Ventspils Krievu biedrība sagatavojusi deklarāciju, kurā iebilst pret pāreju uz mācībām tikai valsts valodā, un nosūtījusi atklātu vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei, Ministru prezidentam Mārim Kučinskim un izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim, informēja Ventspils Krievu biedrības valdes priekšsēdētājs Vasilijs Giņko.

Deklarācijā izvirzītas vairākas prasības Saeimai, Ministru kabinetam un IZM. Deklarācijas autori iestājas par krievu valodas saglabāšanu izglītībā, vienlaikus atbalstot intensīvu un padziļinātu latviešu valodas apguvi mazākumtautību skolās. "Mēs iestājamies pret jebkuru nepamatotu izglītības modeļu uzspiešanu un ieviešanu izglītības sistēmā, kas ir pretrunā ar mūsdienu zinātniskajām tendencēm, ierobežojot iespējas un pazeminot mācību programmas apgūšanas kvalitāti," teikts deklarācijā. Deklarācijas autori arī pauž, ka jebkuriem lēmumiem par izglītības sistēmas izmaiņām jātiek pieņemtiem, tikai balstoties uz padziļinātām un vispusīgām psiholoģiski pedagoģiskām ekspertīzēm. Tāpat esot jāņem vērā pirmsskolas izglītības iestāžu, vispārizglītojošo skolu, speciālo un augstākās izglītības iestāžu pedagogu viedoklis un pieredze.

Pieņemot šādus lēmumus, obligāti jānoskaidro plašas sabiedrības un krievvalodīgo bērnu un vecāku viedoklis, uzskata deklarācijas autori.

"Nodomus par pilnīgu mazākumtautību izglītības iestāžu pāreju uz mācību priekšmetu programmu apguvi tikai latviešu valodā, kas pastāvīgi ir sastopami dažu politisko apvienību paziņojumos un oficiālajos dokumentos, mēs uzskatām par nepieļaujamiem, jo tie ierobežo konstruktīva dialoga iespējas starp dažādām vienotas Latvijas sabiedrības etniskajām grupām," teikts vienā no deklarācijas punktiem.

Deklarāciju par nepieciešamību saglabāt Latvijā mazākumtautību izglītību ar krievu mācību valodu Ventspils Krievu biedrības valde apstiprinājusi jau šī gada pavasarī. Pēc tam ar sabiedrisko organizāciju palīdzību tika sākta parakstu vākšana par atbalstu pieņemtajai deklarācijai un tajā aprakstītajām prasībām. Līdz šim par deklarāciju parakstījušies 338 Ventspils pilsētas un novada iedzīvotāji.

Deklarācijā autori pauž bažas par valdošās koalīcijas partiju vairāku gadu ieceri sākt pāreju uz mācību priekšmetu programmu īstenošanu tikai valsts valodā visās Latvijas valsts un pašvaldību finansētajās skolās. Autori norāda, ka šī iecere tādā vai citādā veidā ir sastopama visos pēdējo gadu valdības koalīcijas līgumos.

Kā sacīja Giņko, viens no soļiem ceļā uz pakāpenisku ieceres realizāciju ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pēdējā iniciatīva par valsts centralizēto eksāmenu satura un kārtošanas kārtības izmaiņām Latvijas skolās. IZM no šiem noteikumiem esot nolēmusi izslēgt punktu, kurā aprakstīts, ka skolēni, kārtojot valsts centralizētos eksāmenus vidusskolā, drīkst atbildēt mazākumtautības valodā.

"Mūsu skatījumā paredzētā iecere kopumā, kā arī IZM pēdējā iniciatīva, ir tikai politisks lēmums, jo tā nav tiesiski un zinātniski pamatota. Esošie statistikas dati un ārzemju pieredze liecina, ka, atsakoties no mācību priekšmetu mazākumtautības programmu realizēšanas bilingvāli, mācību kvalitāte un rezultāti ievērojami samazinās. Tas savukārt noved pie vidusskolēnu konkurētspējas samazināšanās darba tirgū, jaunu un darbspējīgu cilvēku aizplūšanas no valsts, sociālo problēmu saasināšanās, sabiedrības integrācijas procesu izjaukšanas," norādīja Giņko.

Šī gada 28. aprīlī Ventspils Krievu biedrība pēc pašu iniciatīvas organizēja šī jautājuma publisku apspriešanu Ventspilī. Uz apspriedi bija uzaicināti Ventspils pilsētas domes un pilsētas skolu pārstāvji, kā arī piedalījušies pārstāvji no citām pilsētas nacionālo kultūru biedrībām un sabiedriskajām organizācijām, kā arī savu viedokli izteikuši krievvalodīgo bērnu skolotāji un vecāki. "Visi pasākuma dalībnieki vienbalsīgi piekrita, ka dzimtās valodas izglītība Latvijā ir jāsaglabā, un reforma šādā pasniegšanas veidā ir nepieņemama," apgalvoja Giņko.

"Interesanti, ka no 2014. gada reformas sagatavošanas process un tā reālā sabiedriskā apspriešana notiek paralēli, nepārklājoties. Izglītības un zinātnes ministrijai, valdībai un valdošās koalīcijas partijām maz interesē izglītības sistēmas pasūtītāju un lietotāju - vecāku un skolnieku - viedoklis," uzskata Giņko. "Atbildīgās personas ne tikai nav organizējušas plašu jautājuma apspriešanu, bet arī ignorējušas sabiedrības iniciatīvas. Šobrīd parakstu vākšanas process mūsu deklarācijai sakrīt ar reformas aktīvās realizācijas fāzes sākšanos, un mēs esam saņēmuši reālu apstiprinājumu mūsu bažu pamatotībai."

Kā ziņots, Ministru kabinets konceptuāli atbalstījis IZM sagatavoto informatīvo ziņojumu par pāreju uz mācībām valsts valodā vispārējās izglītības iestādēs.

Patlaban IZM piedāvājums paredz, ka reformai mazākumtautību izglītības iestādēs būtu jābūt ieviestai 2021./2022.mācību gadā, nosakot, ka mācības pirmsskolā notiktu bilingvāli, sākumskolā (1.-6.klasē) tiktu nodrošināti trīs bilingvālās izglītības modeļi, pamatizglītības posma noslēgumā (7.-9.klase) 80% mācību procesa būtu nodrošināmi valsts valodā, savukārt vidusskolās (10.-12.klase) mācības notiktu tikai latviešu valodā.

Līdz šādam rezultātam tiktu nonākts pakāpeniski. 2019./2020.mācību gadā 80% mācību valsts valodā pamatskolā būs jānodrošina tikai 7.klasē, 2020./2021.mācību gadā - 7. un 8.klasē, savukārt 2021./2022.mācību gadā mācības latviešu valodā 80% apjomā notiktu jau visā pamatskolas noslēguma posmā. Arī pāreja uz mācībām latviešu valodā vidusskolā notiktu pakāpeniski - sākumā, 2020./2021.mācību gadā, tikai valsts valodā mācīsies 10. un 11.klases skolēni, bet pēc gada - visas vidusskolas posma klases.

Lasi vēl

Komentāri (98)

  • -4
    reku 20.12.2017, 15:58:44

    Kāpēc tāds uztraukums?Krievijā joprojām mācības notiek un notiks krievu valodā.Robeža vaļā,vilcieni kursē,neviens ar varu Latvijā viņus netur.

  • -1
    gunča 21.12.2017, 13:47:40

    Lai tik brauc prom,un lai ņem Kurzemnieku līdz.

  • -3
    Zelts 20.12.2017, 15:59:01

    Pēc šī iesnieguma varu secināt, ka krievuprāt ir vajadzīgs tiesisks un zinātnisks pamatojums tam, ka Latvijas valsts valoda ir latviešu valoda.

  • -2
    Ciemiņš 20.12.2017, 16:20:33

    Loģiski, ka iebilst. Diezgan labi iekārtojušies. Principā šāds lēmums bija jāpieņem jau vairāk kā 20 gadus atpakaļ.

  • -1
    Parteigenosse 20.12.2017, 16:25:18

    Vajadzētu intereses pēc papētīt,kas tad īsti ir tie iniciatori,autori un parakstītāji.
    Domājams,ka tie nav etniskie Latvijas krievi,kuru priekšteči te dzīvojuši līdz 1940.gadam un kam vienīgajiem no visa sveštautiešu bara būtu tiesības uz Latvija pilsonību.

  • 0
    Inetty 20.12.2017, 17:13:52

    Es vispār nesaprotu, kā var pastāvēt vispār kaut kādas diskusijas par šīs valsts valodu! Krievvalodīgie, ko jūs pīpējat?! Šeit ir LATVIJA un valsts valoda ir LATVIEŠU! Kuru vārdu jūs šajā teikumā nesaprotat? Cik daudz latviešu dzīvo Anglijā, bet tur nevienam pat sapņos nav rādījies pieprasīt, lai ar viņiem runā latviski, māca latviski utt. Kāpēc ārzemnieks atbrauc uz Latviji un viņam pirmā lieta ir iemācīties valodu? Nu patiešām, Krievijs jūs gaida ar atplestām rokām, ja jau mēs latvieši ar savu latviešu valodu jums derdzamies! Cik tālu esam tikuši, ka pie manis veikalā ienāk 12gadīgs puika, krievs, runā ar mani krieviski un es pat atbildu krieviski, tomēr pietrūka 2 vārdi manā vārdu krājumā un pateicu latviski. Es dabūju noklausīties veselu iebildumu jūru no viņa par to ka, kā es pārdevēja varot nezināt krievu val. Kā es varu nezināt tos daźus vārdus! Tas ir normāli?!

  • 0
    Inetty 20.12.2017, 17:14:48

    Ja viņam bērnam jau ir tāda zupa iekšā, tad kādi ir viņa vecāki, ka viņš bērns nepakaunējās savu zupu izgāzt uz pieaugušu cilvēku. Un kad paprasīju lai parāda savas latviešu zināšanas, tad protams bija klusums! Kā lai te nedzimst naids!? Lopu vagonos un krieviju prom!

  • -1
    Inetty 20.12.2017, 17:18:15

    Un piebildīšu, ka protams visi krievi nav tādi! Man ir vairāki draugi krievi, es zinu viņu valodu un viņi zin manējo un problēmu nav. Bet dažu labu citu krievu rindas vajadzētu paretināt, jo par daudz jau tajā galvā sakāpis!

  • 0
    Krievlauks 20.12.2017, 17:19:58

    Jautajums. priekškam vispār Ventas Balss piesarņo internetu ar šitādu murgu. tas, kad Latvijā ir lietojama tikai un vienīgi Valsts valoda vispar nav apspriežams. priekš tam pirms gadiem bija referendums. un vispār, kas ta tada vel par krievu biedrību te uzradusies. ko par šo temu saka čiganu biedrība? iespējams kad varbut fiziku un ķīmiju labak mācīt čigāniski

  • -1
    еs 21.12.2017, 18:05:50

    ''un vispār, kas ta tada vel par krievu biedrību te uzradusies''

    Reģistrs, Ierakstīts reģistrā
    Biedrību un nodibinājumu reģistrs 30.03.2011 ( https://company.lursoft.lv/ventspils-krievu-biedriba/40008175714 )

    Biedrības valde: http://ventro.lv/o-nas/pravlenie/

  • -1
    Arnis 20.12.2017, 17:45:01

    Ko par šo saka Ventspils nacionālā apvienība?

  • 0
    Amilda 20.12.2017, 17:46:09

    Ak jeee. Cik var? Esmu krieviete un es esmu PAR pareju uz latviesu valodu. Ja berns macas un kko saprot vinam ir pofig kura valoda dabut zinasanas! Latviesu berniem ari bus interese nedaudz iemacities kkadus vardinus no krievu berniem. Noderes tacu dzive. Macibas katviski,najas krieviski. Izaugs cilveks kas perfekti zinas abas valodas. Man nav iebildumu. Pukst jau vairak vecakie cilveki,kas pasi neko nav iemacijusies par 30 gadiem. Es vispar nevaru saprast so, tagad viniem ir 60, bet kad sabruka PSRS bij tac tikai 30, un 30 gados VAR kaut vai pamatfrazes iemacities.

  • 0
    Amilda 20.12.2017, 17:47:00

    Atvajnojos, drukas kluda. Macibas latviski, majas krieviski...

  • -1
    yolo 20.12.2017, 22:05:15

    Visu Jums cieņu

  • 0
    Amilda 20.12.2017, 17:49:00

    Neviens tacu neaizliedz krievu valodu ka tadu? Jo vairak valodas zin cilveks, jo labak! Bet nu kura valsti nedzivotu valsts valodu ir jazin. Kaut vai tadel, lai neizskatitos ka mulkis, kas 2 vardus nevar kopa salikt.

  • 0
    vai man dieniņ!!! 20.12.2017, 17:59:03

    Šī Ventspils krievu biedrība tikai parāda savas trulās smadzenes ar defektiem. Ja kāds 27 gadu laikā vēl nav iemācījies valsts valodu, kurā dzīvo, tas tikai liecina par šo indivīdu deģenerāciju un no tādiem nevienai valstij un tās kultūrai nav jēgas. Un vēl pēc 27 gadiem runāt par kaut kādām pārejām... deģenerācijas augstākā pakāpe!!
    Plus vēl apkauno pārējos lielāko daļu krievus, kuri ir spējuši apgūt valsts valodu.

  • 0
    qwerty 20.12.2017, 18:13:32

    Tas ir fenomens pasaules mērogā - kā šī mazā,1,8 miljonu latviešu valstiņa dara pāri savam lielajam kaimiņam ar 144 miljoniem iedzīvotāju.
    Nē ,tas ir Ginesa rekords !!!

  • 0
    Anita 20.12.2017, 18:51:38

    Te nu ir rezultāts tam ,ka tikko pēc brīvības atgūšanas netika izdots likums,ka latviski un viss un ,kam nav spēju iemācīties valodu , laipni lūgti uz turieni ,kur valsts valoda ir krievu . Jocīgi gan sanāk , kad šie aizbrauc uz Angliju vai Vāciju ,tad kaut kā iemācās to valstu valodu, jeb pie mums palikuši tikai tie ,kam grūtas galvas . Tiesa , ir ļoti daudz krievu ,kas perfekti runā un raksta valsts valodā,un visu cieņu tādiem.

  • -1
    Arājs 20.12.2017, 19:30:51

    Atļaušos nedaudz palabot-te ir rezultāts tam,ka pēc brīvības atgūšanas visi nelikumīgi iepludinātie cittautieši (civilokupanti,kolonisti,var saukt tos,vienalga, kā) netika obligātā kārtā izraidīti no LR teritorijas (ne lopu vagonos,protams),bet tieši otrādi-tiem tika dota iespēja iegūt pilsonību!Vai toreizējo likumlēmēju rīcību nevarētu saukt par noziegumu pret latviešu tautu?
    Rezultātus mēs tagad redzam.

  • 0
    Barons 20.12.2017, 19:35:02

    To ir vien nesaprotam padarišan,ka tād cilvēk var atļauties taisit bunt pret valdišan!Kā to likum ir rakstit,tā to būs būt.
    Iekš man muiž viss ir runat pa Latvisk,ja kāds ir gribet un mācet,tad pa Vācisk ar.

  • -23
    Latvija pāri visām! 20.12.2017, 20:07:02

    Vispār jau jautājums - ko jūs, latviešvalodīgie un naciki kā Arājs ( lepni nosaucies sen nosprāguša žīdu šāvēja vārdā ) un Parteigenosse ( acīmredzot NSDAP simpatizējošs ) ?

    Kas jums tā saucamo brīvību un neatkarību (no kuras gan maz palicis pāri) uzdāvināja 1991.gadā?
    K r i ev i j a.
    Jūs sīku purkšķi neesat palaiduši neatkarības sasniegšanai, vai ne.

    Kāda jums daļa, kādā valodā mācās krievu bērni skolās, kas sākotnēji ir bijušas krievu skolas?

    Protams, varētu normāli sasniegt situāciju, kad latvieši un krievi, arī viņu bērni, ir kopā, bet dēļ jūsu trīspirkstu pierīšu uzpropagandētā nacionālisma tas nav iespējams.

    Tāpēc būs vien jāgaida, kad šaurpierīgajam nacionālismam būs nopietnas sekas...

  • -1
    asd. 20.12.2017, 20:31:33

    Kurzemniek-krieviniek!
    Liec nu mierā pašvaldības policijas priekšnieku!Tevis dēļ viņš uzvārdu mainīt netaisās...

  • 0
    yolo 20.12.2017, 22:06:02

    https://www.youtube.com/watch?v=eyj0u52XTLY

  • 0
    Inetty 21.12.2017, 13:44:27

    Ja tā, tad kāpēc krievi uzspiež latviešiem krievu valodu???? Kāpēc, piemēram, veikalā man viņiem jāatbild ir krieviski???? Kāpēc.
    ????! Lai tad krievi runā krieviski un mēs latvieši runāsim latviski un viss. Jā kāds kādu nesapratīs, nu tad neko! Čigàns var zināt 2 valodas, bet krievs nē. Nu tad ar to viss ir izteikts...

  • 0
    Inta 18.12.2018, 10:18:16

    ---->Inetty--čigāns zin trīs valodas-savu,latviešu,krievu.

  • -20
    Latvija pāri visām! 20.12.2017, 20:11:22

    Jūs tiešām domājat, ka šādā veidā uzspiežot latviešu valodu krievu skolās, jūs dabūsiet pretī Latvijas valstij lojālus iedzīvotājus?
    Muļķīši.
    Jūs dabūsiet cilvēkus, kas Latvijas valsti tās krīzes laikos vienkārši uzmetīs, tāpat kā jūs viņus.

  • 0
    Amilda 20.12.2017, 21:21:22

    Lojalus patriotus jau nedabus. Sis nak no gimenem, ne no skolas vai sabiedribas. Var macities jebkada valoda, bet ja majas no bernibas neiemaca cienit savu valsti, tad neviens neiemacis vairak. Es nedaudz agrak jau mineju. Kada vaina macibam latviesu valoda? Es esmu par to, lai mani berni brivi runatu latviski, bet nu majas mes runasim krieviski un vairak jau tomer pieversamies musu kulturai. Es esmu par latviesu valodas apguvi, jo noderes dzive. Ja vini protams gribes te palikt. Pec butibas ta pareja neizveidos patriotiski noskanotus krievus. Krievi ir un bus, un krievu valodu neviens neaizliedz. Vienkarsi starp tautu bus vairak saprasanas

  • 0
    Freds 21.12.2017, 09:01:01

    Kurzemniek beidz te dzīt savu propogandu, labāk ieklausies, ko butes kudze saka, un viņai ir taisnība.

  • 0
    gunča 21.12.2017, 13:52:03

    Kurzemniek,laikam gribi atrauties-kā kaka no pakaļas.

  • -1
    Inetty 21.12.2017, 13:55:14

    Neviens, nevienam neko neuzzspiež! Negribat mācīties, nemācieties! Plašā pasaule jūs gaida kā valodu izvēle ir plaša katrā valstī. Es savu izvēli esmu izdarījusi. Gribu runāt latviski. Bet aizejot uz darbu, 60% runāju krieviski. Un tā jau ir uzspiešana man, bet jums krieveļiem. Man latvietei tiek uzspiests runāt krieviski.

  • 0
    asd. 20.12.2017, 20:29:55

    Kaut cik jēgas no visas tās pārejas uz latviešu valodu būs tikai tad,ja krievu skolās par skolotājiem strādās tikai latvieši,protams,arī krievu valodas pratēji.

  • 0
    herberts 20.12.2017, 20:51:05

    Uz priekšu, okupantu kungi, jūsu skolas par jūsu privāto naudu. Ja ne, man slaidi nospļauties ko te kāds krievmēļnieks vēlas. Neviens te jūs nesauca, ar varu ielīdāt, " družboļubi" un sakiet paldies ka jums šeit ļauj nelikumīgi vēl joprojām uzturēties, nekauņas. Pēc Ženēvas konvencijas regulas jums jau sen no šejienes bija jāaizvācas.

  • -1
    Arājs 20.12.2017, 21:25:07

    http://188.68.49.144/?p=42763

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: