Lai no nākamā gada pensionāriem atceltu desmit eiro pacienta līdzmaksājumu par katru slimnīcas gultā pavadīto dienuб nepieciešami 6,5 līdz 7 miljoni eiro, sacīja veselības ministre Anda Čakša.

Šo finansējumu plānots ņemt no Eiropas Komisijas pieļautās budžeta atkāpes.

Čakša skaidroja, ka vēlētos, lai par ārstēšanos slimnīcā līdzmaksājums tiktu atcelts visiem iedzīvotājiem, tomēr tam būtu nepieciešama krietni lielāka summa, kuru, pēc Čakšas domām, Latvija nākamgad vēl nevar atļauties.

Pēc ministres paustā, nonākšanai slimnīcā ir pamatots iemesls, jo tā nav došanās uz vizīti pie ārsta, kur iemesli var būt dažādi - gan medicīniski, gan reizēm sociāli. Patlaban slimnīcas sakārtots pacientu uzņemšanas algoritms, kas ļauj secināt, ka cilvēku nonākšana slimnīcā ir pamatota un par to nevajadzētu veikt līdzmaksājumus, teica ministre.

Čakša uzsvēra, ka senioriem līdzmaksājumi par ārstēšanos slimnīcā ir nopietns slogs. Patlaban normatīvos noteikts, ka, ja summa par ārstēšanos slimnīcā pārsniedz 500 eiro, tad turpmāk līdzmaksājumi nav jāveic, tomēr 500 eiro ir daudz, uzskata ministre.

Viņa arī atgādināja, ka Starptautiskās ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) Latvijai aizrādījusi par pārāk lieliem pacientu līdzmaksājumiem par veselības aprūpi. Viens no segmentiem, kur pacienti maksā daudz, ir slimnīca, piebilda ministre.

Čakša norādīja, ka līdzmaksājumu atcelšana par ārstēšanos slimnīcā jāveic pēc prioritāšu principa, jo jau tagad par bērniem nav jāveic līdzmaksājumi, nākamgad tiks atcelti līdzmaksājumi pensionāriem, bet ar laiku varētu līdzmaksājumus atcelt citām iedzīvotāju grupām.

Viņa piebilda, ka līdzmaksājumi, par kuru atcelšanu būtu jādomā, ir diezgan daudz, jo stacionārā pacientiem jāmaksā ne tikai par gultas vietu, bet arī par citiem pakalpojumiem.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Irēna Kerbštate 13.09.2018, 14:28:25

    Tad kad neplānos bet būs izdarīts tad rakstiet solījumi ir jau noriebušies

  • 0
    karlito 13.09.2018, 20:12:43

    Čakša un viņas tā veselības ministrija izceļas ar visādiem maigi sakot nesaprotamiem lēmumiem...Valsts apmaksāto pakalpojumu grozā,kuriem nebūs jāveic iemaksas ietilpst mūki um mūķenes,bet 3grupas invalīds neietilpst..Ja es esmu strādāt spējīgs,vesels mūks,tad par mani valsts samaksās,bet ja slims invalīds,tad nekā!
    Bet,kas attiecas uz to,ka plāno atcelt pensionāriem līdzmaksājumu slimnīcās,tas ir 100procentu apsveicami,kaut nu tie plāni realizētos dzīvē..Daudz dzīvību šis lēmums izglābs..daudzi pensionāri vienkārši atsakās no arstēšanās,jo zina,ka viņiem nebūs iespēja par slimnīcu samaksāt.

  • 0
    Krišs Daugulis 13.09.2018, 20:18:07

    Tikai, lai kādam taptu dots, citam ir jāatņem.
    Gaidāmi kārtējie nodokļi.

  • -2
    Anita 14.09.2018, 05:19:24

    Vai tad mums trūkst tādu ,kam atņemt, un ne jau viņu, bet valsts naudu? Pilna Latvija ar ministrijām , departamentiem, aģentūrām un tamlīdzīgiem veidojumiem , kur tikai sēž un praktiski neko nedara kantora "žurkas". Tik daudz brīvu darba roku parādītos ,kas varētu reāli strādāt un nebūtu jāieved viesstrādnieki no trešajām valstīm un valsts kasē paliktu milzum daudz naudas ,kuru izmantot gan veselības nozarē ,gan pensiju pacelšanai līdz normālam līmenim, ( protams, tikai tiem ,kas ir strādājuši visu savu mūžu).Latvija laikam ir viena no retajām valstīm ,kur tie ,kas ir godīgi strādājuši ,paliek vecumdienās bez naudas ,par kuru varētu atļauties ne tikai veselību uzturēt , bet arī pasauli apskatīt.Toties tādi ,kas ir pamanījušies "sashēmot "sev miljonus, apzogot pārējos, pamanās "nopelnīt" tūkstošos mērāmu pensiju .Atcerieties šo 6. oktobrī !!!!Cerams, ka tik ilgi paliks prātā , kurus nelaist vairs pie vadības stūres un saldos solījumus , laidiet garām ausīm .

  • 0
    uguntiņa 15.09.2018, 08:24:57

    Piekrītu Anitai .

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: