Ventspils pilsētas pašvaldības policijas pamatuzdevums ir sabiedriskās kārtības uzraudzība, operatīva reaģēšana uz iedzīvotāju izsaukumiem, pilsētas saistošo noteikumu ievērošanas kontrole, jaunradīto un labiekārtoto vides objektu uzraudzība pret tīšiem bojājumiem, kā arī vainīgo personu aizturēšana, saukšana pie administratīvās atbildības.

Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs informē par aizvadītā gada darba rezultātiem.

Pērn pašvaldības policijas darbinieki izbrauca uz 4934 izsaukumiem, kas ir par 98 vairāk nekā 2017. gadā. Pilsētas iedzīvotāji arvien vairāk uzticas pašvaldības policijai, tādēļ biežāk zvana uz dežūrdaļu, informējot par dažāda veida likumpārkāpumiem, kā arī lūdz palīdzību krīzes situācijās. Jānis Arājs norāda, ka pašvaldības policija regulāri aicina pilsētas iedzīvotājus aktīvi iesaistīties likumpārkāpumu profilaksē, tai skaitā nekavējoties informēt dežūrdaļu par konstatētajiem pārkāpumiem, tos izdarījušām personām, dažādām aizdomīgām situācijām un cilvēkiem, kā arī fiksēt pārkāpumu digitālajās ierīcēs un nosūtīt pašvaldības policijai. «Sabiedrības iesaistīšana ir nesusi pozitīvu rezultātu,» secina pašvaldības policijas priekšnieks.

Visbiežāk aiztur iereibušos

Izbraucot uz izsaukumiem, aizvadītajā gadā tika atklāti 33 noziedzīgie nodarījumi, kas ir par trim mazāk nekā gadu iepriekš. Reaģējot uz izsaukumiem, kā arī patrulēšanas laikā kopumā pērn aizturētas 1296 personas – par 48 mazāk nekā 2017. gadā.

Arājs skaidro, ka pārsvarā tiek aizturētas personas, kas atrodas stiprā alkohola reibumā, pašas vairs nav spējīgas aiziet līdz savai dzīvesvietai un arī nespēj paskaidrot, kur dzīvo. Šie cilvēki tiek nogādāti dežūrdaļā atskurbšanai. Savukārt iereibušie, kuri spēj nosaukt savu dzīvesvietu, tiek aizvesti mājās, lai ar viņiem nekas nenotiktu pa ceļam uz savu dzīvesvietu, bet ziemā viņus paglābtu no apsaldēšanās vai nosalšanas riska. Atsevišķas personas gada laikā tiek aizturētas pat vairāk nekā 20 reizes.

Strādā ar nepilngadīgajiem

Negatīvs rādītājs ir pieaugošais aizturēto nepilngadīgo skaits reibuma stāvoklī, lai arī nepilngadīgo izdarīto likumpārkāpumu skaits samazinās. Palielinās rezultatīvie rādītāji saistībā ar nepilngadīgajiem, ar kuriem veikts preventīvais darbs par administratīvo pārkāpumu. Pērn šādas personas bija 262, par 26 vairāk nekā 2017. gadā.

Vairāk nepilngadīgie tiek ņemti pašvaldības policijas uzskaitē. Piemēram, 2015. gadā šādas personas bija 11, bet pagājušajā gadā – jau 27. Ar uzskaitē esošajiem nepilngadīgajiem notiek regulārs pre­ventīvais darbs, tiek konsultēti arī vecāki par bērnu audzināšanu, atbildību un iespējām kopā pavadīt brīvo laiku.

Aktīvs preventīvais darbs tiek veikts arī skolās – vidēji 46 reizes gadā, uzrunājot skolēnus, vecākus un pedagogus. Bet sadarbībā ar pilsētas Sociālo dienestu regulāri tiek apsekotas riska ģimenes – vidēji 115 reizes gadā.

Palīdz Valsts policijai

Pildot tiešos pienākumus, pašvaldības policija ikdienā sadarbojas ar Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkni, ik gadu apkalpojot vidēji 900 VP pieteikto izsaukumu, kas ir ap 18% no kopējo izsaukumu skaita, kurus apkalpo pašvaldības policija. Izbraucot uz noziegumu vietām un strādājot pa karstām pēdām, ik gadu tiek atklāti vidēji 26 noziegumi un aizturētas 60–70 personas. Pērn aizturēta 101 persona, tai skaitā 43 nepilngadīgie.

Aizvadītajā gadā pašvaldības policijas darbinieki ir veiksmīgi palīdzējuši arī VP Satiksmes uzraudzības rotai. Tostarp 44 reizes ir ziņots VP par dažādiem Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Tāpat pērn pašvaldības policijas darbinieki aizturēja 21 personu, kas vadīja transportlīdzekli alkohola reibumā.

Pašvaldības policija arī aktīvi piedalās maluzvejniecības kontrolē, pagājušajā gadā veicot 87 reidus. Izņemti 53 zivju ķeramie tīkli ar kopējo garumu 1840 m, 20 zvejas rīki un fiksēti 44 makšķerēšanas un zvejas noteikumu pārkāpumi.

Slikti uzvedas pludmalē

Pašvaldības policija pērn turpināja darbu ar administratīvo pārkāpumu veicējiem, vēršot uzmanību uz audzinoša rakstura metodēm attiecībā pret pārkāpējiem, kuri savu vainu atzīst, pārkāpumu novērsuši vai sola to neatkārtot. Pagājušajā gadā reģistrēti 7600 administratīvie pārkāpumi, kas ir par 1927 mazāk nekā 2017. gadā.

Vairāk nekā puse – 4280 – no pārkāpumiem tika reģistrēti pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa pantiem, par to izdarīšanu 261 (6%) persona tika sodīta, bet ar pārējām veiktas profilaktiskas pārrunas un izteikti mutiski aizrādījumi. Savukārt 3320 pārkāpumi reģistrēti par pilsētas domes saistošo noteikumu neievērošanu, 175 (5%) personas tika sodītas, ar pārējām veiktas profilaktiska rakstura pārrunas.

Visbiežāk tiek pārkāpti pludmales lietošanas noteikumi. Šo gadījumu skaits pieaudzis par 16%. Tas izskaidrojams ar īpaši karsto vasaru, kas veicināja atpūtnieku skaita pieaugumu. Arājs atklāj, ka vislielākie pārkāpēji ir iebraucēji, visbiežāk – lietuvieši, kuri pludmali piegružo, ienes stikla taru, smēķē tam neparedzētā vietā un izdara citus pārkāpumus. Pārrunās ar inspektoriem lietuvieši norāda, ka Lietuvā tas esot normāli un viņi nav pieraduši pie tik stingras noteikumu ievērošanas uzraudzības.

Uz sodiem nekoncentrējas

Pērn ir samazinājies sastādīto administratīvo pārkāpumu protokolu skaits un uzliktie naudas sodi. Tas saistīts arī ar to, ka kopš pagājušā gada par virkni pārkāpumu protokolu var sastādīt vienīgi VP. Tādēļ pārkāpumu gadījumos bieži vien tiek izsaukta VP.

Lielākajā daļā gadījumu vainīgajām personām tiek izteikti mutiski aizrādījumi, jo ne vienmēr ar naudas soda piemērošanu var panākt vajadzīgo rezultātu. «Ventspils pašvaldības policija nepielieto taktiku par katru cenu uzlikt sodu. Mums nav tāda uzstādījuma un naudas sodu iekasēšanas plāna, kā tas ir valsts struktūrvienībām, lai ar naudas sodiem papildinātu budžetu. Ventspilī tā nav,» uzsver Arājs. Ventspils pašvaldībā dominē uzskats, ka policija ir tiesības aizsargājoša iestāde un tai nav jātiecas uz vainīgo personu obligātu sodīšanu. Ja vainīgajiem izskaidro izdarītā pārkāpuma būtību, to, kādas var būt sekas un atbildība, iespējams panākt, ka pārkāpums netiks atkārtots. Izdarīto administratīvo pārkāpumu skaita samazināšanās aizvadītajā gadā ir šī ieguldītā skaidrojošā darba rezultāts.

Izsaukumu skaits 2015.–2018. gadā

Ventspils iedzīvotāji arvien vairāk uzticas pašvaldības policijai, tādēļ biežāk zvana uz tās dežūrdaļu, informējot par dažāda veida likumpārkāpumiem, kā arī lūdz palīdzību krīzes situācijās.

2018. gada TOP 5 reģistrētie administratīvie pārkāpumi pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa pantiem:

1. apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpšana – 1396;

2. alkohola lietošana sabiedriskā vietā – 969;

3. dzīvesvietas nedeklarēšana – 691;

4. smēķēšanas ierobežojumu neievērošana – 258;

5. smēķēšana, ja to izdarījis nepilngadīgais – 208.

2018. gada TOP 5 reģistrētie administratīvie pārkāpumi par Ventspils domes saistošo noteikumu neievērošanu:

1. pludmales lietošanas noteikumu neievērošana – 1289;

2. atrašanās sabiedriskā vietā ar atvērtu alkoholiskā dzēriena iepakojumu – 601;

3. nepiedienīga uzvedība – 319;

4. naktsmiera traucēšana – 298;

5. teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumu neievērošana – 200.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (21)

  • -1
    Ilga S. 21.03.2019, 07:16:09

    Vai tad tāds variants vairs netiek piekopts,kad cilvēku,kurš ,pēc kruķu domām,kaut ko neatļautu pastrādājis,izved ārā no pilsētas,mežā apstrādā ar stekiem un pamet likteņa varā?
    Senāk esot bijis dikti populārs soda veids.Runāja pat,ka kādā ziemā viens pāris esot nosalis...

  • -18
    cits kurzemnieks 21.03.2019, 07:35:49

    Ilga S. kundze,ir aizdomas un ir fakti par daudziem represīviem orgāniem.
    jūsu komentārs ir galīgi nevietā,jo nav par tēmu.
    Par augošo uzticību PP.Es arī domāju ka aug.Labāk tāda vai citāda policija,nevis vispār viņa nav.Nebūs tāda vai citāda policija,būs anarhija (bardaks).Un akmeni var iemest jebkuras iestādes,organizācijas un jebkura cilvēka dārziņā,pat mistiskā pasaku varoņa,Jēzus Kristus dārzā.

  • -3
    default 22.03.2019, 01:58:08

    bardaks arī ir tagad vērojams.. viss uz jo viņi ir spējīgi, dzenāt tehnikuma pīpmaņus... un mērīt zāli grāvjos

  • 0
    Pipars 21.03.2019, 07:58:20

    "Mums nav tāda uzstādījuma un naudas sodu iekasēšanas plāna, kā tas ir valsts struktūrvienībām, lai ar naudas sodiem papildinātu budžetu. Ventspilī tā nav,» uzsver Arājs. "
    -------
    Hmm,bet Ventspils budžetā ieņēmumu sadaļā 43450 eiro ir ieklauti kā ieņemumi no soda naudām?

  • -1
    Pipars 21.03.2019, 08:04:39

    Malači vīri.
    Bet kā beidzas gadījums ar deputāta Ulda apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpumu stadionā ???
    Vai sodu uzlika?
    Un te Ventspilī kaut kāds Toyota Landkrusers ik pa laikam pārkāpj CSN,kā ar to???:)))

  • -6
    Toliks 21.03.2019, 09:05:07

    Kāda tur uzticība?? Tad kad jāķer nepilngadīgie pīpmaņi, tad viņi ir superātri, bet tad kad tiešām ir kaut kas svarīgs noticis, tad viņi uz notikuma vietu ir jāgaida ĻOTI ilgi...

  • -12
    Katja 21.03.2019, 10:02:12

    Tolik - nelej tukšu ūdeni. Mini konkrētu notikumu, kur tad nu šie ir kavējušies. Citādi tāda Rīgas kundziņa plātīšanās vien sanāk.

  • -8
    Info centrs 21.03.2019, 11:45:58

    Labdien! Vai saistībā ar Jūsu pausto informāciju varat minēt konkrētu notikumu, vietu un laiku?

  • -15
    kalējs 21.03.2019, 09:09:59

    Varu teikt vien to labāko par šiem staltiem vīriem no VPP.Lai viņiem laba veselība! Pipar,labāk lai ir daži tadi "Uldīši",nekā katrs otrais.

  • -3
    Mortīcija 21.03.2019, 09:39:12

    https://www.ventasbalss.lv/aptaujas/680

  • -10
    Latvija pāri visām! 21.03.2019, 12:02:08

    Man arī pašvaldības policija raisa uzticību.
    Citreiz viņi aizraujas ar niekiem, bet kopumā savu darbu dara labi.
    Un nesatrauktos, ja tā kādu 'citu' izvestu un mazliet ar stekiem piepalīdzot veiktu audzinošu sarunu.)

  • -3
    kaimiņš007 21.03.2019, 14:19:35

    Interesanti gan jūs spriežat. Citu lai pārmāca, bet kā tad ar pašu? Es jau neko, to jau citi, ne tā?

  • -4
    cits kurzemnieks 21.03.2019, 14:20:49

    Te vienu pārgudro vajadzētu aizvest uz geju klubu,kur ar ādas stekiem varētu veikt tādu audzinoša rakstura "pārrunas",lai nedēļu pasēdelt nevarētu.

  • 0
    Rasma 21.03.2019, 15:10:47

    1. apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpšana – 1396. Jā labs veids, kā slaukt naudu un rezultātus labam darbam. Piemēram pie Skroderkroga. Tā vietā lai pašvaldība novietotu ceļazīmi apstāties aizliegts, būtu atrisināta nozīmīga problēma. Netiktu tērēti nejēdzīgi resursi. Tur regulāri patrulē MP mēra centimetrus. Noteikti pilsētā ir daudzas šādas vietas, kur īsti nevar izprast pareizo attālumu un kā pareizi novietot automašīnu. Ne jau ļaunprātīgi cilvēki novieto am.

  • -2
    Info centrs 22.03.2019, 13:04:14

    Lūdzam konkretizēt, tieši kurās vietās pilsētā būtu nepieciešamas minētās ceļazīmes.

  • -6
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 22.03.2019, 14:09:23

    Informējam, ka restorāns “Skroderkrogs” atrodas pilsētas centrā un pašam automašīnu vadītājam jāizvēlas pareizā vieta, kur savu spēkratu novietot atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumiem. Ceļu satiksmes noteikumu punkts 121. punkts nosaka, ka aizliegts apstāties un stāvēt vietās, kur attālums starp brauktuves nepārtraukto ceļa apzīmējuma līniju, sadalošo joslu vai pretējo brauktuves malu un apturētu transportlīdzekli ir mazāks par 3 m. Ja pārkāpumu fiksējusi policija, tad tā ir tiesīga izrakstīt brīdinājumu vai naudas sodu līdz 30 EUR.
    Tāpat informējam, ka pilsētas centrā, vecpilsētā un dažādos pilsētas rajonos ceļazīmes ir problemātiski izvietot. Dažreiz tās traucē satiksmei, nevis to uzlabo. Tāpēc lūdzam ievērot Ceļu satiksmes noteikumus atbilstoši likumā paredzētā kārtībā.

  • 0
    Egils Liepins 22.03.2019, 01:17:05

    Ahahaha - smadzeņu skalošana un meli VDK labākajās tradīcijās.

  • -1
    Rasma 22.03.2019, 14:43:21

    Nu redzam ! Demagoģiska atbilde no Komunākās pārvaldes, neko nedarīsim, nolemts ir tā un savādāk nebūs. Turpināsim mērīt cm. Pie Skroderkroga ir iespējams izvietot ceļazīmi apstāties aizliegts, vai novilkt dzelteno strīpu. Un problēmas būtu atrisinātas. Tas ir neizdevīgi. Birokrātisks, neelastīgs kantoris. Pēc pieredzes KP darbs ir efektīvs tikai tad, ja jums ir sakars ar ļoti uzstājīgu, pārliecības pilnu, darboties gribošu, spēcīgu personu, citādi, jums darbi nevedas. Ja šo un citas lietas sāktu kustināt, ļoti daudzus darbus ātri vien varētu izdarīt, bez problēmām. Ceļazīmes uzstādīt būtu tītais nieks. Kāpēc strādājiet pēc padomju laika metodēm?

  • -5
    pasvaldibas.policija@ventspils.lv 22.03.2019, 16:42:05

    Pašvaldības budžetā, tai skaitā Pašvaldības policijas gada budžeta plāns paredz ieņēmumus no naudas sodiem. Pašvaldības policijai ir tiesības sodīt, piemērojot naudas sodus. Šādi ieņēmumi tiek paredzēti arī Pašvaldības policijas gada budžetā.
    Pašvaldības policijas soda naudas ar katru gadu samazinās, kas apliecina, ka iestādei nav mērķis par katru cenu piemērot naudas sodus.
    Minētie 43450 euro nav tikai Pašvaldības policijas budžetā plānotie ieņēmumi par naudas sodiem, bet ir kopējie Ventspils pašvaldības budžetā paredzētie ieņēmumi par naudas sodiem.

  • 0
    Johny Bannis 26.03.2019, 06:35:39

    1. apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpšana – 1396; ................kapec kapec kapec??

  • -1
    cits kurzemnieks 26.03.2019, 09:00:16

    Kas kāpēc?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: