SIA Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju māja privātais līdzīpašnieks Ainārs Romanovs par, viņaprāt, negūtu peļņu vēlas piedzīt zaudējumus no mājas direktores Andras Konstes.

Konste skaidro, ka sākotnēji Rakstnieku un tulkotāju māja piederēja Kultūras ministrijai (KM), Ventspils pilsētas pašvaldībai un biedrībai Latvijas Literatūras centrs (LLC). Katra no tām turēja 33,3% uzņēmuma akciju. Pēc biedrības likvidācijas 2015. gada nogalē Valsts ieņēmumu dienests rīkoja izsoli, lai pārdotu LLC piederošās daļas Rakstnieku un tulkotāju mājā. Saskaņā ar tā brīža normatīvo regulējumu šīs uzņēmuma daļas nevarēja iegādāties citi tā brīža īpašnieki – nedz KM, nedz pašvaldība, tādēļ izsolē uzvarēja Romanovs.

Pēc Konstes teiktā, pirmā izsole noslēdzās bez rezultāta, savukārt atkārtotā izsolē Romanovs šīs akcijas iegādājies par 2000 eiro, jo neviens cits nesolīja augstāku summu. Pēcāk Romanovam ticis piedāvāts par nedaudz augstāku cenu savas akcijas pārdot, bet viņš šādam piedāvājumam nav piekritis.

Konste norāda, ka Romanovs kā līdzīpašnieks jau ilgstoši cenšas dabūt naudu no Rakstnieku un tulkotāju mājas, taču tas līdz šim nav izdevies, jo gūtā peļņa neesot liela un lielākoties tā darbojas ar valsts dotētajiem līdzekļiem, kas tiek izmantoti, piemēram, Latvijas dalībai Londonas grāmatu tirgū un citos starptautiskos literatūras pasākumos.

«Mēs viņu [Romanovu] nekad neesam redzējuši, viņu pārstāv pilnvarnieks. Mums nav iespējas kaut kādā veidā tikt no viņa vaļā. Viņu varētu iesūdzēt tiesā, piemēram, par kaitniecību, bet tas var vilkties gadiem ilgi. Pēc šī gadījuma, izliekot mūsu daļas izsolē, mainīja likumu. Tagad valstij un pašvaldībām ir pirmpirkuma tiesības, mēs esam tāds nelaimīgs precedents,» apgalvoja Konste, piebilstot, ka Romanova pilnvarotā persona ir Gundars Vectīrelis.

Saskaņā ar firmas.lv pieejamo informāciju, Romanovs Rakstnieku un tulkotāju mājas daļas 2016. gadā ieķīlājis Zemītes Evaņģēliski luteriskās draudzes padomes loceklei Austrai Irēnai Vectīrelei. Ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa noteikta 280 000 eiro apmērā. Rakstnieku un tulkotāju māja 2016.gadā strādāja ar 389 047 eiro apgrozījumu un 1176 eiro peļņu, bet pērn – ar 619 066 eiro apgrozījumu un peļņu 1349 eiro apmērā.

Lai piedzītu līdzekļus no Rakstnieku un tulkotāju mājas direktores, Romanovs arī vērsās tiesā, kas viņa sākotnējo prasības pieteikumu noraidīja. Par šādu tiesas lēmumu Romanovs iesniedza blakussūdzību, kas vēl nav skatīta, jo Rīgas apgabaltiesas Civillietu kolēģija 23. augustā noraidīja Romanova iesniegto blakussūdzību, ar kuru viņš lūdza atbrīvot no drošības naudas samaksas. Tiesa nosprieda, ka Romanovam šī nauda ir jāiemaksā līdz 24. septembrim. Tikai pēc drošības naudas saņemšanas pirmās instances tiesa lems, vai pieņemt blakussūdzību par lēmumu, ar kuru tika atteikts pieņemt sākotnējo prasības pieteikumu.

Lasi vēl

Komentāri (20)

  • 0
    Andrejs Pornieks 28.08.2018, 12:23:12

    Ak, kādēļ gan viss tā...

  • -5
    Latvija pāri visām! 28.08.2018, 12:34:33

    Ja, ja, katrs drīkst piedzīt negūtu peļņu no Ventspils pilsētas, Ventspils novada, Latvijas Republikas, Eiropas Savienības, ASV un KF.
    Jo varbūt mēs visi būtu ļimonāri, ja visi šie nebūtu traucējuši.
    :):):)

  • 0
    Andrejs Pornieks 28.08.2018, 13:22:08

    Mani interesē Romanova k-gs, kādēļ gan viņam neuzstāties ar kādu garlaicīgu lekciju Centrālajā bibliotēkā?

  • -3
    sranskis 28.08.2018, 14:05:20

    Izskatās pēc parupjas afēras, lai tiktu pie laba kumosa, bet gan jau aplauzīs zobeļus!
    Bet lekcijas tēma varētu būt "Kā ieķīlāt 2000 EUR vērtas daļas par 280 000 EUR un kur ķīlas ņēmēja rāva tādu summu?"

  • 0
    Andrejs Pornieks 28.08.2018, 14:34:08

    Es te jūtos kārdināts pretēji evaņģēlijam iztiesāt lietu. Varbūt draudzes padome uzņemsies...

  • -5
    Latvija pāri visām! 28.08.2018, 15:25:47

    Man atkal interesanti,
    kāpēc piepīts klāt kādas iesaistītas kundzes statuss kā Zemītes ev.lut.draudzes padomes locekle un kā tas vispār attiecināms uz lietu?

  • 0
    domāju 29.08.2018, 10:40:44

    Tāpēc, ka iegūtās par 2000 trešdaļa akciju akciju ieķīlātas par 280000.... Var padomāt, ka par 2000 var nopelnīt 280 000

  • 0
    Andrejs Pornieks 28.08.2018, 15:32:37

    Jā, patiešām dīvaini, Tam Kungam būs radušās acīmredzot materiāla rakstura intereses vai pat pretenzijas...

  • 0
    Andrejs Pornieks 28.08.2018, 15:34:25

    Ķeizaram pieder tiesa, arī risinājums.

  • -1
    herberts 28.08.2018, 23:54:59

    Nu šie abi ir īstie brāļi, spriežot pēc ziņām, biznesa patriarhi, valsts tieslietu un tautsaimniecības balsts! Vadzī, ies laiks, skaties, iekabinās vēl Laventam & CO.

  • -1
    Zaglīgā Direktrise 29.08.2018, 10:51:08

    Pēc ziņu aģentūras “ Leta “ sniegtās informācijas šo “ rakstu “ izplatīšanai iesniedza ar SIA “ Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja “ saistītas personas. Šī iemesla dēļ nav otras puses viedoklis, bet šis tas ir atrodams netā.
    Lūk ko var atrast netā:
    Žēl ka netika uzklausīts otras puses viedoklis. Konste aizmirsa pateikt ka prasība ir par notrallināto naudu - jo piem. aci nepamirkšķinot ir apmaksāti rēķini restorānos Rīgā par desmitiem tūkstošiem EUR, meitai, kura mistiskā kārtā tika " pieņemta darbā " regulāri tiek izmaksāts no uzņēmuma līdzekļiem turpat 1000/mēnesī, kur līdz šim šo " čaklo meitiņu " kurai pienākās šādas summas nav izdevies satikt, ir citi Konstei pietuvinātie un izredzētie kuriem tāpat vien, par neko, tiek izmaksātas milzīgas summas. Konste pieprasīja sev pacelt algu un nu saņem vairāk par vienu otru ministru. Nauda šajā iestādē vispār netiek skaitīta. Protams, ka Konste psiho, tāpēc arī šis pasūtījuma raksts, jo saprot, ka visu kas izšķērdēts būs jāatmaksā.

  • -1
    Zaglīgā Direktrise 29.08.2018, 10:51:53

    2017.gadā apgrozījums gandrīz viens miljons EUR. Ar pārējo divu akcionāru - pašvaldības, kuru pārstāv " ziloņu šāvējs " Ābele un ministrijas gādību, Konstei neviens nekad līdz šim nebija uzdevis jautājumu kā nauda tiek tērēta. Parādās Romanovs un nu ir uguns pakulās. Nu Konste saprot ka būs izdevumi jāpamato. Un prasība nav ne par kādu peļņu. Bet tikai par nepamatoti notrallināto naudu. Konste panikā par SIA naudu noalgoja advokāti Sormuli, kura vienlaicīgi pārstāv pašvaldību. Šai advokātei uzreiz atradās SIA nauda lai maksātu bagātīgus honorārus. Konste līdz šim ir paļāvusies uz to, ka ministrija viņu aizstāv, bet nu viņa saprot ka būs slikti, jo ministrija diez vai tiesu varēs iespaidot, un ka tiesa var piedzīt visas nepamatotās summas, kuras ir izšķērdētas vairāk kā 250 000 EUR apmērā.

  • -1
    Zaglīgā Direktrise 29.08.2018, 10:52:17

    Ministrija nodrošināja ka Valsts kontrole šajā uzņēmumā nekad nav bijusi, un nekad jautājums par naudas izšķērdēšanu nav bijis dienas kārtībā. Tur kas tik nav izdomāts kā pamatojums lai tikai savējiem, regulāri izmaksātu pamatīgas summas. Un Romanovs ir tikai mazākuma akcionārs. Konste visu informāciju tur aiz deviņām atslēgām, bet tagad viņa saprot, ka tiesā viss nāks gaismā, un tāds ir arī prasības mērķis. Mazākuma akcionārs jau pirms gada konstatējot Konstes darbībā iespējamas nelikumības izteica viņai neuzticību. Bet ministrija bija pret valdes nomaiņu, jo arī tur saprot, ka var nākt gaismā viss, kas šajā SIA pa pēdējiem desmit gadiem ir izšķērdēts, tāpēc Konste tiek turēta šajā SIA līdz pēdējam.

  • -1
    Zaglīgā Direktrise 29.08.2018, 10:52:44

    Prasība ir Kurzemes rajona tiesā, Saldū, atbilstoši piekritībai, pēc Andras Konstes dzīves vietas adreses Ventspilī, Andreja ielā. Un Kurzemes apgabaltiesa ar savu lēmumu jau atzina, ka prasītājs par zaudējumu piedziņu no Andras Konstes ir SIA " Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja ". Tiesa noteica ka prasītājam - tātad SIA ir jāmaksā valsts nodeva, ko Andra Konste atteicās darīt, jo ar to pašu Andra Konste sekmētu prasības, kura ir pret viņu, pieņemšanu un lietas ierosināšanu. Par šo atteikumu ir policijā iesniegts lūgums par kriminālprocesa uzsākšanu - par tiesas lēmuma nepildīšanu un šajā tiesas lēmumā noteiktā tīšu kavēšanu.

  • -1
    Zaglīgā Direktrise 29.08.2018, 10:53:12

    Tur viss ir tikai savējiem. Piemērs: vispirms " rakstniecīte " kura uzskrebelējusi vienu lubeni ir īpaši pieaicinātā eksperte jautājumos par to kādi rakstnieki vai tulkotāji varēs apmesties rezidencē. Un par šo " smago " darbu, viņa protams tiek dāsni atalgota. Tā tas turpinās pus-gadu vai gadu. Tad šī " rakstniecīte " par īpašniem nopelniem tiek rezidencē padzīvoties un viņai vēl stipendiju izmaksā. Un pēc tam kad šie " prieki " beigušies šī pati " rakstniecīte " saņem dāsnas atlīdzības, kuras tiek sauktas par autoratlīdzībām un tamlīdzīgi, tikai SIA nekādas tiesības ne uz ko neiegūst. Vnk tiek izmaksāta nauda par neko. Un tādi pietuvinātie tur ir lērums. Un visu laiku vieni un tie paši, piezīdušies, ka ne atraut. Un tā tas turpinās gadiem!!!! Un Triju zvaigžņu ordeņa kavaliere A.Konste kā tāds dāsns mecenāts sēj pa labi un pa kreisi zelta rubļus! Jo savējiem nekas nav žēl...

  • -5
    Latvija pāri visām! 29.08.2018, 11:05:21

    Man tā Rakstnieku mājas ideja no sākta gala nav patikusi.
    Sabrauc kaut kādi rakstnieki un par nodokļu maksātāju naudu atpūšas. Tas laikam bij domāts V-pils kā kulturas pilsētas piārs.
    Jāpelna nav, nauda ienāk.
    Nav brīnums, ka galu galā uzņēmīga direktrise to uztaisa par sili sev.

  • 0
    Andrejs Pornieks 29.08.2018, 11:08:28

    Eu, nu sāp taču arī kad medāli pie pieres pienaglo, liksies arī mierā.

  • -5
    sranskis 29.08.2018, 11:30:38

    Zaglīgā Direktrise pat noorgasmēja pārkopējot 5 dienas vecus palagus no jauns.lv!

  • 0
    Pipars 29.08.2018, 14:33:33

    Nopietni apvainojumi.
    Vai direktorei ir ko atbildēt?
    Kā nekā nodokļu maksātāju nauda.

  • -2
    Soross 29.08.2018, 18:24:31

    Ļoti vienkārši. Rakstnieku māja nekad nav bijusi mana fonda pakļautībā. Sadarbojieties ar SFL, un visas problēmas pazudīs kā nebijušas! ;)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: