Nav nekāds noslēpums, ka ūdens ir svarīgs labas garīgās un fiziskās veselības nodrošināšanai un tas jādzer ne tikai tādēļ, lai organisms normāli darbotos, bet arī – lai nezaudētu labu izskatu, garastāvokli un labas darbaspējas. Tāpēc pašvaldības SIA ŪDEKA iesaka jaunajā gadā apņemties ikdienā vairāk lietot ūdeni! 

Tas, cik daudz ūdens katru dienu cilvēkam jāizdzer, ir atkarīgs no dažādiem individuāliem faktoriem, kā ķermeņa uzbūve, fiziskās aktivitātes, apkārtējā vide, uzturs u.c., bet vispārēji ieteicamais uzņemtā ūdens daudzums dienā ir 1,5–2 litri.

Ventspilī droši var dzert ūdeni no krāna

Krāna ūdens vienmēr ir svaigs nepārtrauktas plūsmas dēļ. Piemēram, nopērkot ūdeni pudelē, nekad nevaram būt droši, cik ilgi tas veikala plauktā nostāvējis.

Protams, krāna ūdens ir arī daudz lētāks nekā ūdens pudelēs, un tam ir izcilas garšas īpašības. Ja Ventspils ūdeni pildītu pudelēs un pārdotu veikalā, tad viens litrs ūdens maksātu tikai 0,0007 EUR.

Latvijā dzeramo ūdeni galvenokārt iegūst no pazemes avotiem, un mūsu valstī nav tādu pazemes ūdeņu, kuri nebūtu jāattīra, tajos parasti ir paaugstināts dzelzs, mangāna, amonija, sulfātu un hlorīdu savienojumu saturs. Arī Ventspilī dzeramo ūdeni iegūst no pazemes – no 11 artēziskajiem urbumiem (līdz pat 70 metru dziļi) Tārgales pagasta Ogsilā, 14 km attālumā no pilsētas, un, lai ventspilnieku mājās pa krānu tecētu visaugstākās kvalitātes dzeramais ūdens, pašvaldības SIA ŪDEKA to attīra Dzeramā ūdens atdzelzošanas stacijā.

Pašvaldības SIA ŪDEKA ventspilniekiem nodrošina tīra un kvalitatīva ūdens piegādi un savas atbildības robežās (līdz privātīpašumam) tā kvalitāti kontrolē un regulāri pārbauda. Dzeramā ūdens tehnoloģiskā procesa kontroles rādītāju pārbaude Dzeramā ūdens atdzelzošanas stacijas ekspreslaboratorijā tiek veikta katru dienu, paplašināta testēšana – vienu reizi nedēļā. Pārbaužu rezultāti tiek apkopoti un katras nedēļas piektdienā publicēti pašvaldības SIA ŪDEKA mājaslapā www.udeka.lv. Ventspils centralizētā ūdens analīžu rezultāti kopš 2005. gada, kad tika izbūvēta Dzeramā ūdens atdzelzošanas stacija, ir nemainīgi augsti, tie pat ir būtiski labāki par pieļaujamajām normām.

Ventspils ūdens kvalitāti novērtē pilsētas iedzīvotāji, kuri ik gadu veiktajās aptaujās norāda, ka ikdienā izvēlas dzert ūdeni no krāna – to apliecinājuši 83% no aptaujātajiem pilsētas iedzīvotājiem un šis skaits ar katru gadu pieaug. Lielākā daļa ventspilnieku – 96,3% – aptaujās norādījuši, ka ir apmierināti ar pašvaldības SIA ŪDEKA piegādātā ūdens kvalitāti, jo pārliecinājušies, ka centralizētās sistēmas ūdens ir tīrs, kvalitatīvs, gards un atbilstošs lietošanai uzturā.

Ūdenssaimniecības attīstība nodrošina kvalitāti

Lai no pazemes ņemtais un Dzeramā ūdens atdzelzošanas stacijā attīrītais ūdens nezaudētu savu kvalitāti ceļā pie patērētājiem, būtiska nozīme ir sakārtotai tīklu sistēmai, tādēļ Ventspilī jau vairāk nekā 15 gadu garumā tiek apgūti Eiropas Savienības fondu līdzekļi un īstenots ūdenssaimniecības attīstības projekts vairākās kārtās. Tā gaitā ir izbūvēti jauni un rekonstruēti liela daļa veco un savu laiku nokalpojušo ūdensvada tīklu.

Šī gada laikā projektā Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, VI kārta veikti kanalizācijas un ūdensvada tīklu izbūves darbi pavisam četros objektos:

- ūdensvada un kanalizācijas tīklu paplašināšana/pārbūve Mazās Priežu ielas posmā no Krustkalna ielas līdz nekustamajiem īpašumiem Ganību ielā 136 un Ganību ielā 138;

- ūdensvada un kanalizācijas tīklu paplašināšana/pārbūve Uzvaras ielas posmā no Muitas ielas līdz nekustamajam īpašumam Uzvaras ielā 5;

- ūdensvada un kanalizācijas tīklu paplašināšana Zaķu ielas posmā no Vidusceļa līdz ne­kustamajam īpašumam Zaķu ielā 21;

- kanalizācijas tīklu paplašināšana Tērvetes ielas posmā no Durbes ielas līdz nekustamajam īpašumam Tērvetes ielā 4/6.

Pavisam kopā izbūvēti/pārbūvēti 0,73 km kanalizācijas tīklu un 0,6 km ūdensvada tīklu. Līdz ar šī gada programmas būvdarbu noslēgšanos par 76 iedzīvotājiem palielināts to ventspilnieku skaits, kuriem nodrošināti centralizēto kanalizācijas pakalpojumu pieslēgumi, un par 26 iedzīvotājiem pieaudzis to skaits, kuriem nodrošināti centralizēto ūdensapgādes pakalpojumu pieslēgumi.

Šī gada četru posmu būvniecībai novirzīti 257 tūkst. EUR (bez PVN). Eiropas Savienības Kohēzijas fonds finansē 65% no kanalizācijas tīklu būvdarbu izmaksām, bet pārējo finansē pašvaldības SIA ŪDEKA no saimnieciskās darbības līdzekļiem, sedzot ūdensvada būvdarbus pilnā apmērā un 35% no kanalizācijas tīklu izbūves izmaksām.

2018. gadā turpināsies ūdenssaimniecības attīstības projekta īstenošana Robežu ielā posmā no Graudu ielas līdz Rotas ielai, kur tiks veikta kanalizācijas tīklu paplašināšana 1,39 km garumā, ūdensvada tīklu paplašināšana 1,03 km garumā, kā arī izbūvēta jauna kanalizācijas sūkņu stacija ar jaudu 10 l/s.

Pēc projekta VI kārtas realizēšanas ūdenssaimniecības pakalpojumu pieejamība būs nodrošināta līdz 98,5% no pilsētas iedzīvotāju skaita.

Svarīgi izvērtēt iespēju pieslēgties

Lai arī Ventspilī pēc jau šogad uzsāktā projekta Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, VI kārta realizācijas 2018. gadā pilsētā būs nodrošināta iespēja pieslēgties centralizētajiem kanalizācijas tīkliem nu jau 98,5% iedzīvotāju, ne visi šo iespēju ir izmantojuši, turpinot pielietot decentralizēto kanalizācijas sistēmu risinājumus. Ņemot vērā Ministru kabineta apstiprinātos noteikumus nr. 384 Noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu, lai iedzīvotāji izvairītos no liekām raizēm par decentralizēto kanalizācijas sistēmu pārveidošanu, uzlabošanu un zināmu investīciju veikšanu, nodrošinot to atbilstību jaunajam Ministru kabineta noteiktajam regulējumam, pašvaldības SIA ŪDEKA aicina Ventspils iedzīvotājus, kuri vēl nav pieslēguši savas mājsaimniecības centralizētajiem ūdensapgādes un kanalizācijas tīkliem, būt aktīviem un vēlreiz padomāt par šāda soļa speršanu.

Saprotams, ka pieslēgšanos pilsētas tīklam iedzīvotāji rūpīgi plāno un izvērtē, jo tā saistīta ar izmaksām, tādēļ pašvaldības SIA ŪDEKA ir spērusi vairākus soļus pretim iedzīvotājiem, lai motivētu un atvieglotu pieslēgšanās procesu:

- sadarbībā ar pašvaldību ir rasta iespēja piedāvāt ventspilniekiem tehniskās dokumentācijas sagatavošanu bez maksas,

- uzņēmums piedāvā pieslēguma izbūves darbu izmaksas segt pa daļām ar termiņu līdz diviem gadiem.

Aicinām iedzīvotājus aktīvi iesaistīties Ventspils ūdenssaimniecības sakārtošanā un attīstībā!

Rādījumu paziņošanas periods svētkos

Pašvaldības SIA ŪDEKA atgādina, ka tuvojas ikmēneša skaitītāju rādījumu paziņošanas periods, kas, kā katru gadu decembrī, iekrīt svētku laikā, tāpēc aicinām iedzīvotājus būt vērīgiem un svētku skrējienā neaizmirst no 25. līdz 28. decembrim nodot skaitītāju rādījumus.

Pašvaldības SIA ŪDEKA vēl gaišus un mierīgus svētkus savu tuvāko lokā!

Lasi vēl

Komentāri (15)

  • -1
    koks 21.12.2017, 08:01:07

    Jau atkal jāprasa. Tā ir reklāma Ūdekai vai antireklāma pudeļu ūdenim?
    Raksa autoram vajadzētu vispirms iepazīties ar ūdens tirgu, cenām, kvalitātes atšķirībām utt. un tad kaut ko apgalvot par ūdeni pudelēs.

  • -2
    Cienītais, Jūs ko? 21.12.2017, 12:51:32

    Vai ne. Kaut ko tādu var uzrakstīt tikai vai nu piektklasnieks, vai kāds garīgi SMAGI apdalīts. Ņemot vērā visas agrākās VB īpatnības, visticamāk - gan, gan.

  • -2
    gunča 21.12.2017, 13:45:29

    Tad jau šis Ventspils super nano ūdens.

  • -5
    Cienītais, Jūs ko? 21.12.2017, 14:37:23

    Atļaušos paturpināt, vēl pazākāt VB inteliģenci - "Latvijā dzeramo ūdeni galvenokārt iegūst no pazemes avotiem, un mūsu valstī nav tādu pazemes ūdeņu, kuri nebūtu jāattīra, tajos parasti ir paaugstināts dzelzs, mangāna, amonija, sulfātu un hlorīdu savienojumu saturs."
    Nav pazemes ūdeņu kuri nebūtu jāattīra - vai kāds no jums pasistajiem ģēnijiem ir kādreiz dzēris ūdeni pa taisno no avota? Da kaut no tā paša kas Kuldīgas ceļa malā, pie Nabes ezera? Tīrāku ūdeni mūžā neredzēsiet, un noteikti ne ūdensvada caurulēs, kuras stāv vēl no '57. gada.
    Tālāk - "tajos parasti ir augsts [ķīmisko savienojumu] saturs" - šeit jūs atkal tikai parādāt savu analfabētismu un maksimums trešās klases izglītību. Dzelzs, mangāns, hlorīdi - tie visi ir cilvēka organismam būtiski minerāli, kuri arī ūdenim piešķir "dzīvību", kuru NOTEIKTI NAV piecreiz filtrētā, caur 70 gadus vecu trubu dzītā krāna ūdenī.
    Nu, kādu sviestu vēl smērēsiet cilvēkiem ģīmī?

  • -4
    Cienītais, Jūs ko? 21.12.2017, 21:50:19

    Gribētos paskatīties uz to mīnusotāju. Gan jau kāds no VB. :D

  • -2
    gg65 22.12.2017, 01:25:29

    tjip visi tie, kuri automātiski nepiekrīt tavam viedoklim ir lohi un Ūdekas darbinieki? Kaut kā neredzēju zinātniski vai laboratoriski pierādītus faktus tavos apgalvojumos.

    Jā un visi tie, kuri man ieliks mīnusus, tie ir muļķi, jo man ir pārliecinoša pasaules taisnība.

  • -2
    gunča 22.12.2017, 05:28:17

    Nevajag mīnusot labus un patiesību paudošus komentārus.Komentētājs vai komentētāja raksta taisnību,un tas mīnusotājs ir maita.Daudziem taisnība nepatīk,it sevišķi ja vērsta pret to neapmierināto.šeit daudzi mīnuso tā,ka rodas iespaids,ka nav to komentāru vispār lasījuši,bet ieraudzījuši tā vai tās komentāru,liek tik īkšķi uz leju.
    Bet tu,es te,neņem galvā katru ķēmu.Viņi tā kā mētelīšu virinātāji,iznāk no "sutkām" un virina atkal,tā teikt-kukū.

  • -2
    Cienītais, Jūs ko? 22.12.2017, 12:14:02

    Neteicu lohi, teicu - garīgi neapdāvināti. Neliec vārdus manā mutē.
    Vispār žēl man to cilvēku, kuriem ir tik maza tā saprašana, ka šādas lietas neliekas vispārzināmas.

  • -4
    Valdis Valdis 22.12.2017, 12:21:25

    Diemžēl este ir pelnījusi daudz vairāk mīnusīņus nekā šeit saliktos. Acīm raugot izglītības jautājums šai personai ir sāpīgs, laikam arī nebūs vairāk par astoņām klasēm un pāris koridoriem,pēc uztraipījuma spriežot,avots pa ceļam uz Kuldīgu ir sen pārbaudīts un atdzīts par (nedzīvu) viņu nedrīkst ilgi uzglabāt viņš vienkārši sāk bojāties,protams,ka ir arī labi avoti viņi dabiskā veidā lēnā garā spiežas cauri zemes slānim un attīrās, Ūdeka piekopj tādu pašu metodi spiežot ūdeni caur kvarca smilkšu slānim ievērojot tehnoloģiju un nepievienojot pilnīgi nevienu reaģentu tādēļ varam lepoties ar mūsu pilsētas ūdens kvalitāti. Un runājot par cauruļvadiem tad pilsētā ir palikušas ļoti maz caurules ar iepriekšminēto stāžu.

  • -2
    Cienītais, Jūs ko? 22.12.2017, 12:43:39

    Tu par to gadījumu tālajā '99. gadā, kad "neatkarīgi" pētnieki, pēc dažu personu rīkojuma, tā teikt brīvprātīgi-piespiedu kārtā, publicēja iepriekšminētā avota ūdens testu, kas rādīja, ka tur zarnu nūjiņu vairāk nekā kanalizācijā? :D
    Ūdens pārvades sistēmā nenoliedzu, ka vecās caurules palikušas maz. Bet dzīvokļos ta' vēl ļoti daudzos nav mainītas. ;)

  • -1
    Krišs Daugulis 23.12.2017, 10:55:00

    ...atdzīts... liecina par paša izglītību:D
    Ārējie tīkli ir nomainīti, bet cik ēkās ir mainīti iekšējie tīkli?

  • -2
    Valdis Valdis 22.12.2017, 12:54:06

    Jā bet ļoti daudzos ir mainītas un vecajās caurulēs neko vairāk par trīsvērtīgo dzelzi neatradīsi kas nebūt nav tas kaitīgākais, vienkāršs neestētisks brūnumiņš un arī tikai,ja tīšuprāt saduļķo:)

  • -2
    Valdis Valdis 22.12.2017, 12:58:32

    Avota ūdeni pētīja apm. pirms 10gadiem Ventspils laboratorijā, kad vēl tāda bija.

  • -2
    No malas 23.12.2017, 13:42:20

    Dažā labā akā ūdens tikpat labs,ja ne vēl labāks.Un galvenais-par velti.Tik nevajag būt slinkam un reizi gadā aku vajag iztīrīt.

  • -2
    Valdis Valdis 24.12.2017, 10:20:18

    Jā dažā labā akā jā,bet pārsvarā visi kuri ir nesuši pārbaudīt atklājas, ka ūdens ir samaisīts ar virsējiem grunts ūdeņiem, retajam kuram ir normāli hermētiski aku grodi un vajadzīgais zemes slānis apkārt.
    Un beidziet takš cepties nu nav ūdekas ūdens ne ar ko sliktāks par pudeļu dzeramo ūdeni tik nejauciet dārgos iepakojumus no super urbumiem ar super filtrētiem variantiemtie protams tie būs labāki un dārgāki.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: