Vairāk nekā puse jeb 60% Latvijas iedzīvotāju nevēlas strādāt kopā ar citas etniskās grupas pārstāvjiem, īpaši romiem, uz ko norāda 33% respondentu, liecina Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Turklāt aptaujā atklājies, ka latvieši uzskata dažādas etniskās grupas par bīstamām un naidīgi noskaņotām, pat nepazīstot nevienu konkrētas tautības pārstāvi.

Kā norāda SIF, atvērtā sabiedrībā vienīgajam darba izpildes kritērijam jābūt profesionalitātei, tomēr Latvijas darba tirgū izplatīta parādība ir diskriminācija etniskās piederības dēļ.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību slēptajai diskriminācijai un aizspriedumiem, ar ko Latvijas darba tirgū nākas saskarties personām ar citu etnisko piederību, SIF sadarbībā ar vadošo darba un darbinieku meklēšanas resursu internetā "CV-Online Latvia" radījis virtuālo darba biržu "Atvērtība ir vērtība". Šajā vietnē varēs saņemt informāciju par kampaņas aktualitātēm, iesniegt savu CV vai vakanci, kā arī uzzināt, kuri uzņēmumi ir atvērti dažādībai.

"Darba birža ir auglīga vieta profesionālai izaugsmei, kas dod iespēju uzņēmumiem kļūt sociāli atbildīgākiem un ieviest dažādības principus savā vadībā, palīdzot arī Latvijas sabiedrībai tapt atvērtākai un tolerantākai," skaidroja SIF Sekretariāta direktore Aija Bauere, piebilstot, ka SIF informatīvā kampaņa "Atvērtība ir vērtība" šogad būs vērsta pret diskrimināciju etniskās piederības dēļ.

Sabiedrības integrācijas biedrības "Alternativas" valdes loceklis Kaspars Arhipovs apstiprina, ka nodarbinātībā valda slēpta diskriminācija pret romu tautības pārstāvjiem. "Dažkārt, protams, romu tautības personai patiesi trūkst vajadzīgās kvalifikācijas, bet nereti ir pilnīgi skaidrs, ka darbs tiek atteikts tikai personas etniskās piederības dēļ. Vēl nupat biju klāt, kad manai paziņai kafejnīcā, kur ārpusē bija izkārtne "Vajadzīga trauku mazgātāja!", atteica darbu, sakot, ka tas viņiem vairs nav aktuāli. Pēc tam izkārtne vēl vairākas nedēļas netika noņemta," stāstīja Arhipovs.

SIF norāda, ka cilvēkiem ar citu etnisko piederību līdz ar profesionālajām prasmēm nereti piemīt arī unikālas valodu zināšanas, kā arī dažādu kultūru un paražu pārzināšana, kas var noderēt starptautisko attiecību veicināšanā, eksporta tirgu apgūšanā, kultūras sakaru veidošanā un citās jomās.

Piesakoties virtuālajā darba biržā "Atvērtība ir vērtība", darba devēji var apliecināt savu atvērtību dažādām sabiedrības grupām, kā arī izziņot vakanci. Savukārt darba meklētāji un citi interesenti var pieteikties jaunumiem un iesniegt savu CV.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -1
    prof.Preobraženskis F.F. 02.03.2019, 08:40:07

    Bet kas tie tādi ROMI,ko it kā vajadzētu cienīt un mīlēt?
    Vai tie nav tie paši ČIGĀNI?

  • -2
    cits kurzemnieks 02.03.2019, 10:20:38

    Tik tiešam,romi romi,bet viņi paši sevi (vairākums) dēvē par čigāniem.Kāda"gudrā"galva izdomāja ka viņi ir romi.Viņi tūkstošiem gadu bija čigāni.Pilnīgs absurds-mainīt tautības nosaukumu.Loģiskāk būtu viņus saukt par indiešiem,jo tie ir tālā pagātnē ieceļojusi tauta no Indijas(karnatu kasta).

  • 0
    karlito 02.03.2019, 10:49:44

    Ir gadījies man agrāk strādāt kopā ar romiem-čigāniem,teikšu kā ir,strādāt viņi vēlas vismazāk,ka tikai vairāk ''nosačkot'',vēl labāk,neko nedarīt..
    Nesaku,ka tādi ir viņi visi,bet mana pieredze ar viņiem ir tā vissliktākā!

  • -1
    cits kurzemnieks 02.03.2019, 11:17:30

    karlito kungs,apmēram 10% čiganu var integrēt darba tirgū,jo arī dabā notiek brīnumi,bet atgrežoties tēmas ietvaros-jūsu komentārs ir vietā,

  • 0
    Nif nifs 02.03.2019, 12:24:03

    Un vai tā nebija diskriminācija, ka krieviem veselas skolas, bet čigāniem pat atsevišķu klasi aizliedza?

  • -1
    cits kurzemnieks 02.03.2019, 12:41:55

    Jā,Nif nifs,jautājums vietā.

  • -11
    Latvija pāri visām! 02.03.2019, 12:43:02

    Esu strādājis kopā ar čigāniem, t.s.baltajiem, normāliem.
    Un nekāda vaina.

  • -1
    Brīvā Latvija 02.03.2019, 15:02:49

    Kā parasti nav uzrādītas tā saucamā ''pētījuma'' izmaksas. Rūpes par čigāniem ir visīstākā medusmaize dažādiem projektu bīdītājiem. Šos divkošus, lai labāk varētu izpētīt ''diskrimināciju un aizspriedumus'' pašus vajadzētu uz dažiem mēnešiem izmitināt kādā no čigānu apdzīvotiem, domei piederošiem, īpašumiem. Piemēram Krasta ielā 13
    Par čigāniem, ar ko kopā esmu strādājis varu teikt tikai visu to labāko.

  • -3
    Krišs Daugulis 02.03.2019, 17:32:12

    Etniskie...
    Tie veči, ko pazīstu, un kas STRĀDĀ, ir čaklāki un profesionālāki par lielu daļu "āriešu"
    Šīrmaņi, Tamuži ieliks "pareizajiem" ta ka nemetās!

  • -1
    Arājs 03.03.2019, 10:53:42

    Jā,bet kur tad lai viņus liekam?Nav vairs 1942.gads...

  • -5
    lasma 2 05.03.2019, 08:11:22

    Jūs tā runājat, it kā latvieši visi baigi strādīgi, smiekli nāk, es esmu strādājusi ar daudziem latviešiem kuri tik nīd ja kas jādara. Vispirms strīdas kāpēc tas jādara, tad kā jādara un vakars klāt, berzē rokas un uz māju. Protams čigānu tautā tādi vairāk, bet tādi viņi ir, mums viņus nepārmācīt. Zinu arī tādus kuri strādā, mācās, bet to jau pēc skata var redzēt kāds viņš ir.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: