Pēc Veselības inspekcijas un Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas komisijas veiktajām pārbaudēm saistībā ar konstatētajām komplikācijām pacientiem pēc kataraktas operācijas paaugstina drošības standartus, īstenojot vairāku pasākumu kompleksu.

Jau ziņots, ka 14. oktobrī pēc veiktās kataraktas operācijas vairāki pacienti vērsās ar sūdzībām Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā un viņiem tika nozīmēta terapija Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā operējošā ārsta uzraudzībā. Pēc negadījuma Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā nekavējoties tika izveidota speciāla izmeklēšanas komisija, lai noskaidrotu komplikāciju iemeslu, kā arī slimnīcas personāls sazinājās ar visiem šajā dienā operētajiem pacientiem un sniedza nepieciešamo atbalstu.

Arī Veselības inspekcijas veiktās kontroles laikā netika atrasti iemesli, kādēļ radās komplikācijas. Kontroles laikā pārbaudīts, kā Acu slimību nodaļas operāciju zālē un pacientu apskates telpā norit pacientu plūsma, kā ievērots dezinfekcijas režīms un medicīnisko ierīču sterilizācijas process, kā uzglabā sterilās medicīniskās ierīces un operācijas laikā pielietotās zāles, kā arī veikta pārbaude slimnīcas sterilizācijas nodaļā.

Līdzīgos gadījumos parasti tiek konstatēti būtiski pārkāpumi, taču Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pārkāpumi nav fiksēti, kataraktas operāciju process veikts atbilstoši valstī pieņemtajām vadlīnijām. Konkrētajā situācijā ir pamats uzskatīt, ka komplikāciju iemesls ir bijis ārējs faktors, ko izmeklēšanas komisijai un Veselības inspekcijai nav izdevies pilnībā identificēt.

Riska faktoru mazināšanai Veselības inspekcija savā slēdzienā sniedza pāris ieteikumus, ko slimnīca jau ir īstenojusi procesa pilnveidošanai. Inspekcija ieteica pilnveidot iekšējo dokumentāciju, norādot precīzus operācijas laikus, aktualizēt zāļu aprites kārtību, kā arī paredzēt lielāku laiku katrai operācijai.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas izveidotā izmeklēšanas komisija, veicot bakterioloģiskos izmeklējumus, apstiprina augstas kvalitātes procesa veikšanu, jo nav identificēti pierādījumi, kas norādītu uz iespējamiem infekcijas avotiem, respektīvi, uz zāles virsmām un grīdām, izmantotajiem instrumentiem, šķīdumiem un citiem materiāliem baktērijas nav konstatētas.

Ir ņemti vērā Veselības inspekcijas priekšlikumi un acu operāciju blokā īstenoti vairāki pasākumi darba organizācijas pilnveidošanai. Pacientu plūsmas shēmas pilnveidošanai ir norīkotas divas atsevišķas pacientu apskates telpas, kurās pacientu pirms un pēc operācijas ceļi nekrustojas. Turpmāk pacientu apskate pirms operācijas notiks vienā telpā, bet pēc operācijas – citā.

Papildus ārējo risku samazināšanai operāciju laikā ir uzstādīta videonovērošanas kamera pie acu operāciju zāles, kā arī veikti papildus drošības pasākumi, lai operāciju zālē var iekļūt tikai operācijās nozīmētais personāls.

Līdz šim operāciju zālē darbu veica ārsts, medicīnas māsa un māsas palīgs, savukārt turpmāk operācijas veiks operējošais ārsts, asistējot divām māsām un vienam māsu palīgam vai ārsta asistentam, medicīnas māsai un medicīnas māsas palīgam. Papildus darba rokas ļaus optimālāk sadalīt darbus, nodrošinot papildus drošību un dubultu pārliecību par paveiktā darba precizitāti. Drošības nolūkos ir samazināts operāciju skaits vienā dienā, bet pauzes starp operācijām pagarinātas. Ir iegādāti papildus vienreiz lietojamie instrumenti rezervei, izvērtēta un aizstāta daļa no atkārtoti izmantojamiem instrumentiem ar vienreiz lietojamiem.

Pamatojoties uz veiktajiem pārbaudes rezultātiem un uzlabojumiem operācijas procesa pilnveidošanai, Veselības inspekcijas gala slēdzienā norādīts, ka Ziemeļkurzemes reģionālājā slimnīcā droši var turpināt kataraktas operāciju veikšanu.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -1
    Margrieta. 29.11.2017, 11:02:55

    Tas viss saprotams.
    Bet nav nosaukts vainīgais pie visām šīm nebūšanām.Un nav minēts,vai un kā vainīgā(s) persona(s) sodīta(s).

  • -7
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 29.11.2017, 12:05:28

    Jau minēts ziņojumā, ka uz zāles virsmām un grīdām, izmantotajiem instrumentiem, šķīdumiem un citiem materiāliem baktērijas nav konstatētas, kā arī kataraktas operāciju process veikts atbilstoši valstī pieņemtajām vadlīnijām, respektīvi konkrētajā situācijā ir pamats uzskatīt, ka komplikāciju iemesls ir bijis ārējs faktors, ko izmeklēšanas komisijai un Veselības inspekcijai nav izdevies pilnībā identificēt.

  • -2
    Elviss22 29.11.2017, 13:16:33

    Bet vai jūs atceraties arī tādu teicienu, ka vārna vārnai acī neknābj. Ja būtu problēma vienam, bet tik daudziem tas nozīmē, ka tā ir ārsta vai cita med. personāla vaina. Bet aizstāvēs vienalga....

  • -2
    Margrieta. 29.11.2017, 13:19:37

    Tad vajag sūdzēt tiesā to izmeklēšanas komisiju un Veselības inspekciju!
    Tā nevar būt,ka pie vainas citplanētieši.Un,galu galā,par visu,kas notiek slimnīcā,atbild valdes priekšsēdētājs,galvenais ārsts.Tie arī būtu vispirmām kārtām atceļami no visiem amatiem!

  • -3
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 30.11.2017, 08:39:51

    Mikrobs, kas izraisīja trīs pacientiem komplikācijas, dabiskā vidē ir katram iedzīvotājam siekalu dziedzeros, kā normālās mikrofloras sastāvdaļa, kas nodrošina gremošanas procesus, aizsargā no zobu bojāšanās. Ievērojot normālu personisko higiēnu, šie mikrobi var ierosināt saslimšanu tikai pacientiem, radot veselības problēmas, ja ir novājināta imūnsistēma vai saasinātas cita veida saslimšanas (cukura diabēts, onkoloģiskas slimības, hroniskas iekaisīgas slimības utt. ), un, tie nokļuvuši ārpus sava normālā biotopa cilvēka organismā, kur nav ģenētisku bioloģisku aizsagbarjeru. Ārējā vidē minētais mikrobs nav noturīgs, to iznīcina visvienkāršākāss ziepes un citi dezinfekcijas līdzekļi, nerunājot par sterilizācijas metodēm.

  • -3
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 30.11.2017, 08:40:03

    Ņemot vērā iepriekšējo komentāru, informējam, ka arī medicīniskajam personālam kontroles ietvaros tika veiktas veselības pārbaudes un nav konstatētas infekcijas pazīmes, tādēļ minam ārēja faktora ietekmi, kura avotu nav izdevies identificēt. Pārējiem 7 pacientiem infekciozi ierosinātāji nav diagnosticēti.

  • -5
    Nif nifs 29.11.2017, 14:44:39

    Ārprāts, cik atriebīgi un nepiedodoši latvieši mēdz būt. Pirmais lai akmeni met tas, kurš pats bez grēka.

  • -1
    norge 29.11.2017, 15:44:12

    jautajums SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca", vai cietusiem kompensacijas ari izmaksas tas ir moralo , fizisko un laika naudu ko cilveki ir zaudejusi ? normalas valstis tas butu katram 10000 lidz 20000 EU

  • -3
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 30.11.2017, 09:52:03

    Pacientiem, kuriem tika konstatētas komplikācijas, tika nosūtīta informatīva vēstule, skaidrojot tālākos rīcības soļus kompensācijas saņemšanai no Ārstniecības riska fonda. Ārstniecības riska fonda mērķis ir sniegt iespēju pacientam aizstāvēt savas tiesības un saņemt atlīdzību ārpustiesas procesa kārtībā, kas ir ievērojami vienkāršāk un ātrāk.

    Tāpat pacientiem, kuriem ir bijušas komplikācijas vai ir bijis jābrauc uz pārbaudēm, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca kompensēja visus izdevumus, kas saistīti ar konsultācijas saņemšanu un medikamentu iegādi, kā arī vajadzības gadījumā nodrošināja transportu un sedza ceļa izdevumus, ja pacients ieradās uz izmeklējumu pats.

  • 0
    reku 30.11.2017, 16:03:58

    "...saņemt atlīdzību ārpustiesas procesa kārtībā, kas ir ievērojami vienkāršāk un ātrāk. "

    Un aizmirsa pierakstīt-lētāk,priekš slimnīcas lētāk.
    Zinot mūsu tiesu sistēmu,katram cietušajam vajadzētu pieprasīt vismaz vienu miljonu euro no slimnīcas!

  • 0
    Inese 01.12.2017, 11:11:33

    Ventspils slimnīcā pie jebkurām komplikācijām nekad vainīgo nav, vienmēr cietējs paliek pacients. Iesaku labāk turēties tālāk no šīs slimnīcas un meklēt palīdzību citās slimnīcās , jo tur eksistē cita attieksme pret pacientu, nav šī ārstu vīzdegunība , daudz laipnāka apkalpošana, jūtams , kad pacients ir gaidīts.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: