No 1. janvāra tiks paplašināta diagnostikas pieejamība pacientiem ar aizdomām par onkoloģisku slimību, proti, no nākamā gada izmeklējumus desmit dienu laikā no pacienta vēršanās ārstniecības iestādē būs jānodrošina ar aizdomām par jebkuru vēža diagnozi, informēja Veselības ministrija (VM).

Valdība otrdien atbalstīja virkni būtisku grozījumu Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, tostarp izmaiņas, kas saistītas ar onkoloģiju, medicīnisko apaugļošanu, reto slimību aprūpi un citiem veselības aprūpes aspektiem.

Pēc VM paustā, lai uzlabotu valsts organizētā krūts vēža un dzemdes kakla vēža skrīninga pieejamību, noteikumu projekts paredz uzlabot pakalpojumu pieejamību paredzot, ka paciente var saņemt pakalpojumu valsts organizētā skrīninga ietvaros, ja saņēmusi Nacionālā veselības dienesta (NVD) uzaicinājuma vēstuli, ģimenes ārsta prakses sagatavotu vēstules kopiju vai pēc savas iniciatīvas vēršoties ārstniecības iestādē, kas nodrošina skrīninga programmu realizāciju, un ja informācijas sistēmā ir derīga uzaicinājuma vēstule.

Grozījumi arī paredz, ka ar nākamā gada 1. jūliju valsts finansēs pozitronu emisijas tomogrāfijas izmeklējumus personām ar aizdomām par ļaundabīgu krūts vēzi, bronhu un plaušu vēzi, resnās un taisnās zarnas vēzi, kā arī melonomu. Pozitronu emisijas tomogrāfija ir uzskatāma par modernāko metodi primāro un sekundāro izmaiņu precizēšanai vēža diagnostikā, kā arī slimības recidīvu atklāšanā, skaidro VM.

Vienlaikus ministrija, lai uzlabotu valsts apmaksātu medicīniskās apaugļošanas pakalpojumu pieejamību, noteikumos iekļāva jaunas normas, kas paredz nosacījumus centralizētai medicīniskās apaugļošanas pacientu gaidīšanas rindai, kuru pārraudzīs NVD. Tāpat centralizētās rindas ietvaros plānots uzlabot pacientu informēšanu par gaidīšanas rindas garumu.

Savukārt kvalitatīvas aprūpes nodrošināšanai reto slimību pacientu aprūpē svarīga ir multidisciplināra pieeja, kas nodrošinātu iespējami atbilstošāko palīdzību katram konkrētajam pacientam. Šī iemesla dēļ paredzēts izveidot reto slimību kabinetu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Turklāt diabēta rādītāju uzlabošanai Latvijā paredzēts apmaksāt papildu 11 diabēta apmācības kabinetu darbību. Prognozētais apmeklējumu skaits šajos diabēta kabinetos varētu sasniegt 33 000 apmeklējumu.

Noteikumos VM paredzējusi arī jaunu pakalpojumu apmaksu no valsts budžeta, proti, transkatetrāla aortas vārstuļa implantācijas operācijas pacientiem, ka arī no valsts budžeta finansēt aknu transplantāciju pieaugušajiem. Plānots palielināt arī zobārstniecības tarifus, lai saglabātu pieejamību zobārstniecībai bērniem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: