Ziņas par vardarbību skolā tiek saņemtas pietiekami bieži - tā ir gan skolēnu savstarpēja vardarbība, gan pieaugušo vardarbība pret bērniem, intervijā Latvijas Radio atzina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāja Marianna Dreja.

Viņa stāstīja, ka pērn veiktas 142 pārbaudes - katrā ceturtajā gadījumā apstiprinājusies pieaugušo vardarbība pret bērnu, bet katrā trešajā - vienaudžu savstarpējā vardarbība. Pārsvarā šie gadījumi konstatēti skolās un bērnudārzos, viņa atzina.

Dreja norādīja, ka bieži vien vardarbība bijusi emocionāla, bet tas jebkurā gadījumā nav pieļaujams. Pēc viņas teiktā, daudzi joprojām uzskata, ka emocionālā vardarbība nav vardarbības veids, bet fiziskā vardarbība audzināšanā ir normāla.

Viņa arī uzsvēra, ka pat gadījumā, ja piecgadnieks vai desmitgadnieks rupji lamājas, tas nav pamats pieaugušajam tikpat rupji atbildēt. Piemēram, bijuši gadījumi, ka skolotājs paaugstinātā balsī bļauj uz bērnu vai viņu aizvaino. Dreja brīdināja, ka, darot to citu bērnu priekšā, faktiski pārējiem bērniem tiek dota "zaļā gaisma" šādi rīkoties.

"Pieaugušajiem ļoti jāseko līdzi, ko viņi dara un kā izturas," uzsvēra VBTAI vadītāja.

Runājot par vardarbību no skolēnu puses, Dreja uzvēra, ka katrs šāds vardarbības gadījums "ir jāvada", tieši tāpēc skolās ir psihologs un sociālais darbinieks. Viņa nenoliedza, ka ir bijuši gadījumi, kad izglītības iestādes savu misiju uzskata par izpildītu, ja ir aprunājušās ar abu bērnu vecākiem.

Pēc viņas teiktā, var būt arī tā, ka bērns, kas ir varmāka skolā, patiesībā ir cietušais savā ģimenē. Viņš mēģina savu aizvainojumu pārlikt uz kādu citu, jo mājās neuzdrošinās to darīt. "Tāpēc ir ļoti svarīgi risināt šīs situācijas, saprast, kas ir cēlonis tam, ka varmāka vispār kļuva par varmāku. Ja skola netiek galā, tad noteikti jāiesaista gan bāriņtiesa, gan sociālais dienests," viņa uzsvēra.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    karlito 22.02.2019, 17:23:56

    Ha,man tas nav saprotams..ja skolotājs nedrīkst pacelt balsi,un aizrādīt kādam 10gadīgam jauneklim,ka tas dara galīgas aplamības,vai arī lai novērstu skolnieku traci...Tā esot vardarbība..? Man jau šķiet ,ka drīz bērni varēs vispār skolotāju na....pasūtīt...un pamēģini tik kaut ko man pateikt,...vardarbība...

  • -1
    prof.Preobraženskis F.F. 22.02.2019, 17:29:05

    Kad es mācījos 1.vai 2.klasē,tad skolotāja vienam blēņdarim klases priekšā uzskaitīja ar siksnu pa pliku pakaļu.Nez,kā tagad to vērtētu dižie bērnu tiesību aizstāvji?

  • -3
    Latvija pāri visām! 22.02.2019, 17:41:00

    Skolnieki salīdzina.
    Viena skolotāja nervoza, bļauj par katru nieku, cita mierīga.
    Savējam sen vairs nemācu veco - klaus'skolotāju lai ko šis teiktu, bet gan cenšos iemācīt skolotāju saprast un pažēlot.
    Neteiktu gan ka mazie būtu dikti empātiski.)))

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: