Šodien, 29. septembrī, atzīmē Pasaules sirds dienu. Ventspils poliklīnika atgādina, ka par sirds veselību jārūpējas ik dienas, un sniedz ieskatu būtiskākajos riska faktoros, kas sirds veselību ietekmē negatīvi.

Ventspils poliklīnikas kardioloģe Elita Prince vērš uzmanību uz trim lietām, kuru ietekme uz sirds veselību nav pietiekami novērtēta. Līdztekus tam, ka uzturā nepieciešams samazināt piena tauku, treknas gaļas, balto miltu izstrādājumu un cukura lietošanu, būtiski sirds veselības riska faktori ir arī paaugstināts asinsspiediens, mazkustīgums un smēķēšana.

«Aizvien ir ļoti daudz cilvēku, kas nenovērtē, cik ilgstoši paaugstināts asinsspiediens tomēr ir bīstams,» uzsver Prince, piebilstot, ka kādā no kardioloģijas kongresiem tas pat nodēvēts par kluso slepkavu nr. 1. Attiecībā uz fiziskajām aktivitātēm ārste norāda: «Redzu, ka daļai pacientu, kas pie manis atnāk, sāpes nav sirds, bet gan mugurkaula problēmu dēļ.» Pacienti bieži vien lūdzot izrakstīt medikamentus, taču patiesībā ir nepieciešama fizioterapeita vai rehabilitologa nozīmēta ārstēšana, tostarp speciāli vingrinājumi. Trešais faktors, kas ievērojami pasliktina sirds veselību, ir smēķēšana. «It kā uz visām cigarešu paciņām ir norādīts, it kā cilvēki zina, ka smēķēšana izraisa infarktu un insultu, tomēr nepietiekami to novērtē,» norāda kardioloģe.

Sirds un asinsvadu slimības ir nozīmīga sabiedrības veselības problēma gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā kopumā, norāda Slimību profilakses un kontroles centrs. Pēc centra rīcībā esošajiem datiem, tas ir visizplatītākais nāves cēlonis Latvijā – 55% gadījumu.

Pasaules sirds dienu Latvijā ik gadu atzīmē 29. septembrī. Tās mērķis ir ikvienam atgādināt par izplatītākajiem sirds veselības riskiem un mudināt pievērsties veselīgākam dzīvesveidam. Veselīgs uzturs, regulāras fiziskās aktivitātes un veselības pārbaudes ir vieni no svarīgākajiem faktoriem labai sirds veselībai.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    krustmateflorence 29.09.2017, 13:13:35

    Mediķi paši smēķē,un cik zinu,tad tieši liekais svars ir galvenais sirdsslimību iemesls.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: