26.03.2019, 13:38:42

    Kāda starpība kas Kremlī pie varas?Gadsimtiem ilgi no turienes nāk tikai šausmas un ciešanas visiem vatņiku kaimiņiem-no austrumiem līdz rietumiem un no ziemeļiem līdz dienvidiem.
    Ak tad kaimiņvalsts nav vainīga pie mūsu pagaātnes likstām.Paši bļaustījās ka esot PSRS mantinieki.Tātad,ja grib mantot visu materiālo,tad jāmanto arī atbildība par PSRS nodarītām ciešanām citām tautām-okupācijām,slepkavībām,izvarošanām,laupīšanām un citiem noziegumiem.

  • -15
    Latvija pāri visām! 26.03.2019, 14:10:06

    Tāpat kā latvietis nemanto savu etnisko tautiešu pret cilvēci pastrādātos noziegumus,
    vai tas būtu čekas vai NKVD uzdevumā pastrādātie vai kā 'citam' tik mīļās Lielvācijas kalpībā kā žīdu šāvējiem,
    tāpat arī krievs.

    Un latvietis, vēl pirms viņš tā nosaukts ),
    vēsturē ir villojies ar un arī pats dabūjis pa mizu no visiem saviem kaimiņiem - igauņiem, leišiem, krieviem, poļiem, zviedriem un vāciešiem.
    Tātad, cepiens atsevišķi par krieviem ir vienkārši smieklīgs.
    Jo no krieviem pa mizu nav dabūts vairāk nekā no citiem,
    tieši otrādi - latvieši kā nācija ir izveidojušies Krievijas Impērijas siltumnīcas apstākļos.
    Vācieši tādus latviešus vnk izmantoja kā darbaspēku līdz visbeidzot neizdomāja neko labāku kā tos parvācot.
    Un arī to nepaguva.
    Tikpat smieklīgas cik visas vēsturiskās razborkas,
    kas notiek tādu 'citu' galvās, ir kolektīvās atbildības prasības.
    Katrs atbild par sevi pašu un ne par ko vairāk.

  • -15
    Latvija pāri visām! 26.03.2019, 14:11:25

    Krievija no PSRS papildus starptautiskajām saistībām mantoja arī šīs valsts parādus, kurus tamdēļ nebija jāmaksā LR.
    Protams, LR ātri vien iekūlās jaunos un vēl lielākos parādos.

  • 0
    covid-19 Ventspils.lv 25.03.2020, 09:30:16

    https://www.lsm.lv/raksts/dzive--stils/vesture/okupacijas-muzejs-noskaidrojis-unikala-1949-gada-marta-deportacijas-foto-autoru.a352990/?utm_source=inbox&utm_campaign=news&utm_medium=frontpage

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: