Atklājot pirms desmit gadiem Ventspils brīvostas industriālajā teritorijā ražotni hidraulisko detaļu nodrošināšanai Bucher Municipal ielu tīrāmajām automašīnām, vācu kompānija Hydraulik Bauteile GmbH aizvadītajos gados ievērojami paplašinājusi meitasuzņēmuma darbības jomu.

Tagad Hydraulik Bauteile Baltic Ventspilī sniedz pakalpojumus un ražo produkciju gan vietējam tirgum, gan arī eksportam.

Šogad aprit desmit gadi kopš brīža, kad Ventspilī tika atklāts Vācijas privātpersonai piederošs un Latvijā reģistrēts uzņēmums SIA Hydraulik Bauteile Baltic, kura pamatdarbība vērsta uz hidraulisko un pneimatisko izstrādājumu montāžu; šīs detaļas izmanto dažādai tehnikai un transportlīdzekļiem. Visus desmit gadus uzņēmums demonstrē stabilu izaugsmi. Piemēram, ja 2016. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 1,6 miljoni eiro, tad pērn – jau aptuveni 2 miljoni eiro, stāsta prokūrists un iepirkumu vadītājs Alfrēds Grieze.

Hydraulik Bauteile Baltic produkcijas galvenais un lielākais patērētājs ir mātesuzņēmums Vācijā, uz kurieni tiek transportēta teju visa samontētā hidrauliskā produkcija. Latvijā Hydraulik Bauteile Baltic lielākais klients joprojām ir Ventspils Šveices koncerna mašīnbūves uzņēmums Bucher Municipal, kuram Hydraulik Bauteile Baltic piegādā ne tikai hidrauliskos un pneimatiskos savienojošos mezglus, bet arī citas detaļas, strādājot pēc kanban sistēmas, kas paredz detaļu piegādi ražošanas vietā precīzi laikā. Tādējādi Hydraulik Bauteile Baltic sniedz savam klientam noliktavu pakalpojumus.

Uzņēmums paplašinājis pakalpojumu jomu arī vietējā tirgū. Pagājušā gada rudenī tas sāka pieņemt no vietējiem klientiem remontā hidrauliskos cilindrus dažādai paceļamajai tehnikai, kas tiek izmantota kuģu remontā, kokapstrādē, mežizstrādē un citās jomās. Rūpniecības ielā 24 darbojas veikals un remontdarbnīca vietējiem klientiem. Sniedzot cilindru remontu pakalpojumus, uzņēmums sadarbojas ar vietējiem apakšuzņēmējiem – metālapstrādes uzņēmumiem.

Atskatoties uz uzņēmuma desmit gadus seno vēsturi, Grieze min galvenos izaugsmes un attīstības posmus. 2008. gadā Ventspilī, nomātajās telpās Rūpniecības ielā 18, Hydraulik Bauteile Baltic uzsāka savu darbību kā hidraulisko izstrādājumu vairumtirgotājs un mašīnbūves ražotnes Bucher Municipal detaļu piegādātājs. Pirms tam tika attīstīta sadarbība starp uzņēmuma Hydraulik Bauteile GmbH īpašnieku Vācijā un Šveices koncernu Bucher Municipal.

2010. gadā Hydraulik Bauteile Baltic sāka Ventspilī komplektēt hidrauliskos pievadus, sākumā vietējiem klientiem. Rūpniecības ielā 18 tika atvērts neliels hidraulikas un pneimatikas veikaliņš. 2011.–2012. gadā uzņēmums uzsāka dažu hidraulisko detaļu sērijveida montāžu – galvenokārt māteskompānijai Vācijā. Paplašinoties montāžas apjomam, kļuva skaidrs, ka nomātajās 400 kvadrātmetru lielajās telpās kļuvis par šauru. 2012. gadā tika uzsākts apspriest ieceri būvēt savu ražošanas ēku zemes gabalā, kas bija iznomāts no Ventspils brīvostas pārvaldes. 2014. gadā būvniecība tika pabeigta, taču vēl vajadzēja uzstādīt iekārtas. Alfrēds Grieze norāda, ka līdztekus ražošanas ēkas būvniecībai tika sakārtota un labiekārtota piegulošā teritorija.

2015. gada janvārī Hydraulik Bauteile Baltic uzsāka hidraulisko pievadu sērijveida ražošanu jaunajā ēkā Rūpniecības ielā 24, aptuveni 1500 kvadrātmetru platībā. Pirms diviem gadiem hidrauliskos pievadus papildināja arī dažāda lieluma un diametra metāla caurules, kuras uzņēmums griež pēc māteskompānijas pasūtījuma. Šīs caurules tiek izmantotas lauksaimniecības, dzelzceļa un citu profilu uzņēmumos Vācijā.

Aizvadīto desmit gadu laikā pieaudzis arī darba vietu skaits uzņēmumā Hydraulik Bauteile Baltic. Lai arī tas joprojām vēl nav liels – uzņēmumā strādā tikai 11 cilvēku –, tas jau ir divas reizes vairāk nekā 2012. gadā un piecas reizes vairāk nekā 2008. gadā. Alfrēds Grieze uzņēmumā strādā kopš pirmās dienas, izturot pirms tam pretendentu atlases konkursu.

Desmit gadu laikā uzņēmumā izveidojušās savas tradīcijas. Kad darbinieku bija mazāk, viņi tika pievienoti mātesuzņēmuma komandai, lai kopā svinētu Ziemassvētkus Vācijā. Tagad, kad kolektīvs izaudzis skaitliskajā ziņā, Ziemassvētki tiek svinēti mājās. Uzņēmums Hydraulik Bauteile Baltic regulāri piedalās Pilsētas svētku gājienā. Augusta sākumā uz Ventspili vienmēr brauc īpašnieks un mātesuzņēmuma vadītāji ar saviem viesiem, kuriem ļoti patīk mūsu Pilsētas svētki, kas viņiem atgādina Vācijā tik populāros karnevālus. Māteskompānija atrodas nelielā apdzīvotā vietā 30 kilometru attālumā no Hannoveres, un tur šādu svētku nav.

Alfrēds Grieze rāda, kā strādā hidrauliskā prese.

Preces pieņem Ģirts Lejasmeiers. Saņemtās detaļas tiek izmantotas gan uzņēmuma vajadzībām, gan tiek novirzītas pārdošanai citiem klientiem. Detaļas Ventspilī nonāk no Itālijas, Spānijas, Vācijas un citām valstīm.

Noliktavu speciāliste Anda Haldimane-Trulevica atbild par preču izdošanu un izvešanu klientiem. Viņa neuzskata, ka strādā nesievišķīgu darbu. Anda deviņus gadus nostrādāja par pārdevēju ārzemēs un apgalvo, ka šis darbs viņai patīk vairāk. Attēlā: Anda komplektē pasūtījumu uzņēmumam Bucher Municipal.

Gatavā produkcija – hidropievadi –, kurus uzņēmums montē pēc mātes­kompānijas pasūtījuma. Šie hidropievadi tiek izmantoti lauksaimniecības, dzelzceļa un citu profilu uzņēmumos Vācijā.

Zem viena jumta ar Hydraulik Bauteile Baltic montēšanas cehu darbojas arī hidraulikas un citu detaļu veikals vietējiem klientiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: