Labklājības ministrs Jānis Reirs iesniedzis priekšlikumu par aizliegumu uz ārzemēm adoptēt bērnus no audžuģimenēm. Par šādu rīcību Reirs šodien paziņoja Latvijas audžuģimeņu forumā. Klātesošie priekšlikumu sagaidīja ar ovācijām.

Reirs aģentūrai LETA skaidroja, ka nākamā gada Valsts budžeta otrajam lasījumam Saeimā viņš iesniedzis priekšlikumu, kas aizliegtu uz ārzemēm adoptēt bērnus, kas atrodas audžuģimenēs.

"Mēs esam ANO Konvencijas parakstītāju un atbalstītāji, turklāt arī Civillikums paredz, ka adopcija uz ārzemēm var notikt tikai tādā gadījumā, ja nevar būt nodrošināta ģimeniskā vide," teica ministrs, piebilstot, ka ģimeniskā vide tiek nodrošināta bioloģiskā ģimenē, audžuģimenē vai bērnu adoptējot.

Reirs pauda, ka ir iesniedzis Saeimā otrajā lasījumā izmaiņas likumā, tos iesniedzot arī budžeta paketē, jo priekšlikums saistīts "ar ļoti nopietniem līdzekļiem, kas tiek piešķirti audžuģimenēm".

"Ja piešķiram nozīmīgus līdzekļus audžuģimenēm, mums ir vajadzīga arī stabilitāte audžuģimenēs. Bērna izņemšana no audžuģimenēm nerada stabilitāti, bet, tieši pretēji, rada nervozitāti un pārpratumus," uzskata Reirs.

Viņš sacīja, ka primāri jānodrošina ģimeniska vide. "Labklājības ministrija nekādā gadījumā neiestājas pret adopciju tiem bērniem, kuriem nevar te atrast vecākus, kuri atrodas institūcijās, kuri ir ar kādām nespējām. Skaidrs, ka tad ir vajadzīga adopcija uz ārzemēm, lai, nespējot to izdarīt valstī, nodrošinātu ģimenisku vidi bērnam," sacīja politiķis.

"Ja mēs valstī to varam izdarīt un to nodrošina audžuģimenes, tad nebūtu pareizi izņemt bērnus no audžuģimenēm," uzsvēra Reirs.

Plānots, ka šādas pārmaiņas varētu stāties spēkā no nākamā gada 1.janvāra.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Harijs Smilšarājs 01.11.2017, 12:16:03

    Vārdus:"Adopcija uz ārzemēm" es lasu,kā bērnu tirdzniecība! Demagoģiskās atrunas,ka ārzemēs būs bagātākas ģimenes un bērniem būs labāk,neiztur nekādu kritiku.Vienīgi,adopcija būtu pieļaujama bērniem ar iedzimtām slimībām,kuras-dažādu iemeslu dēļ-nav iespējams izārstēt Latvijā.

  • 0
    Latvija pāri visām! 01.11.2017, 15:13:57

    Krievija pēc vairākiem nāves gadījumiem jau labu laiku aizliegusi adoptēt uz ASV.
    Un interesanti, tā taču krievu pašu darīšana, bet jeņķi par šo aizliegumu sapsihojās ne pa jokam.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: